Filtrování dat kolekce při použití MVVM – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Filtrování dat kolekce při použití MVVM – .NET – Fórum – Programujte.comFiltrování dat kolekce při použití MVVM – .NET – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené.
marpit0
Stálý člen
24. 4. 2016   #1
-
0
-

Zdravím, potřeboval bych si ujasnit jednu věc. Předpokládejme servisní vrstvu, která obsahuje následující dvojici metod

ObservableCollection<Item> GetAll();
List<Item> GetByFilter(Filter filter);

Poté je ViewModel, který jako atribut své ObservableCollection vrací právě výsledek metody GetAll z servisní vrstvy.

Nyní mi není úplně jasné, jak se tedy řeší filtrování. Našel jsem na nejrůznějších zdrojích, že filtrování probíhá až ve ViewModelu, což se mi teda nepozdává. Nedokáži si představit, že například značné množství dat musím neustále udržovat v operační paměti, když můžu filtrovat již na úrovni servisní vrstvy (která zavolá filtrování nad repozitářem) a aktuálně nepotřebná data se tak vůbec nebudou načítat. Ale také si neumím představit stav, jak udělat, aby se dala použít metoda GetByFilter (s tím, aby zůstaly váhody použití observable kolekce).

Díky za radu, případně odkaz a vůbec za jakékoliv nasměrování správným směrem.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1220:c1a2:ecef:c...–
MarPit
m4r100
Návštěvník
24. 4. 2016   #2
-
0
-

#1 marpit
Pro male mnozstvi dat (v pameti) muzes pouzit ICollectionView a volat refresh rucne, kdy to bude treba. 

Pro vetsi mnozstvi dat (z DB) budes muset filtrovat uz SQL a nactena data dostat zpatky do te dane kolekce. Tady stoji za zminku, ze uz to nemusi byt ObservableCollection (pouze pokud je to zadouci). Az tu kolekci vytvoris/upravis zavolas NotifyPropertyChanged. 

Pozor na to, ze binding u kontrolek (v XAML) nema vzdycky stejne defaultni hodnoty. Osobne jsem vzdycky radeji rucne psal - "{Binding MyProp, Mode=TwoWay, UpdateSourceTrigger=PropertyChanged}"

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.137.–
marpit0
Stálý člen
24. 4. 2016   #3
-
0
-

#2 m4r10
Jsem na dobré cestě? 

    public class ViewModel : INotifyPropertyChanged
    {
        private readonly Service _service;

        public ViewModel()
        {
             _service = new Service(new Repository(new LocalDbContext()));
        }

        public List<Item> Items
        {
            get { return _service.GetByFilter(Filter); }
        }

        private Filter _filter;
        public Filter Filter
        {
            set
            {
                _filter = value;
                OnPropertyChanged();
            }
            get { return _filter; }
        }

        public event PropertyChangedEventHandler PropertyChanged;

        [NotifyPropertyChangedInvocator]
        protected virtual void OnPropertyChanged([CallerMemberName] string propertyName = null)
        {
            PropertyChanged?.Invoke(this, new PropertyChangedEventArgs(propertyName));
        }
    }
Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:1220:c1a2:b8d1:1...–
MarPit
m4r100
Návštěvník
24. 4. 2016   #4
-
0
-

#3 marpit
Urcite na dobre ceste :)

Jeste ti chybi zavolani metody OnPropertyChanged(nameof(Items)); uvnitr Filter setter

Nahlásit jako SPAM
IP: 37.188.137.–
marpit0
Stálý člen
25. 4. 2016   #5
-
0
-

Můžu se ještě zeptat, jak propojit View s ViewModelem, co se týče toho filtru? Filtr je implementovaný jako třída s bezparametrickým konstruktorem s jednotlivými get/set atributy, podle kterých se bude filtrovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.229.217.–
MarPit
marpit0
Stálý člen
25. 4. 2016   #6
-
0
-

#4 m4r10
Už jsem na to přišel :) Chtělo to jen trochu zapojit hlavu

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.229.217.–
MarPit
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 11 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý