Help s Booleanem! – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Help s Booleanem! – Delphi – Fórum – Programujte.comHelp s Booleanem! – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

Daniel
~ Anonymní uživatel
74 příspěvků
15. 2. 2007   #1
-
0
-

Ahoj,jsem začátečník a potřebuju pomoc:
Co je to boolean?
Potřebuju pomoc s:

procedure TForm1.Label1Click(Sender: TObject);

begin
repeat
Label1.Left:=Label1.Left+1;
until Label1.Left:=500;
end;

poradí mi někdo?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
janc10
Návštěvník
15. 2. 2007   #2
-
0
-

boolean je logicka hodnota, ma dva stavy - true (pravda) a false (nepravda)
jej velkost je 1 bit


a k tomu prikladu:

procedure TForm1.Label1Click(Sender: TObject);

begin
repeat
Label1.Left:=Label1.Left+1;
until Label1.Left<=500; // v riadiacej premennej cyklu nemozes priradovat (tj. pouzivat :=) ale musis pouzit boolean vyraz (tzn. nieco o com mozme hned povedat ci je to pravdive (true) alebo nepravdive (false) )
end;


btw. sikovnejsie to je ked pouzijes cyklus if ako repeat-until (aspon v tomto pripade)
asi chces aby sa ti ten text posuval, takze je dost nesikovne dat to do Label.OnClick, radsej pouzi timer nejak takto:

procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);

begin
if (Label1.Left <= 500) then
Label1.Left := Label1.Left + 1;
end;



dufam ze som to vysvetlil tak, aby sa to dalo pochopit ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jan Škrášek
~ Redaktor
+1
Boss
15. 2. 2007   #3
-
0
-

Daniel píše:#
#

procedure TForm1.Label1Click(Sender: TObject);#
#begin#
#repeat#
# Label1.Left:=Label1.Left+1;#
#until Label1.Left:=500;#
#end;


predpokaldam ze svym prikaldem chces dosahnou pohybu labelu doprava,

chyba v tvem prikaldu je, ze teoreticky na rychlejsich strojich by si nemusel posun vubec videt, pouze by label skocil na vysledne misto.... (otazkou je, co v teto chvili taky dela zapnuta optimalizace...)
proto je dobre pouzivat timer, ve kterym nastavi po jakych mikrosekundach se ma pricist neco k leftu... ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
ProgDan0
Stálý člen
16. 2. 2007   #4
-
0
-

A do cyklu musíš vložit Application.ProcessMessages; jinak se ti nebude překreslovat okno a uvidíš ten Label v původní a pak až v koncový poloze a ten pohyb se nezobrazí

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Collecting data is the first step to the wisdom, but sharing data is the first step to the community.
eMan0
Stálý člen
20. 2. 2007   #5
-
0
-

janc1 píše:#
# boolean je logicka hodnota, ma dva stavy - true (pravda) a false (nepravda)#
#jej velkost je 1 bit



no jako velikost je sice 1bit ale stejne se ukladá jako 8bitů :)

ProgDan píše:#
# A do cyklu musíš vložit Application.ProcessMessages; jinak se ti nebude překreslovat okno a uvidíš ten Label v původní a pak až v koncový poloze a ten pohyb se nezobrazí



jinak nejlepší by to bylo asi vložit do časovač, myslím že v tomto případě ti Application.ProcessMessages; vůbec nepomůže...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
retriwr0
Stálý člen
26. 2. 2007   #6
-
0
-

janc1 píše: btw. sikovnejsie to je ked pouzijes cyklus if ako repeat-until


Co je to za nesmysl?
If není cyklus, ale podmíněný příkaz. Pravda je, že by v tomto případě bylo vhodné jej využít (pokud se má při každém kliknutí posunout Label doprava)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
You gotta do what you gotta do
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Ako ulozit strom — založil Clovecina

Hledá se schopný PHP vývojář! — založil skoumal_prace

SDL v CodeBlocks — založil mato

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý