Můžu studovat informatiku na VŠ? – Vzdělání – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Můžu studovat informatiku na VŠ? – Vzdělání – Fórum – Programujte.comMůžu studovat informatiku na VŠ? – Vzdělání – Fórum – Programujte.com

 

Aki
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
15. 5. 2016   #1
-
0
-

Zdravím,

chtěla bych se zeptat, zda je vůbec možné studovat na vysoké škole aplikovanou informatiku na MU, i když vycházím z gymplu, kde mě v tomto oboru nenaučili nic? Neumím programovat ani nic takového... Na fakultu mě již přijali, matematické myšlení mám (i když nejsem nejlepší ze třídy), ale zajímalo by mě, jestli má cenu jít tento obor studovat, když o něm prakticky nic nevím...

Velmi se totiž bojím, že se rozhodnu do toho jít, a jakmile za sebou budu mít první přednášku, budu jenom plakat v koutě a už si hledat, kam bych měla jít příští rok...

Budu velmi ráda za každou radu :)

Děkuji.

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.105.39.–
Kit+15
Guru
15. 5. 2016   #2
-
0
-

#1 Aki
V každém případě to má cenu. Gympl ti jistě dal něco, co zase jiní z průmyslovek nemají. Po prvním roce můžeš být klidně lepší než oni. Matematické myšlení je totiž na MU mnohem důležitější, než předchozí zkušenost s programováním.

Myslím si, že když budeš poctivě chodit na přednášky i na cvika, nebudeš mít problémy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
NeregistrovanyHookyns
~ Anonymní uživatel
62 příspěvků
15. 5. 2016   #3
-
0
-

Nevím jak na MU, ale na MENDELU to měli lidé bez předchozích zkušeností těžké. Samozřejmě se počítá s tím, že obor přijde studovat i někdo, kdo programování nikdy neviděl, vše je tomu přizpůsobeno. Bohužel tempo vysoké školy je trošku jinde. V jednom semestru (14 týdnů výuky) se dělá to samé co jeden celý rok na SŠ. Takže jen chození na přednášky a cvičení někdy nemusí stačit, pokud dané věci nerozumíš a máš problém to pochopit. Pokud máš ale dobré myšlení, měla by jsi to zvládnout, každopádně bych ti doporučoval se přes prázdniny, alespoň trochu, podívat na nějaké základy programování. Když princip pochopíš už teď tzn. naučíš je myslet strojově/programově, tak pak ti budou přibývat jen další funkce, syntaxe aj., to už jsou jen věci k zapamatování.

Jen pro přehled, u nás na MENDELU vyletí 60% lidí kvůli 3 předmětům v prvním semestru. Pak dalších 50% z těch zbylých 40% neprojde přes programovací techniky, kde se dělá hodně nízkoúrovňové programování hodně se pracuje přímo s pamětí (v tomto předmětu se dělá s Pascalem, jazyk k ničemu, ale umožňuje právě dobře pochopit principy. Pokud na MU není Pascal, bude tam jistě čisté C, které umožňuje to samé co Pascal).

Každopádně ti gratuluji, že ses přidala do našeho oboru, ve kterém - na rozdíl od tvých spolužáků - na 100% najdeš uplatnění. :) Stojí to za to a když budeš chtít, zvládneš to. Musíš se tomu ale věnovat i ve volném čase, jinak z tebe za ty 3(5) roky dobrý programátor nebude.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.95.192.–
Kit+15
Guru
15. 5. 2016   #4
-
0
-

#3 NeregistrovanyHookyns
Mendelu není MU. Na MU je základem matematika. Nevím, co se tam učí teď za jazyk, ale může to být Scheme, Haskell, Java, případně něco jiného. Zkus nahlédnout do učebního plánu. V každém případě je potřebné si ty příklady zkoušet na svém PC a dělat si na to různé variace. Pak nebudeš mít problém.

Nízkoúrovňové jazyky se učí spíš na VUT, tam to má větší smysl.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Aki
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
15. 5. 2016   #5
-
0
-

Stále se bojím toho, že prakticky nevím, do čeho jdu. Věřím, že se na tento obor hlásili hlavně ti, kteří třeba studovali na střední škole zaměřené na informatiku, a pak tam přijdu já, která si ve škole zkusila párkrát zadat do Pascalu nějaká hesla, nebo vytvořila HTML tabulku v poznámkovém bloku... Jsem doopravdy na vážkách.

Podávala jsem si přihlášku kvůli tomu, že na počítači trávím hodně času, zkouším různé programy a chtěla bych se naučit něco víc. Jen si nejsem jistá, jestli na to mám, protože jak říkám, jsem víc než nováček.

Koupit nějaké učebnice a učit se ještě před nástupem na školu není problém, strachuji se však, že bych jim neporozuměla.

Já vím, že jsem asi hloupá, když se hlásím na obor, o kterém prakticky nic nevím (mám přihlášku i na učitelství v mateřské školce, ale to upřímně asi nebude nic pro mě, byla to jen taková záchrana). Takže se omlouvám, že tady fňukám. Cením si vašich rad :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 109.105.39.–
Kit+15
Guru
15. 5. 2016   #6
-
0
-

#5 Aki
Tvůj největší problém je v tom, že si nevěříš. Vůbec netušíš, jací lemplové se na tu školu budou hlásit. Ti samozřejmě časem odpadnou a zůstane zdravé jádro.

Pokud si zkoušíš psát různé programy nebo HTML v Notepadu, tak jsi na tom docela dobře. Tak vydrž a nevzdávej to. Však pokud by sis nevěděla rady, tak víš, že máš napsat sem. Pouze neřešíme domácí úkoly těch lemplů, kteří si otázku často ani nepřečtou a udělají jen Ctrl-C, Ctrl-V. Někdy dokonce ten úkol ofotí mobilem - to je ta nejhorší kategorie. Pokud však budeš mít konkrétní dotaz, rádi odpovíme.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
NeregistrovanyHookyns
~ Anonymní uživatel
62 příspěvků
15. 5. 2016   #7
-
0
-

Já jsem studoval na SŠ obor mechanik elektronik, ještě k tomu na vojenské škole, a tam jsme nepřičichly ani k HTML. :D Ale zase jsem se tomu věnoval sám. Učebnici jsem si nikdy žádnou nekoupil. Na internetu je toho poměrně dost. Jak píše Kit, tak problém máš hlavně se sebědůvěrou. Vůbec se toho neboj. Začátek ti přijde těžký a dlouhý s pomalým pokrokem, ale jde to exponenciálně. :) Když budeš chtít, tak přes prázdniny se z tebe může klidně stát "programátorka", obzvlášť, když už nějaké drobné základy máš. :) Programátorka je v uvozovkách, protože budeš rozumět kódu, budeš znát syntaxi a základní konstrukce, ale nebudeš znáš všechny funkce a možnosti. To přijde až časem s praxí, podle toho co budeš potřebovat, to se naučíš.

Když si vzpomenu na svoje počáteční plácání v bahně,.. :D chce se mi i brečet... Někde mám i své staré (skoro 10 let) kódy, ale netroufám se na ně ani podívat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.95.192.–
BDS+3
Věrný člen
15. 5. 2016   #8
-
+1
-
Zajímavé
Kit +

#5 AkiNes

Myslím, že nejlepší motivace je to, že Tě to co budeš studovat bude bavit. Úžasná věc je to, když můžeš dělat práci, která je i tvým koníčkem.

Takže doporučuji si nejprve zkusit programování a pak uvidíš. Vůbec dopředu nepřemýšlej nad tím, kolik moc se toho naučíš, nebo jak dobrá v tom budeš...

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.69.–
W10 :)
ondrej39+1
Věrný člen
16. 5. 2016   #9
-
0
-

#5 Aki
Já jsem šel na aplikovanou informatiku z gymplu bez jakékoliv předchozí zkušenosti s programováním, uměl jsem velký kulový, na školu šel také z důvodu, že se celý život točím kolem počítačů, ale jinak jsem vůbec nevěděl, co chci. Uběhl první rok na škole a uměl jsem stále velký kulový, přes prvák jsem se nějak prodral, programovací předměty jsem ale neudělal, protože mě nebavily.

Ve druhém ročníku mě programování začalo bavit, začal jsem programovat ve volném čase, učit se a víceméně celou dvousemestrální výuku jsem dohnal během 8 dní. Po 14 dnech jsem se už ve škole neměl co učit, protože se tam prostě probíraly základy a něco složitějšího mělo přijít až následující ročník. To přišlo, ale do té doby jsem ty složitější věci již věděl také.

A že jsem šel z gymplu nakonec bylo úplně jedno, protože na úplně každé škole, co jsem se ptal lidí z různých fakult, se nakonec stejně všechno bere od začátku a když to nepochytíš ve škole, máš dneska youtube kde zadáš <language xyz> beginner programming tutorial a doučíš se to hned.

Z osobní zkušenosti můžu říct jen to, že pokud programování budeš rozumět nebo ne záleží čistě na to, jestli tě to fakt bude zajímat. Časová dotace přímo ve škole je nesmírně malá a pokud se nebudeš o programování zajímat ve volném čase, tak v tom prostě budeš plavat i na konci magisterského studia. Na druhou stranu, pokud tě programování chytne, jsou programátoři docela slušně placeni, takže se do budoucna jedná o zaměstnání, kterým si můžeš velmi slušně vydělat, což některé obory fakt negarantují.

Nahlásit jako SPAM
IP: 79.141.243.–
Inject all the dependencies!
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
16. 5. 2016   #10
-
0
-

Aki
"Můžu studovat informatiku na VŠ?"
Ano. Nedavno proletl tiskem clanek, ze se zvazuje ucit programovani na zakladni skole.

"o něm prakticky nic nevím"
Ve sciptech VS (literatura) je to obvykle popsano srozumitelne a urcite najdes furu lidi, kteri tomu rozumi a poradi ti. Kde jinde, nez na VS bys je asi hledala? :) Vcetne ucitelu.
A i kdyby to neslo, lze prestoupit na jiny obor, ktery te bude vic zajimat.
VS clovek vetsinou dokaze v kratkem case nasat velke mnozstvi informaci o jakemkoliv oboru.

Na programovani potrebujes jen spoustu trpelivosti a predstavivost. Je to v podstate umelecka a hodinarska prace. Druha moznost je copy-paste system. Jako je kopirovani obrazu na barevne tiskarne, tak lze kopirovat ruzne kody programu z internetu a jen to propojit. Coz v podstate umi 3 lete dite. Ceho se bojis? :)

Kdyz si udelas seznam vsech slov z knizky, dostanes se k cislu kolem 20.000 (i ruzne tvary sklonovani). Programovani pouziva v zakladu asi 50 slov a dalsi jsou nazvy funkci, i 500 a dalsich vlastnich funkci. Urcite to neni tedy tezsi nez se naucit psat cesky, kdyz je to jen 50 slov, ne?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:a9ab:4a...–
Flu0
Návštěvník
16. 5. 2016   #11
-
0
-

Ani střední škola zaměřená na informatiku neznamená, že vejšku v tomhle oboru uděláš. Mluvím z osobní zkušenosti - studovala jsem informatiku na střední a v prvák vejšky jsem prošla bez problémů dokonce v programování mezi nejlepšíma ze skupiny. Jenže přišel další rok a tuším C#, objektové programování a další věci, které jsem v té době nebyla schopná vstřebat a bylo po studiu :)

Takže se neboj, že nemáš předchozí vzdělání v oboru (ono je občas na škodu). Budeš muset základům možná věnovat víc času, ale pokud tě to baví, jdi do toho.

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.157.132.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
16. 5. 2016   #12
-
0
-

Ha, mel jsem si to precist. Tak, jestli delas html, tak si muzes zkusit programovani v javascriptu. Ale jenom neco jednoducheho, treba pexeso pro jednoho hrace. Priklady se daji snadno vygooglovat a zdrojovy kod se da prohlizet, pripadne kopirovat. Na dotazy se da pouzit forum (pokud jej nebudes zneuzivat pro vlastni prospech, domaci ukoly, prace).

http://mujweb.cz/peter.mlich/hry/hry.htm
http://mujweb.cz/…/testiq2.htm (firefox - zobrazit zdrojovy kod stranky)
view-source:http://mujweb.cz/…/testiq2.htm
(nebo ve firefox lze pouzit adresu na zacatku s view-source:)
Ale muzes si zkusit udelat piskvorky na plose 3x3 na 3 vitezne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:a9ab:4a...–
Haku
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
9. 6. 2016   #13
-
0
-

Ahoj Aki, vôbec to takto nevnímaj. Musíš si začať viac veriť :) mimochodom budeme spolužiaci, ak sa rozhodneš pre MU. Sám neviem čo očakávať a čoho sa báť, osobne sa viac bojím matematiky, ale myslím si, že to zvládneš. Ja sám nie som v programovaní nejako dobrý, tiež mám tendenciu sa podceňovať, ale snažím sa si veci hľadať a sám sa ich učiť. Myslím si, že ak tomu budeš venovať dostatok času bude to úplne v poriadku resp. sám sebe sa to snažím vtesnať do hlavy :D rozhodne do toho poď. :) 

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.242.33.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý