Převod soustav 10 do 8 – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Převod soustav 10 do 8 – C / C++ – Fórum – Programujte.comPřevod soustav 10 do 8 – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Dominik
~ Anonymní uživatel
129 příspěvků
19. 5. 2016   #1
-
0
-

ahoj hele potřeboval bych trošku přiblížit jak udělat převod z desítkové soustavy do osmičkové ...nejaký základní postup pro začátečníky... mám to jako DÚ.

díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.61.235.–
vitamin+8
Grafoman
19. 5. 2016   #2
-
0
-

#1 Dominik
Tento typ úlohy je veľmi frekventovaný. Na internete bez problémov nájdeš túto úlohu vypracovanú a vysvetlenú snáď vo všetkých existujúcich jazykoch.

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.28.77.–
obfuscate: "The cruel god Malloc will strike you down. "
ZMeson: "That's the C god. C++ has a new god. "
19. 5. 2016   #3
-
0
-

Jak fungují jednotlivé soustavy? Jaký význam mají jednotlivé cifry?

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Dominik
~ Anonymní uživatel
129 příspěvků
19. 5. 2016   #4
-
0
-

#2 vitamin
jojo kouknu...ale nikde to není tak jak bych potřeboval bez příkazů který neznám

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.61.235.–
Dominik
~ Anonymní uživatel
129 příspěvků
19. 5. 2016   #5
-
-2
-
Mimo téma

#3 hlucheucho
hele když neporadíš nevyjadřuj se dekuji :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.61.235.–
19. 5. 2016   #6
-
0
-

#5 Dominik

Ty otázky jsou návod. Jsou potřeba základní znalosti matematiky. Chytrýmu napověz, hloupýho kopni:

Desítková soustava:
-cifry 0 - 9
-desíttkových 154 dec = 1x10^2 + 5x10^1 + 4x10^0    = 232 oct

Osmičková soustava:
-cifry 0 - 7
-osmičkových 453 oct = 4x8^2 + 5x8^1 + 8x8^0   = 299 dec

Vždy číslo v dané soustavě můžeš zapsat jako polynom, kde pozice cifry určuje mocninu základu soustavy a hodnota cifry násobek této mocniny. Na převod můžeš jít hrubou silou - dělit mocninami základu (tj. mocninami 8) a nebo algoritmus odvodit za použití Hornerova schématu.

O převodu mezi soustavami se dá najít docela dost.

Pak už jedině návštěva s okovanými botami .....

Pozn.: u okopírovaného kódu pan učitel pozná, že "nevíš, která bije"

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Dominik
~ Anonymní uživatel
129 příspěvků
19. 5. 2016   #7
-
0
-

#6 hlucheucho

díky moc pokusím se to nějak udělat ....a je mi jasný že by to učitel poznal s tím už mám zkušensti :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.61.235.–
BDS+3
Věrný člen
19. 5. 2016   #8
-
0
-

omlouvám se za OT, ale nedá mi to: docela by mě zajímalo, jestli ještě existují študáci, kteří dělají domácí úlohy bez toho, aby odpovědi hledali na internetu.

Jen tak předpokládám, že IQ většiny populace bude asi docela rychle klesat...

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.69.–
W10 :)
Kent0
Stálý člen
19. 5. 2016   #9
-
0
-

#8 BDS
Podľa mňa existujú dve skupiny:
1. tí, ktorí kopírujú z internetu a ďalej neriešia lebo majú hotové zadanie
2. tí, ktorí kopírujú z internetu a snažia sa tomu aj pochopiť (napr. modifikáciou kódu atď)
Inšpirovať sa už existujúcim riešením nie je zlé pokiaľ tomu človek rozumie. A niekedy je to aj vhodné..veď načo znovu "vymýšľať koleso" keď to už raz bolo vymyslené.

 

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.175.176.–
20. 5. 2016   #10
-
0
-

#8 BDS
Viděl jsem nějaký průzkum, že inteligence populace opravdu klesá. Nedávno se na novinky.cz objevil článek, který v nadpisu konstatoval, že žáci s tablety a počítači mají horší výsledky než žáci bez nich.

Asi další vývojová stadia budou "člověk shrbený" (sedící u počítače) a "člověk zhlouplý".   

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
20. 5. 2016   #11
-
0
-

Jj, Iq globalne klesa. Je to nejspis geneticke. Svalnaty a krasny jedinec je atraktivnejsi. A mozna ma vliv i televize, ktera ukazuje fikci, herce. Zeny pak nehodnoti prinos cloveka pro spolecnost, ale spise krasu, pohodli a penize.
Jinymi slovy, je to jako ten film Idiocracy http://www.csfd.cz/…tan/prehled/

Ale zpet k soustavam.
0-9 - desitkova
0-7 - osmickova
0-1 - binarni, dvojkova
Prevod je mozne delat pres binarni soustavu a nebo primo
http://www.matematika.cz/prevod
10 na x
654 / 8 = 81 | 6 (zbytek)
81 / 8 = 10 | 1
10 / 8 = 1 | 2
1 / 8 = 0 | 1
opises zbytky opacne 1216 oct = 654 dec
Zpet
1 * (8 na 3) + 2 * (8 na 2) + 1 * (8 na 1) + 6 * (8 na 0)
= 1 * 512 + 2 * 64 + 1 * 8 + 6 * 1
= 512 + 128 + 8 + 6
= 654

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:a41d:a7...–
JoDiK
~ Anonymní uživatel
987 příspěvků
20. 5. 2016   #12
-
0
-

#9 Kent
Zapomněl jsi ještě na jednu - mám takový nepříjemný pocit, že čím dál víc se množící skupinu.

A to na ty, kteří nedělají vůbec nic. Prostě se jim nechce a není nic, co by je rozhýbalo... Nějaká pětka? Pche...

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.236.–
Vacken
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
27. 5. 2016   #13
-
0
-

Mám převod z 8 do 10 soustavy a taky nevím. Napsal jsem to sem taky. Jde o to, že učitel řekne ať si to doma nachystáme a další hodinu píšem test. Jak se to mám asi naučit, když nevím která bije.  Proto jsem poprosil o zdroják + vysvětlivky abych to pochopil.

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.61.185.–
27. 5. 2016   #14
-
0
-

Jednodušeji to nejde, možná zadání vyžadovalo něco jiného: 

int cislo;
printf("zadej dekadicke cislo");
scanf("%d", &cislo);
printf("osmickove %o", cislo);
Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý