Na co je Java jazyk? – Java – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Na co je Java jazyk? – Java – Fórum – Programujte.comNa co je Java jazyk? – Java – Fórum – Programujte.com

 

Tonda
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
3. 6. 2016   #1
-
0
-

ahoj,učím se jazyk Java ale vůbec nevím k čemu mi v praxi bude dobrá děkuji za odpověď

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.132.–
Kit+15
Guru
3. 6. 2016   #2
-
0
-

#1 Tonda
Java je jedním z nejrozšířenějších programovacích jazyků na světě. Má uplatnění v embedded systémech, desktopových i serverových aplikacích. Je tedy poměrně univerzálně použitelný.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Tonda
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
3. 6. 2016   #3
-
0
-

#2 Kit

děkuji =) už jsem právě začal číst knihu 1001 tipů a triků pro jazyk Java a vůbec nevím jak prakticky začít podle knížky programovat =) ještě pořádně nechápu co je to ta třída atd.... =/

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.132.–
Kit+15
Guru
3. 6. 2016   #4
-
0
-

#3 Tonda
Obávám se, že tato kniha je zcela nevhodná pro začátečníky.

Hledal bych spíš knihu, která je primárně věnována objektovému programování s ukázkami v Javě. Tedy učebnici OOP.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Tonda
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
3. 6. 2016   #5
-
0
-

#4 Kit
o OOP jsem už něco slyšel ale vůbec nevím co si mám pod tímto pojmem představit

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.132.–
Kit+15
Guru
3. 6. 2016   #6
-
0
-

#5 Tonda
Objektově orientované programování zapouzdřuje data a algoritmy pro práci s těmi daty do malých, relativně samostatných celků - tříd. Tyto třídy slouží jako matrice pro vytváření instancí (objektů), které mezi sebou vzájemně komunikují prostřednictvím tzv. zpráv, což je implementováno vnitřními funkcemi, tedy metodami.

Základními vlastnostmi OOP jsou:

  • zapouzdření
  • dědičnost
  • polymorfismus

Tohle je jen krátké shrnutí, které bývá v kvalitních učebnicích vysvětlováno asi na 100 stránkách, které zde opisovat nehodlám.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Tonda
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
3. 6. 2016   #7
-
0
-

#6 Kit

Děkuji =) už mi to začíná dávat smysl =) možná by si to měl někam takto dat na internet aby začátečníci kteří neznají tyhle pojmy tak aby si je rychle osvojily. Když sem tyto pojmy hledal na internetu např. Wikipedie tak to mají tak popsané že mi to ani moc nedávalo smysl =/ 

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.132.–
Kit+15
Guru
3. 6. 2016   #8
-
0
-

#7 Tonda
OOP bývá vysvětlováno mnoha různými způsoby a zrovna ve zmíněné knize to mají úplně špatně.

Osvědčila se mi kniha Thinking in Java od Bruce Eckela, která byla i přeložena do češtiny pod názvem Myslíme v jazyku Java

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
3. 6. 2016   #9
-
0
-

No na embeded je zrovna java dost brutalni a jeste to potrebuje interpret se spoooooustou pameti.

Hodi se na uzivatelske rozhrani (a i to je pak casto silene pomale - zalezi jak moc blbe to naprogramovali).

Na serverove sluzby, pokud potrebujes maximalni dostupnost, se to taky moc nehodi kvuli garbage collectoru - jak zacne cistit, mas vypadek (a v defaultu zabranej cele jadro procesoru). Kdyz to prepnes na jiny zpusob, tak to bud zase fragmentuje pamet nebo tak.

Pokud si na dostupnosti nepotrpis a mas nehorazne moc volny pameti, pak je to pouzitelne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.93.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Kit+15
Guru
3. 6. 2016   #10
-
0
-

#9 KIIV
Java není pomalá. To jen programátoři jsou líní to udělat správně.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.13.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
NeregistrovanyHookyns
~ Anonymní uživatel
62 příspěvků
3. 6. 2016   #11
-
0
-

Není pomalá, ale je pomalejší. Co se správy paměti týče (GC), tak na tom není zrovna nejlépe. Je třeba si s tím pořádně pohrát. Jak píše KIIV, tak Java žere paměť. GC se spouští hlavně až když paměť dochází (záleží na typu GC), pak ale zablokuje CPU. Hodně to záleží na tom, jak je aplikace napsaná, ale i tak se někdy dostaneš na hranu a GC blokne app. Pak záleží na app, někdy to vadí a někdy ne.

Samotná Java je pomalejší právě kvůli tomu, že je interpretovaná. Na rychlost C/C++ (a jiným low level jazykům) se v reálu nikdy nedostane. Má sice tendenci si svůj bytecode optimalizovat a zvýšit tak výkon aplikace, ale jak moc to funguje v praxi netuším.

Java se používá hlavně proto, že je moderní a multiplatformní. C# se pomalu ale jistě také žene kupředu, a to díky Monu s Xamarinem. Javu však nikdy nedožene. Spíše se prosazuje JavaScript, který vyhrál v roce 2014 cenu za nejvyšší nárůst. Pomalu a jistě se dostává na všechny platformy. Node.js mu hodně pomohl s obsazením serverového sektoru. V JS je dle mého budoucnost, už jen kvůli tomu, že se většina aplikací začíná dělat online na webu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.95.192.–
Kit+15
Guru
3. 6. 2016   #12
-
0
-

#11 NeregistrovanyHookyns
C# má s GC úplně stejné problémy jako Java a všechny ostatní jazyky, které GC používají.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:e4bc:...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
3. 6. 2016   #13
-
0
-

#12 Kit
jj, to je pravda. Jazyky co maji implicitni GC tim zaroven i trochu trpi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.93.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
NeregistrovanyHookyns
~ Anonymní uživatel
62 příspěvků
4. 6. 2016   #14
-
0
-

#12 Kit
Ano vím. C# je v podstatě Mrkvosoftí kopií Javy, :D ale myslím si, že C# je na tom s GC lépe, alespoň jsem nikdy neslyšel na C# GC takovou negativní kritiku jako na GC Javy. Navíc co vím, tak GC v CLR neblokuje CPU. Samozřejmě jej zatíží a zvýší odezvu aplikace, ale neblokuje jako GC v JVM.

BTW, s Javou moc nedělám. Já jsem spíše na ten C#. :D Obecně se ani problematikou GC moc nezabývám, jen jsem chtěl přispět tím málem co o tom vím. :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.95.192.–
Tonda
~ Anonymní uživatel
32 příspěvků
5. 6. 2016   #15
-
0
-

#14 NeregistrovanyHookyns

díky že sem píšete aspoň se něco dozvím =D mohu mít na vás všechny jednu osobní otázku?

jak dlouho se zabýváte programováním ? Díky za odpovědi

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.177.132.–
NeregistrovanyHookyns
~ Anonymní uživatel
62 příspěvků
6. 6. 2016   #16
-
0
-

#15 Tonda
Začínal jsem s HTML a PHP před cca 10 lety. Tři roky poté jsem začal trošku "rýpat" do c++. Pak se přidávaly další jazyky, znalosti se rozšiřovaly a teď zvládám asi 10 jazyků, možná víc. Z toho do hloubky znám tak 4 nebo 5. Syntaxe je u většiny naprosto stejná, takže když se naučíš jeden, tak budeš zvládat i další.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.251.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

Dotaz na jazyk Java — založil soudekp

Java SE a Java EE developer — založil Vlado

Jazyk d — založil marc_ramin

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý