Zaokrouhlední na dvě desetiná místa – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Zaokrouhlední na dvě desetiná místa – C / C++ – Fórum – Programujte.comZaokrouhlední na dvě desetiná místa – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
oxidián0
Věrný člen
23. 6. 2016   #1
-
0
-

Ve studiu 2010 jak zaokrouhlit na dvě desetinná místa? Typ float.

Oprava: Na jedno desetinné místo. 1.53 na 1.5

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.87.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
23. 6. 2016   #2
-
0
-

Tak moznosti jak si to udelat sam je nekolik. Napriklad vynasobis 10, zaokrouhlis normalne, vydelis 10.

Nebo vynasobis 10, prictes 0.5, odseknes desetiny, vydelis 10.0 ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.47.3.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
hlucheucho+10
Posthunter
23. 6. 2016   #3
-
0
-

Čísla se ukládají s určitou přesností. A tak se může stát, že 4.5 se uloží jako 4.4999... Pokud jde o zaokrouhlení při výpisu do řetězce, google toho najde hromadu.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
oxidián0
Věrný člen
23. 6. 2016   #4
-
0
-

Mám

d =  static_cast<float>( ((int)(d * 10 + .5) / 10.0) );
Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.87.–
oxidián0
Věrný člen
23. 6. 2016   #5
-
0
-

A ještě jeden dotaz. Když proměnné jsou float jak mám zjistit jestli výsledek po dělení je celé číslo?

res = d*(r+1);
if ( res %d == 0)


 ...error C2297: '%' : illegal, right operand has type 'float'

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.87.–
liborb
~ Redaktor
+18
Guru
23. 6. 2016   #6
-
0
-

 Zkusil bych to takto:

res = d * (r + 1);
if ((res / d) == (float)(int)(res / d))
Nahlásit jako SPAM
IP: 188.75.135.–
oxidián0
Věrný člen
23. 6. 2016   #7
-
0
-

#6 liborb
To nefunguje

int f = (float)(int)(3.0 / 2.5);

// f == 1 je true a to je špatně

možná vynásobit 10 a pak přetypovat na int.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.87.–
Kit+11
Guru
23. 6. 2016   #8
-
0
-

#3 hlucheucho
Zrovna tohle se stát nemůže. Číslo 4.5 je ve float či double uloženo vždy jako 4.5 - přesně.

Jiná situace je např. u čísla 4.3

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
oxidián0
Věrný člen
23. 6. 2016   #9
-
0
-

#6 liborb
Myslím že takto je to správně:

int f = (int)(3.0*10 / 2.5);
if ( f % 10 == 0 )
	c++;
Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.87.–
hlucheucho+10
Posthunter
23. 6. 2016   #10
-
0
-

#8 Kit
U nějakého čísla se mi to stalo, ještě si pamatuju těch 5 desetin. Faktem zůstává "konečné" rozlišení u float a double. Prostě se u některých čísel bude hodnota proměnné lišit o malý zlomek oproti hodnotě, co tam měla být.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Kit+11
Guru
23. 6. 2016   #11
-
0
-

#10 hlucheucho
Vcelku snadno se to může stát. Např. 0.3+0.2==0.5 nemusí platit. Test float na rovnost je velmi ošemetný.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
panprogeamator
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
23. 6. 2016   #12
-
0
-

myslim ze hleds pouze "setprecision" zejo? :-)

Zasláno z mobilního telefonu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 141.0.15.–
panprogeamator
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
23. 6. 2016   #13
-
0
-

hleds/hledas mobil no.....

Zasláno z mobilního telefonu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 141.0.15.–
Kit+11
Guru
23. 6. 2016   #14
-
0
-

#9 oxidián
Doufám, že se nepokoušíš v C/C++ počítat s financemi? Na to se float ani double nehodí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
oxidián0
Věrný člen
23. 6. 2016   #15
-
0
-

Stejně to muselo být špatně. Tak znovu.

float d =  cStep + (float) (255 % I.rows) /100 ;
d =  static_cast<float>( ((int)(d * 10 + .5) / 10.0) );
float m =  static_cast<float>( ((int)(d * 1 + .5) / 1.0) );
m = m - d; // mod
int n = static_cast<int>(m);

doplním hodnoty:

- I.rows je 101;

- d je 2.5

- m je 3

- m-d je 0.5

- 1/m je 2

- n je int=2

nakonec potřebuju m = 1/m

Mám to do cyklu. Potřebuju zjistit kdy mám provést opravu barvy, navýšení hodnoty +1. 1/m mi dá hodnotu kolikátý cyklus tu opravu potřebuju udělat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.87.–
Kit+11
Guru
23. 6. 2016   #16
-
0
-

#15 oxidián
Proč to děláš přes float a ne přes integer?

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
oxidián0
Věrný člen
23. 6. 2016   #17
-
0
-

#16 Kit
Abych neztratil desetinné čárky. I když po tvoji otázce mě napadlo, že kdybych to vynásobil stovkou a na konci vydělil tak snad neztratím nic.

Ovšem pak nevím jak bych prováděl to zaokrouhlování na desítky nebo stovky

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.87.–
Kit+11
Guru
23. 6. 2016   #18
-
0
-

#17 oxidián
Běžně se k tomu účelu používá int nebo long s posunutou desetinnou čárkou. Počítá se vlastně v haléřích.

V případě použití databáze je výhodné využít typ decimal.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
oxidián0
Věrný člen
23. 6. 2016   #19
-
0
-

Tohle není na databázi. Chci vygenerovat pole, která budou nést informace o bodech ležících na kružnici. Výsledek budu ukládat ve tvaru txt.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.87.–
Kit+11
Guru
23. 6. 2016   #20
-
0
-

#19 oxidián
Takže na tohle je float skutečně určen. Vlastně jen budeš v cyklu volat funkce sin() a cos().

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
KIIV+42
God of flame
23. 6. 2016   #21
-
0
-

Tak to bych pouzil setprecision pro ostream ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.93.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
oxidián0
Věrný člen
23. 6. 2016   #22
-
0
-

No ono to je vlastně jen na souřadnice kruhu, proto není třeba float. Navíc bych to rád zakompiloval přímo do programu pokud by to šlo, aby vyjelo pole souřadnic když zadám pole[angle]. Nevím ale jestli to jde něco takového:

static const int radius4[] =
{ {0,1},{0,2},{0,3} ... };

Nebo zadám circle[radius] a vyjedou mi souřadnice kruhu. Bez počítání abych ty hodnoty měl rovnou k dispozici. Má to fungovat tak, že místo abych počítal s goniometrickýma funkcema nebo mocninama tak si tímhle ušetřím výpočetní čas. Nejdříve chci vygenerovat ty souřadnice, pak to uložit do souboru a pak to vložit do zdrojáku. Tedy jestli by to takto šlo. No a kdyby to nešlo takto, tak to tam vložím hexadecimálně

static const float SinTable[] =
    0x00020010, 0x00010020, .....
};

a z té vrácené hodnoty bych vytáhl dvě čísla.

Třetí možnost je vložit to do obrázku.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.87.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 82 hostů

Podobná vlákna

Desetinná místa — založil lekejs

Desetinná místa — založil Jakub

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý