Modulace, výkon antény-příklady – Analogová technika – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Modulace, výkon antény-příklady – Analogová technika – Fórum – Programujte.comModulace, výkon antény-příklady – Analogová technika – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Petr
~ Anonymní uživatel
697 příspěvků
28. 6. 2016   #1
-
0
-

Ahoj, bohužel už nevím co dělat, na internetu jsem nic nenašel, nevěděl by někdo, jak spočítat tyhle příklady?

1) Jaký výkon bude dopraven ze 100 W vysílače do antény, 43m dlouhým koaxiálním kabelem, který má útlum 14 dB / 100 m?

2) Maximální kmitočet modulačního signálu je 4Khz. pro jeho přenos použijeme AM DSB. Jaká bude minimální potřebná šířka pásma pro přenos tohoto signálu?

Předem díky, i když to sem asi nepatří

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.135.116.–
Reklama
Reklama
hlucheucho+10
Posthunter
28. 6. 2016   #2
-
0
-

1) do antény příjde signál zeslabený o útlum kabelu. Útlum kabelů se měří tak, že se na jeden konec přivede známé napětí a na druhém konci se napětí změří. Změřené napětí ku známému napětí dává pak útlum. Výkon je přímo úměrný napětí a tak kolikrát menší napětí do antény dorazí, tolikrát bude menší výkon. Takže 14dB vyjádříš jako poměr napětí a výkon tímto vynásobíš. Je to útlum, musí ti vyjít číslo menší než 1 a větší než 0. Odhaduji to na 1/8.

2) Šířka postranního pásma AM je rovna šířce přenášeného pásma. U DSB jsou přítomna obě postranní pásma, takže 2x 4kHz = 8kHz. Toto se dalo snadno vygůůůůglit, např. https://cs.wikipedia.org/…%A1_modulace#…

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Petr
~ Anonymní uživatel
697 příspěvků
28. 6. 2016   #3
-
0
-

#2 hlucheucho
Děkuji za odpověď, příklad číslo 2 vyřešen. Co se týče příkladu 1, jaké napětí máš prosím na mysli? Zadaný mám pouze výkon, pomocí trojčlenky jsem spočítal, že útlum po 14m bude cca 6 dB. Výsledný výkon má vyjít 25W

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.135.116.–
hlucheucho+10
Posthunter
28. 6. 2016   #4
-
0
-

Jsem vypustil jeden blábol, zde oprava: výkon na konstantní impedanci je přímo úměrný kvadrátu napětí. Za mystifikaci se omlouvám.

Kabel má 14dB na 100m. Délka je 43m (toho jsem si všiml až teď, myslel jsem, že je to celých 100m), přímou úměrou bude mít útlum zhruba 6dB, to máš dobře. Decibely přepočítám na poměr napětí, zohledním, že se jedná o útlum (takže je to -6dB). Zadání nespecifikuje zda útlum kabelu je uveden ve "výkonových" decibelech nebo "napěťových". Podle specifikací kabelů jak je znám z praxe by to mělo být napěťové a proto je výsledek 1/2. takže na konci 43m dlouhého kabelu je poloviční napětí oproti začátku kabelu. Začátek kabelu je připojen k výstupu zesilovače (vysílače) a konec kabelu k anténě. Takže na anténu dorazí poloviční napětí než jaké bylo na výstupu zesilovače. Impedance se nikde nezměnila, zůstala stejná a tak výkon bude přímo úměrný druhé mocnině napětí. Poloviční napětí znamená čtvrtinový výkon a proto anténa dostane 25W.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
hlucheucho+10
Posthunter
28. 6. 2016   #5
-
0
-

V podstatě ani nepotřebuji znát výstupní napětí zesilovače apokud je v celém systému stejná impedance nemusím ani znát impedanci. Důležité je vědět, kolikrát menší napětí "vyleze" z kabelu. Dále je potřeba vědět jak převést dB na poměr napětí a vztah mezi napětím a výkonem.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Petr
~ Anonymní uživatel
697 příspěvků
28. 6. 2016   #6
-
0
-

#4 hlucheucho
Díky za pomoc, našel jsem ještě jiný způsob. Vzoreček na zisk/útlum je definován jako G´= 10log P1/P2, po dosazení 6,02=10log 100/P2, a po vyjádření P2= 100/(10^0.602) = 25W

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.184.–
hlucheucho+10
Posthunter
28. 6. 2016   #7
-
0
-

Tak je definován poměr výkonů. U napětí je to 20log (U1/U2). Tak trošku selským rozumem jsem odvozoval celou situaci z úbytků napětí. Teď mne napadá, že by se dalo odvodit a zdůvodnit, že těch 6dB útlumu kabelu může znamenat jak napěťový tak výkonový útlum.

Síla zvyku, u STA s výkony nepracuji, jen s napětími.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Petr
~ Anonymní uživatel
697 příspěvků
28. 6. 2016   #8
-
0
-

#7 hlucheucho
Díky, ještě bych měl poslední otázečku. .Na VKV pásmech jsou kmitočtové kanály pro FM provoz široké 12,5 kHz. Jaký použijeme kmitočtový zdvih, máme-li nejvyšší modulační kmitočet 3 kHz?

Odpověď: 3,25 kHz

Na toto je taky vzoreček, či je to tak prostě definováno ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.184.–
hlucheucho+10
Posthunter
30. 6. 2016   #9
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Výkon — založil Michal

Automatická serializace a výkon — založil Honza Jebavý

HW - vykon grafika karty — založil Stano

Prodej výkon svého PC — založil paulending

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý