Zdravím,
nejprve problém stručně: píšu pomocí PHP webové stránky, které všechny mají společné menu (jak to často bývá). Celé toto menu se načítá z XML souboru. Problém je v tom, že text (v češtině) položek toho menu je "zmršený" - namísto znaků s diakritikou to píše něco jiného - v jiném kódování.
Nyní podrobněji: Mám soubor "index.php" ve kterém je kostra stránek. V hlavičce jasně píšu, že kódování má být WINDOWS-1250, čímž myslím, že ve zmiňovaném souboru je v hlavičce napsáno toto:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
Dále: V tom samém souboru ("index.php") mám funkci, která načítá pomocí SimpleXML informace ze souboru "menu.xml", který vypadá zhruba takto:
<?xml version="1.0" encoding="WINDOWS-1250"?>
<menu id="root">
<item text="Úvod" id="uvod" url="soubory/uvod.html" />
<item text="O mně" id="denni" url="" />
...
přičemž jsem se v editoru (používám Notepad++) přesvědčil, že soubor je opravdu v Windows-1250.
Myslel jsem si tedy, že když je vše ve Windows-1250, neměl by být nikde problém. Ještě mě napadá, že by mohl být v nastavení PHP-serveru (používám EasyPHP), ale zkoušel jsem ty webové stránky i jinde (nevím, co mají za PHP-server) a problém byl stejný - diakritika je špatná pouze v textu, který je načítán z XML souboru.