Nedefinovaná proměnná versus chyba – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Nedefinovaná proměnná versus chyba – PHP – Fórum – Programujte.comNedefinovaná proměnná versus chyba – PHP – Fórum – Programujte.com

 
Hledat
Vybavení pro Laser Game
Spuštěn Filmový magazín
Laser Game Brno
Pergoly a střechy Brno

VelkyBubak0
Newbie
5. 11. 2016   #1
-
0
-

Pokud pracuji s né vždy předem definovanými proměnnými, vyskytují se při výpisu chyb hlášky Undefined variable a Undefined offset.

Zajímalo by mne:

1) pokud předem počítám s tím že nemusí být definovány, má smysl si toho všímat?

2) existuje nějaký jiný způsob jak se s těmito hláškami korektně ve scriptu vypořádat než změnit

$pouzit_list = list_stav_vypis($aplan["$res[id_serie]"],$alist["$res[id_serie]"]);


na

if (!isset($aplan["$res[id_serie]"]))
	$ap = "";
else
	$ap = $aplan["$res[id_serie]"];

if (!isset($alist["$res[id_serie]"]))
	$al = "";
else
	$al = $alist["$res[id_serie]"];
				
$pouzit_list = list_stav_vypis($ap,$al);

?

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.158.–
VelkyBubak0
Newbie
5. 11. 2016   #2
-
0
-

Aha, zdá se že funguje minimálně ještě toto:

$pouzit_list = list_stav_vypis((isset($aplan["$res[id_serie]"]) ? $aplan["$res[id_serie]"] : ""),(isset($alist["$res[id_serie]"]) ? $alist["$res[id_serie]"] : ""));

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.158.–
Kit+15
Guru
5. 11. 2016   #3
-
0
-

#2 VelkyBubak
Zásadně pracuji s předem definovanými proměnnými. Pokud si nejsi jist, můžeš použít funkci isset(), což jakýmsi nešikovným způsobem již děláš.

Tvé výrazy se mi jeví jako zbytečně komplikované. Možná je to tím, že už dlouho používám OOP, ve kterém se mi takové složité zápisy nevyskytují. Vnořené indexy se prostě nepoužívají.

Například ten druhý zápis se dá zjednodušit na 

$res_id = $res[$id_serie];$ap = isset($aplan[$res_id]) ? $aplan[$res_id] : "";
$al = isset($alist[$res_id]) ? $alist[$res_id] : "";
$pouzit_list = list_stav_vypis($ap,$al);

V PHP je zvykem používat velbloudí notaci. Hadí notace se používá v MySQL.

Nejde mi do hlavy, proč máš rozděleny proměnné $aplan a $alist, když je používáš současně. Nebylo by jednodušší použít jednu proměnnou, třeba $stavy ? Proč za znakem "$" píšeš znak "a". Slova alist a aplan nemají žádný význam, dokonce nedávají smysl ani názvy list a plan, protože to neříká nic o tom, co je uvnitř. Že by nějaké plány?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:c5f7:...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
VelkyBubak0
Newbie
6. 11. 2016   #4
-
0
-

#3 Kit
nevidím extra rozdíl mezi

$pouzit_list = list_stav_vypis((isset($aplan["$res[id_serie]"]) ? $aplan["$res[id_serie]"] : ""),(isset($alist["$res[id_serie]"]) ? $alist["$res[id_serie]"] : ""));

(?hadí?)

a rozepsaným

$res_id = $res[$id_serie];
$ap = isset($aplan[$res_id]) ? $aplan[$res_id] : "";
$al = isset($alist[$res_id]) ? $alist[$res_id] : "";
$pouzit_list = list_stav_vypis($ap,$al);

(?velbloudí?)

obzvášť pak, pokud je to skryté v cyklu a použije se jednou za cyklus

OOP chápu jen částečně a pokud to jde, snažím se mu vyhnout (nemám dojem že by bylo vhodné vždy a na všechno)

Když to chceš vědět, $aplan je pole v němž mám načtené z DB id věcí z osobního plánu (jako klíč) a jejich stav (jako hodnotu), $res[id_serie] je aktuální id, které když se vloží do $aplan, buď vypadne hodnota či nikoliv (buď existuje nebo ne). $aplan a $alist mám rozdělené, protože jde o dvě odlišné pole (resp. dva odlišné seznamy, byť indexované stejně).

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.158.–
Kit+15
Guru
6. 11. 2016   #5
-
0
-

#4 VelkyBubak
Napsal jsem to hadí notací, abych pro tuto chvíli zbytečně neměnil názvy proměnných. Velbloudí notace by vypadala takto: 

$resId = $res[$idSerie];
$ap = isset($aPlan[$resId]) ? $aPlan[$resId] : "";
$al = isset($aList[$resId]) ? $aList[$resId] : "";
$pouzitList = listStavVypis($ap, $al);

Rozepsaná verze je o něco málo rychlejší než ta jednořádková, ale hlavně je čitelnější.

Vzor FlyWeight se má používat skutečně jen tam, kde je to nezbytně nutné. Proto rozdělení na $aplan a $alist je špatně. Špatně jsou i jejich názvy - písmeno "a" na začátku nemá co pohledávat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:48d9:...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 16 hostů

Podobná vlákna

C/ C++ versus C# ? — založil Borek

LPTSTR versus LPCTSTR — založil Zinthar

Visual Basic versus C++ — založil Laik

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032021 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý