První naprogramování ATMega8-16PU – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

První naprogramování ATMega8-16PU – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comPrvní naprogramování ATMega8-16PU – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
michal
~ Anonymní uživatel
624 příspěvků
19. 2. 2007   #1
-
0
-

Prosím poraďte, už opravdu nevím kde je chyba, jestli v HW nebo v SW:

pokouším se vyrobit blikající diodu podle tohoto článku:
http://robotika.cz/guide/blink/cs

Bohužel mi to le nefunguje. Když se příkazem make load pokusím nahrát program do čipu, tak to vyhodí chybu č. 2.
PonyProg také nemůže moje zařízení rozpoznat - vyhodí mi chybu - 24.

Jelikož nemám dosud s elektronikou moc zkušeností, nevím kde hledat chybu.
Mám to napájené dvěma plochými baterkami (4.5V) zapojené přes stabilizovaný zdroj - ale bez těch dvou kondenzátorů, které v uvedeném článku doporučují.

Matou mě některé věci:
1) VCC má být připojeno ke zdroji, k pólu + ?
2) a GND má být připojeno k - ? (mám to tak udělané)
3) proč má čip 2 vývody GND? Je jedno, který použiju?

Programátor mám podatvený podle shématu v uvedeném článku. Ale nejsem si jistý, jestli to nemám třeba převrácené - je to tam z pohledu odkud pájím, nebo ze předu (od vidlice)?

Nemám voltmetr ani ampérmetr, takže jsem si pomáhal diodou :) abych zjistil, jaká jsou napětí.
Zjistil jsem, že když připojím GND programátoru k (-) na zdroji, tak jas diody (když je zapojená v sérii s čipem) poklesne.
Čím to/je to normální?

Možná jsem ten čip zničil, ale možná to je něco jiného, takže nechci hned objednávat další čip.

Jsem začátečník, takže pokud možno odpovídejte polopatě :)
Budu vděčný za každou radu.

Kdyby byl někdo ochotný mi poradit přes ICQ, byl bych nadšený. (207-199-793)

přeji pěkný týden

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Reklama
Reklama
Ondrej Karas
~ Redaktor
0
Věrný člen
19. 2. 2007   #2
-
0
-

To michal:

1) Porid si multimetr. Stačí jednoduchý za 100 nebo i levnejsi. Musis si overit, jestli ti funguje stabilizator.
2) Ty kondenzatory tam jsou z nejakeho duvodu (stabilizator se rozknita a nefunguje tak jak ma)
3) Nez pripojis cip k nejakemu napeti, zkontroluj si jeho velikost (5V)
4) U procesoru staci vyuzit GND ktery je pod VCC
5) Jakmile budes mit tyhle veci splneny, ma cenu pokracovat dal...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Nejhorší není nemít práci. Nejhorší je nechtít práci...
michal
~ Anonymní uživatel
624 příspěvků
20. 2. 2007   #3
-
0
-

Děkuji za rychlou odpověď - už se na tom pracuje.
S jednou věcí bych ale ještě potřeboval poradit -
těžko se orientuju v popisech součástek (chci si je objednat na www.gme.cz)

1. ATMega8-16PU a ATmega8L-8PI apod. - programují se stejně? (bude návod z článku na www.robotika.cz fungovat na oba?)
2. značení kondenzátorů - minule jsem si něco objednal a došla mi součástka bez nožiček (teď už vím, co znamená označení SMD :)) ale zajímalo by mě:
- udávaná voltáž může být jakkoliv vysoká (třeba 50V)?
- jaký druh kondenzátoru by to měl být? (podle schématu ne elektrolyt, myslím) Třeba keramický?
- takže jsem nějaké dva vybral (měly by to být 0,33uF a 0,1uF):
CK 330N/50V, keramický kondenzátor RM=5mm a
CK 100N X7R, keramický kondenzátor 50V RM=5mm 10% X7R
Je to v pořádku? Resp. který jiný druh byste mi doporučili?

Snad to bude zatím všechno, objednám si ten multimetr, nějaké součástky do zásoby a doufám, že se povede - držte mi palce :)
A ještě jednou děkuji za ochotu.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Ondrej Karas
~ Redaktor
0
Věrný člen
20. 2. 2007   #4
-
0
-

Tyhle dva procesory by se mely programovat stejne. Pokud je neco napsano pro ATMEGU8, tak by to teoretiky mohlo fungovat i pro ATMEGU16, ale musis zkontrolovat, jestli registry, ktery pouzivas jsou u obou stejny. A taky samozrejme porty...

Ke kondenzatorum.
Doporucuju koupit nejakou odbornou knihu o elektronice. Napriklad Poznamave Elektoniku od nakladtelstvi BEN. Hodej se vsecky dily, ale pokud nemas vubec zadne zaklady, tak jednicka staci. Zatim

U kondenzatoru, pokud myslis ty blokovaci, tak se vsecko da najit v katalogovym listu vyrobce toho stabilizatoru. staci jen pohledat chvilku na google. Ale klasika je dat tam 100n keramicky kondenzatory na 50 V. Ale to je klasika, pokud budes mit jinou voltaz tak se zas tak nic nedeje. To cos ty napsal tak by teda mohlo bejt.

Ale urcite doporucuju tu literraturu. Nez se pustis do programovani procesoru tak ti doporucuju projit si zaklady elektrotechniky, protoze bez toho nikdy poradne s nima umet nebude. Ono tady plati, ze z elektronika se programator stane vzdycky jednodusejc nez oberacene.... A u tohohle dvojnasob. Vim ze je to mozna zklamani, ale fakt to bez toho nejde....

Preji hodne zdaru....

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Nejhorší není nemít práci. Nejhorší je nechtít práci...
michal
~ Anonymní uživatel
624 příspěvků
21. 2. 2007   #5
-
0
-

Tak děkuji, včera večer se mi to podařilo zprovoznit! :D
Teďka si s tím pohraju, a pak si prostuduju teorii, je mi jasné, že bez ní to nepůjde :)

sejně díky - s pozdravem,
Michal

PS. v čem byla chyba dosud nevím, nainstaloval jsem si avrdude, tak možná tím

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
michal
~ Anonymní uživatel
624 příspěvků
21. 2. 2007   #6
-
0
-

Tak teď už mi to zas nefunguje, ale proč???
Pochybuju, že bych ten čip zničil, myslím, že chyba bude v softwaru.
Divný (ani jsem ten obvod neměnil...).

Nevíte, jestli je nějaký univerzální způsob na zprovoznění paralelního portu pod XPčkama?
Hledal jsem na netu ale nic kloudného jsem nenašel...

Jak šeženu Win98, tak to zkusím na nich.
.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
michal
~ Anonymní uživatel
624 příspěvků
21. 2. 2007   #7
-
0
-

Takže mi to nejede ani na Windows 95. Přitom jsem zapojení obvodu neměnil, - jsem zmatený :-|

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Ondrej Karas
~ Redaktor
0
Věrný člen
21. 2. 2007   #8
-
0
-

To michal:

A nemenil jsi fusebity? Například nastavení hodin?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Nejhorší není nemít práci. Nejhorší je nechtít práci...
Matěj Pácha0
Super člen
22. 2. 2007   #9
-
0
-

Paralelní port je dost citlivý na napěťové úrovně, špičky a pod. Stačí mít rozdílné zdroje GND a dá se to zničit...
Proto je lepší sériový port, je totiž na rozdíl od LPT chráněný.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Ajem tíčr, andrgraund tíčr!
michal
~ Anonymní uživatel
624 příspěvků
22. 2. 2007   #10
-
0
-

To durmitor:
j měnil. Jinak četl jsem, že se tím dá procesor zablokovat, nevím, možná jsem to udělal. Rozhodně jsem si s tím nehrál - nastavil jsem tam ty podle návodu (AVR prakticky) - původně to fungovalo, jedině že bych to potom nějak změnil.
No nic, vím, že to fungovalo, tak si teda objednám další procesor nebo dva :), multimetr atd. a samozřejmě nějakou literaturu.
Ještě se pokusím najít schéma nějakého jednoduchého sériového programátoru.

(jinak, nechce se mi věřit, že bych zničil port, ikdyž možné je všechno)
Mimochodem, docela jsem to čekal, že se to nějak podělá :)

pěkný den

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
michal
~ Anonymní uživatel
624 příspěvků
22. 2. 2007   #11
-
0
-

Tak ještě jinak:

vzhledem k tomu, že mi to nefunguje ani na jiném počítači, pod Windows 95, budu předpokládat, že jsem poškodil čip.
Pokud by to bylo portem, tak si myslím, že na druhém počítači by to mělo jet, ne?
Nebo se mi vybily baterky. To teď nemůžu otestovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
24. 2. 2007   #12
-
0
-

Zdravim, mam stejný problém. Když se pokusim pomocí příkazu "make load" nahrát program do chipu, vypíše mi to error 2:



C:\Documents and Settings\Administrator\Plocha\AT>make load
avr-gcc -g -Wall -O2 -mmcu=atmega8 -c -o blink.o blink.c
avr-gcc -g -Wall -O2 -mmcu=atmega8 -o blink.elf blink.o
avr-objcopy -j .text -j .data -O ihex blink.elf blink.hex
uisp -dprog=stk200 --erase --upload --verify if=blink.hex -dlpt=0x378
process_begin: CreateProcess((null), uisp -dprog=stk200 --erase --upload --verif
y if=blink.hex -dlpt=0x378, ...) failed.
make (e=2): SystÚm nem¨×e nalÚzt uvedenř soubor.
make: *** [load] Error 2

C:\Documents and Settings\Administrator\Plocha\AT>


Nevíte někdo co s tím?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
michal
~ Anonymní uživatel
624 příspěvků
25. 2. 2007   #13
-
0
-

j přesně to byl i můj problém. Na robotika.cz jsem se ptal co s tím, doporučili mi použít avrdude (že ještě nestihli článek updatovat).
To jsem si nainstaloval, nicméně nepodařilo se mi to tímto způsobem do čipu nahrát.

Nakonec se mi to povedlo programem ChipBlaster AVR (je popsán v jednov ze článků zde na serveru - AVR prakticky). Ale musím říct, že původně mi to nešlo ani s tím a jak se mi to povedlo zprovoznit, nevím. Možná že to začalo fungovat díky nějaké knihovně, kterou nainstaloval jiný program (instaloval jsem kromě toho i PonyProg, AVR Studio od Atmelu, Micro In System Programmer - ale žádný z nich mi nefungoval).

Nakonec jsem změnil druh čipu z ATMega 16 na ATMega8 (mám ATMega8-16PU) a začalo to fungovat. Ale jsem předsvědčen, že jsem tu volbu zkoušel už předtím a nefungovala, proto mě napadlo, že to bylo nějakým jiným programem, nebo nastavením.
V každém případě můžu potvrdit, že ChipBlaster AVR funguje. Poznáte to podle toho, že když kliknete na Program All, tak ten program ihned začne odesílat data (zobrazuje progress bar) a je to celkem rychlé. Hlavně tím jde rozeznat, že to funguje. Když to nefunguje, tak to po několika vteřinách vyhodí hlášku o tom, aby sis zkontroloval nastavení a funkčnost čipu. (já měl nastavený port LPT 1 a programátor STK 200/300 - je to v menu).

Program jsem si zkompiloval ve WinAVR příkazem make podle návodu na robotice a nahrál jsem to do čipu právě tím ChipBlasterem. (Tam dáš v menu Load ROM - musíš si nastavit *.hex soubory a vybrat tvůj zkompilovaný program) následně klikneš na Program all. Při tom musí být čip napájen.
Napájel jsem to přes stabilizovaný zdroj bez těch doporučených kondenzátorů ze dvou plochých baterek (2x4,5V).
A fungovalo to, i když k tomu čipu byla připojená ta dioda (takže se nemusí čip odpojovat z cílového obvodu, když jej chcete programovat - asi proto se to jmenuje ISP - In System Programmer :))

Druhý den mi vše fungovalo, ale pozdějc to přestalo fungovat. Mezitím jsem nevypínal počítač, neměnil jsem zapojení tak nevím, čím to. Mužu tedy aspoň podvrdit, že i programátor ze servru www.robotika.cz funguje.

Ještě k tomu programátoru:
Na robotice píšou, že díky zkosení rohů toho konektoru se nemůžeš splést při pájení. Nicméně pro mě byl obrázek zavádějící - dá se vykládat dvěma způsoby: Jako že se na něj díváš (na obrázku) "zvenčí" (od pinů) nebo jako že se díváš "zevnitř" - ze strany odkud pájíš. Platí to druhé (vidíš to z pohledu pájení - od kabelů).

Shrnuto: původně mi to nejelo. Pak jo a nevím proč a pak zas ne a taky nevím proč. Takže teď čekám, až mi dojde zásilka a vyzkouším nový čip. Je dost možné, že ten svůj jsem poškodil nebo zablokoval.

Doufám, že nevadí, že jsem to psal tak polopatě - jsem začátečník, zrovna mi to ani nefunguje, ale tohle jsou mé zkušenosti a věřím, že to někomu může pomoct. (pro mě osobně byly všechny ty články dost náročné)

Pokud jste měli nebo máte podobné problémy, nebo víte jak je vyřešit, budu rád, když napíšete.

PS: Součástky jsem si objednal v pátek ráno na www.gme.cz. Psali mi, že mi pošlou potvrzovací mail s odkazem, který mám navštívit, aby nedošlo ke zbytečnému odkladu odeslání a taky tam píšou něco o výpadku e-mailových služeb ale o dva dny dřív. Mě žádný mail nedošel, tak nevím, jak dlouho mám na něj čekat a jestli jim mám tedy napsat. Nemáte podobnou zkušenost? (když jsem objednával kdysi, tak mi mail došel, ale už si nepamatuju jak rychle, jsem netrpělivý :) )

s pozdravem
Michal Krajňanský,
www.krajnansky.ic.cz

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
michal
~ Anonymní uživatel
624 příspěvků
4. 3. 2007   #14
-
0
-

Wow!

Tak už mi došly nové čipy a oba fungují! Takže jsem ten starý vyhodil - ChipBlaster tedy na Windowsech jede v pohodě, všecko funguje, super!
Akorát nám dneska budou předělávat elektrickou síť, takže budeme dnes bez elektřiny :(

Přeji Vám pěknou neděli,
Michal

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
4. 3. 2007   #15
-
0
-

Hmm, zkusil jsem to podle návodu k ChipBlasteru, ale program mi vyhazoval upozornění že se nemůže připojit k mému chipu. Chyba tedy bude buď v tom že jsem špatně postavil programátor (nepravděpodobné), nebo že jsem chip spálil už předtim.
Druhá možnost je o to pravděpodobnější že když jsem si chip kupoval, prodavač mi ho podal jen tak bez takové té vodící houby. Je tedy dost možné že přitom v chipu vyhořeli CMOSy. (tedy jestli tam nějaké jsou - vim že na PIC se takhle šahat nesmí)
Když nad tím tak přemejšlím, napadá mě že by taky mohl být zničený LPT port. Počítač mam sice už tři roky, ale za tu dobu jsem LPT port nikdy nezkoušel.
Než se dostanu ke koupi nového chipu, bude to ještě chvíli trvat, takže se mezi tím pokusím dát dohromady záložní počítač (už se mi nějakou dobu válí pod postelí) a pak se uvidí jestli se mi to podaří naprogramovat na něm.
Prozatim se tedy loučí: Bystroušák (bystrousak@seznam.cz)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
zmatkar
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
6. 5. 2007   #16
-
0
-

To Bystroušák:
Ta chyba je na 99% způsobená tím, že usip nemůže získat přístup k paralelnímu portu. Nejspíš bude nutné nainstalovat giveio.sys nebo něco podobného.
A nebo použít Linux a do jádra zavést userspace parallel port driver :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Bozi
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
4. 7. 2007   #17
-
0
-

ahoj,
spusta lidi tu resi, ze jim neco nejde naprogramovat, trochu se bojim, ze muze neco takoveho potkat i me.
Chtel bych si postavit originalni programator podle:
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/Avrisp_Sch.pdf
a nahrad tam ty dva STK500_1200.hex a STK500_8535_4_08.hex co jsou ke stazeni:
http://www.prochild.com/board/board/content.asp?tb=tb_6&page=1&num=154
http://www.prochild.com/board/files/tb_6/AVRISP_FirmWare1.zip
a nahral bych to tam treba tim spominanym:
http://www.serasidis.gr/circuits/avrprog/avrprog.htm
Mate nekdo s timhle programatorem skusenosti ?
Diky

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pizz
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
4. 12. 2007   #18
-
0
-

Ahoj
jsem v tomto ohledu uplny zacatecnik, tak bych vas prosil o radu

Chtel bych zkusit naprogramovat chip Atmega8-16PU, na netu jsem nasel nekolik navodu na postaveni programovaciho kabelu, problem je ten ze vsechny byli na paralelni port, ten bohuzel v kompu nemam.
chtel bych tedy poradit jak udelat seriovy kabel (schema zapojeni).
diky za odpoved

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.233.–
Tomas
~ Anonymní uživatel
510 příspěvků
5. 12. 2007   #19
-
0
-

To Pizz :
http://www.lancos.com/prog.html#hardware
http://www.lancos.com/e2p/si-prog-v2_2.pdf


Tenhle je pouzivam k me naproste spokojenosti.
http://www.klaus-leidinger.de/mp/Mikrocontroller/AVR-Prog/AVR-Programmer.html

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.31.162.–
Jarda22
~ Anonymní uživatel
9 příspěvků
5. 12. 2007   #20
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.178.–
morpheus222
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
15. 5. 2008   #21
-
0
-

Moje prvni naprogramovani dopadlo neuspesne

C:\Documents and Settings\xxxx\Plocha\avr>make load
avrdude -p m8 -c stk200 -U flash:w:blink.hex

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.01s

avrdude: Device signature = 0x1e9307
avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed

To disable this feature, specify the -D option.
avrdude: erasing chip
avrdude: reading input file "blink.hex"
avrdude: input file blink.hex auto detected as Intel Hex
avrdude: writing flash (108 bytes):

Writing | ################################################## | 100% 0.07s

avrdude: 108 bytes of flash written
avrdude: verifying flash memory against blink.hex:
avrdude: load data flash data from input file blink.hex:
avrdude: input file blink.hex auto detected as Intel Hex
avrdude: input file blink.hex contains 108 bytes
avrdude: reading on-chip flash data:

Reading | ################################################## | 100% 0.06s

avrdude: verifying ...
avrdude: verification error, first mismatch at byte 0x0000
0x12 != 0x7e
avrdude: verification error; content mismatch

avrdude: safemode: Fuses OK

avrdude done. Thank you.

make: *** [load] Error 1

prosim poradte nekdo kde je chyba a jak ji odstranit moc dekuji

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.202.112.–
Martin
~ Anonymní uživatel
1377 příspěvků
21. 8. 2011   #22
-
0
-

Já mám zase tenhle problém. Zkoušel jsem to nahrát přes ponyprog ve win - nahraje se ale nespustí se. V avrdude v linuxu - mu to napíše:

kalamita3@ubuntu:~$ sudo avrdude -p m8 -c STK200 -U flash:w:blink.hex

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.00s

avrdude: Device signature = 0x1e9307
avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed
         To disable this feature, specify the -D option.
avrdude: erasing chip
avrdude: reading input file "blink.hex"
avrdude: input file blink.hex auto detected as invalid format
avrdude: invalid input file format: -1
avrdude: write to file 'blink.hex' failed

avrdude: safemode: Fuses OK

avrdude done.  Thank you.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.198.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

Naprogramovani sablony — založil putti

Naprogramovani stopek — založil matesxy

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý