Programování intel 8051 – Assembler – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Programování  intel 8051 – Assembler – Fórum – Programujte.comProgramování intel 8051 – Assembler – Fórum – Programujte.com

 

15. 4. 2017   #1
-
0
-

Dobrý den ,

neuměl by tu někdo dobře programovat Intel 8051.Potřebovala bych poradit pár věcí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.31.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
504 příspěvků
15. 4. 2017   #2
-
0
-

já bych uměl ale je potřeba někajá motivace .. v dnešní době :) a navíc sou velikonoce ... holko

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:3cd8:...–
15. 4. 2017   #3
-
0
-

Já bych se to chtěla naučit ale bohužel nemám nikoho kdo by mi poradil s tím.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.31.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
504 příspěvků
15. 4. 2017   #4
-
0
-

   

  ....   ... jo s tím jo ?   

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:3cd8:...–
15. 4. 2017   #5
-
0
-

#4 Jerry
Mno ja jsem myslela s programem :D 

Zapomněla jsem, že jsem asi někde jinde na forum xD

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.31.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
504 příspěvků
15. 4. 2017   #6
-
0
-

ten program nebo to školní zadání tu budeš muset napsat jinak si o tobě muže někdo myslet něco divnýho třeba :

.. osobně mi to připadá že si nějakej tydýt ftipálek :) velikonoční, protože jestli to máš do školy tak tě to tam naučej. a jinak ono tady v čr se s tim asi neuživíš .. na holku bych viděl spíš to PHP nebo Javu :)

na webu zive.cz řikaj takovejm jako si ty trolové a sou to obvykle týpci s IQ nějakýho poslance :)

třeba Mr. Benda a tak .... ale odpovim ti no...

já osobně bych v dnešní době už do u51' nešel používá se to hlavně v pračkách, mikrovlnkách, frekvenční měniče (siemens), kávovary, televize, vánoční osvětlení na stromeček, v německu je to seriozní zaměstnání atak.

spíš bych volil řadu AVR např. ATmega8535 atd je tam AVR studio což je lepčí nebo něco na čem muže běžet linux, třeba SAM / ARMm0+ atd, co třeba arudino, raspberrypi což je celek 

výrobců 51 sou mraky, výrobců mikroprocesorů jako 51 sou taky mraky např. Renesas, Microchip, atd. atd.

...no tak asi nejspíš budeš muset ten svuj problém nějak blíže popsat ... programování pro 51'

je celkem jednoduchý je to na úrovni HTML+PHPčka ....  a je to určený např pro takovýhle procesory

http://www.b-kainka.de/Daten/Mikros/d80515.pdf

asi bych si zvolil Atmel a s nim začal takže si zvolíš nějakej procesor třeba tohle

http://www.microchip.com/wwwproducts/en/AT89C2051

http://www.atmel.com/products/microcontrollers/8051architecture/start_now.aspx

ale je aj spousta jinech...

budeš tedy potřebovat programátor od Atmelu (celkem je to sranda za 3000Kč)

koupíš si k němu

1. programátor (malá krabička - viz ta web stránka výše nebo např. zde

http://www.nskelectronics.com/programmers.html

2. napájecí zdroj pro programátor pokud je potřeba což je obyč zásuvkový podle požadavku na napájení např. 5V/400mA

3. koupíš si vývojovou desku nebo si ji uděláš + procesor - viz ta web stránka výše

vývojová deska obsahuje procesor, restart obvody, připojení napájení, led diody a mikropsínače atd

k ní je potřeba opět zásuvkový zdroj např. ideálně 12V/700mA.

4. Stáhneš si buď vývojové prostředí od Atmelu kde je vše včetně editoru a simulátoru a přímo mužeš připojit aj programátor nebo ,,, koupíš si nějakej levnej programátor

http://www.nskelectronics.com/usb_8051_programmer.html

https://shop.mikroe.com/debuggers/mikroprog/8051

na internetu jich sou mraky např. zde

http://www.promislbc.cz/index.php?page=&lang=cs

http://www.hte.cz/produkty.php?k=3

perfektní vývojové prostředí má fi. Keil     http://www.keil.com/…;  ; , ale neni to zdarma, ale

na torrentu je k dispozici http://www.1337x.pl/ ; ale je tam asi virus bych řek ...  

pro školní ulohu na pár řádku ti stačí nějakej jednoduchej assembler linker a příslušenství z konce 80 let

např. toto: https://uloz.to/!50B9Sl9ehjW5/51-vyvoj-zip

je to technologický top-level z konce 80let :)

máš tam assembler, linker, simulátor (help je příkazem h), příslušenství.  máš tam i příklad v asm jménem dada.asm. překlad se spouští příkazem (nejdřív příkaz cmd pokud si pod windows 7/8/10)

p dada

a vytvoří se ti zpráva o překladu na závěr soubor dada.bin, který se přímo nahraje do procesoru.

jakmile nahraješ kod do procesoru, je procesor připraven pro práci a stačí připojit napájení.

p je textový dávkový soubor  a uvnitř něj máš jak se co spouští. zdrojový kod dada.ams se píše a edituje např. v notepadu.

procesoru 51 se programují v mnoha různých jazycích např. assembler, C89/99, C/C++, Pascal, Basic, python.

Pro assembler je knížka:

Programovací jazyk assembler 8051, Tesla Eltos 1991, ISBN 80-7102-032X

Pro céčko:

Programovací jazyk C, Kernighan, Ritchie, Computer Press Brno 2008, ISBN 80-251-0887-X

C pro mikrokontrolery, Mann, nakladatelství Ben, 2003, ISBN 80-7300-077-6

O procesorech jako takových:

Jednočipové mikropočítače Intel 8048-8096, Šubrt , Grada 1992, ISBN 80-85424-66-5

atd... atd.. koukni do nakladatelství Ben a nebo snad i CPress. Jinak na webu je toho mraky ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:acd5:...–
Kit+15
Guru
15. 4. 2017   #7
-
0
-

#1 Klarushiik
Tohle není seznamka, ale diskuzní fórum, na kterém se řeší různé problémy, například s programováním 8051.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
15. 4. 2017   #8
-
0
-

Ja bych kazdopadne doporucil variantu 89S51/89S52 od Atmelu (ted uz Microchipu). Pokud mas nahodou k dispozici Arduino, tak se da pouzit k naprogramovani pres asi 4 vodice (+ napajeni). Driv to slo naprogramovat i pomoci par dratu primo z paralelniho portu (ale asi to byly Windows 98 nebo Milenium).

Kazdopadne je to vyrazne jednodussi nez paralelni programator (jen to potrebuje mit zapojeny krystal, bez toho to proste nepojede).

A co se tyce assembleru, tak stejne clovek musi nadrtit prehled instrukci a co priblizne delaji. Pak ta horsi cast je opravdu to vyuzit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.151.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 26 hostů

Podobná vlákna

Intel ISPC a C++ — založil lacika_dnb

CPU Intel Core2Duo — založil remmidemmi

Import csv - intel — založil Jan Cerny

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý