Assembler 8051 – Assembler – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama

Assembler 8051 – Assembler – Fórum – Programujte.comAssembler 8051 – Assembler – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
lucie
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
17. 5. 2017   #1
-
0
-

Dobrý den,

pomohl by mi někdo s ukolem. Něco už mam naprogramované, ale bohuzel neumim si uz pomoc s tím kodem.

Mam doma i HW, tak že neníproblem odzkoušet. Prosím..

Pokud by nekdo mohl. napiste mi na email:

lucikondickova@seznam.cz

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.144.–
Reklama
Reklama
hlucheucho+12
Posthunter
17. 5. 2017   #2
-
0
-

1. napiš zadání
2. přidej kód, který jsi udělala
3. napiš, s čím je problém

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
lucie
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
17. 5. 2017   #3
-
0
-

#2 hlucheucho
Nemužu jsem poslat zadaní ani kod, aby náhodou to nenašel učitel. Prosím ozvete se na email

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.144.–
hlucheucho+12
Posthunter
17. 5. 2017   #4
-
0
-

To si nemyslím, že by učitel měl problém s tím, že někdo poradil, co dělat

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
lucie
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
19. 5. 2017   #5
-
0
-

#4 hlucheucho
Tak to můžeme nějak rozčtvrtit :D

Tenhle ten kód má blikat desetiná čárka, psali jsmesi to i do sešitu..Ale jako vždy u mně se nestala chyba a nejde to..

ORG 0
JMP START
ORG 0BH
JMP BLIK
Pocit    equ    3fh
dot    bit    p0.3
blank    bit    p0.5


org    30h

start:     CLR    BLANK
    MOV    POCIT,#1
    MOV    TMOD,#01H
    setb ET0
    SETB EA
    setb TR0
    jmp $

blik:    xch a,pocit
    djnz    acc,bl1
    cpl    dot
    mov a,#5

bl1:    xch a,pocit
    reti
    end

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.144.–
hlucheucho+12
Posthunter
19. 5. 2017   #6
-
0
-

Co se rozumí chybou? Nejde zkompilovat nebo po naprogramování MCU nefunguje? Pozor na některé simulátory, neumí dobře simulovat přerušení a pak i funkční kód se jeví jako nefunkční.

Příšerně napsaný kód. Takovýhle guláš je pro čitelnost kódu to nejhorší, co může být. Navíc překladač může rozlišovat malá a velká písmena. Osobně se držím konvence návěští (label), instrukci a operandy psát velkými písmeny a komentáře malými. Dále existují drobné odchylky mezi překladači, a tak se ti může stát, že místo SETB ET0 musíš napsat SETB IE_ET0, podobně někdy je ACC neznámý symbol, jindy je přípustné A i ACC. Rozhodně bych to nemíchal v jednom programu, spíš kvůli štábní kultuře.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
MilanL0
Návštěvník
19. 5. 2017   #7
-
0
-

#5 lucie
Ten kód je opravdu trošku zmatečnej, jak psal HU.

Hm není chyba v definici Pocit , equ by měla být konstanta pro překladač a ne paměťové místo pro proměnnou. Pro proměnou by mělo být DB.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
hlucheucho+12
Posthunter
19. 5. 2017   #8
-
0
-

Po úpravě pro použitý překladač (Assembler EW8051, IAR Systems) kód otestován na AT89C51ED2, je funkční.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
lusie0
Duch
19. 5. 2017   #9
-
0
-

#8 hlucheucho
Mno já to zrovna posílám na HW ... a prostě nebllika když má.. Má blikat desetiná čárka, ale nevím proč to nejde.. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.144.–
lusie0
Duch
19. 5. 2017   #10
-
0
-

#6 hlucheucho
Já to zkusím přepsat a pak když tak písnu :) Mně je to taky divné, že to ve škole šlo ale doma ne ... 

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.144.–
hlucheucho+12
Posthunter
19. 5. 2017   #11
-
0
-

#10 lusie
ono záleží na tom, na čem to zkoušíš. Můj test proběhl na skutečném procesoru s krystalem 4 MHz a výstup P0.3 byl sledován digitálním paměťovým osciloskopem. Impuls i mezera měly šířku asi 1s což odpovídá:
na vstup časovače je přiveden signál z oscilátoru dělený 12, což znamená, že se stav časovače změní o 1 každé 3 mikrosekundy. K přetečení časovače dojde každých 65536 x 3 .... (asi 200 ms, se mi to nechce počítat). Ke změně stavu portu dojde jen při každé páté obsluze přerušení.

Důležité je nezapomenout na vlastnosti portů. Osciloskop jsem měl připojen mezi +5V a port, jinak bych nic nenaměřil (nemám tam žádný pull-up).

Pokud to zkoušíš na simulátoru, musí umět simulovat přerušení od časovačů. Dále musíš simulátor nastavit tak, aby simuloval časovače. U některých je to peklo a je snažší to testnout na skutečném procesoru.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
99 příspěvků
19. 5. 2017   #12
-
0
-

#1 lucie
1/

hele a nechybí ti náhodou něco v tom nastavení - v inicializaci ?

a nebikáš náhodou tak moc rychle že to nevidíš ? ono totiž 16bit časovač přeteče docela rychle pokud máš třeba 24MHz krystal a pak to samozřejmě NEJDE vidět. Ono totiž při krystalu 24Mhz ten Timer přeteče 366x za sekundu a to asi těžko budeš vidět že ? Člověk zvládne rozeznat mah 16Hz. Co zkusit Osciloskop co je na výstupu ??? Potřebuješ osciloskop do 100MHz nebo logický analyzátor.

Jinak správné nastavení Timeru0 je takto - viz níže, musí se nastavit samoplnění aby když přeteče aby se zase nastavil na začátek a začal čítat odzačátku.

;TMOD-citac 0 v rezimu 16 bit citace vzestupne THL
;IE-povoleno celkove EA a jednotlive pro preteceni od TIM-0
;IP-nejvyssi priorita pro TIMER-0
MOV TCON,#00000000B ;ridici registr citace/casovace
MOV TMOD,#00000001B ;registr rezimu cit./cas.
MOV IE, #10000010B ;reg povoleni preruseni
MOV IP, #00000010B ;priorita pro preruseni
SETB ET0 ;povol TIMER0
SETB EA ;povol globalne INT
CLR TR0 ;zastav casovac 0
CLR TF0 ;clear bitu preruseni ot TIM-0

2/ zkusila si udělat program co jenom diodu rozsvíti a pak už jen JMP $ ? a pak program co jenom diodu zhasne ? a pak už jen JMP $ ? Jde o to, jestli ta adresa diody bit    p0.3 je správně že.

3/ zkusila si to udělat bez TIMERu ?  Cyklickým voláním CALL BlinkT_000 blikáš diodou pomocí pauzy. Takže

Cyklus:

CALL BlinkT_000

JMP Cyklus

************************************************************
; BLINK TERMINAL LED-diode SUBROUTINNE
;************************************************************
;
BlinkT_000:
MOV R1,#255D ;priprav pauzu a problikni
MOV R2,#045D ;diodu asi 45ms při 24MHz krystalu pro 51'
CLR P0.3
CALL WaitCycle_000
SETB P0.3
BlinkT_999:
RET
;************************************************************
; END OF BLINK TERMINAL LED-diode SUBROUTINN

;;
************************************************************
; WAIT CYCLE SUBROUTINNE
;************************************************************
;;
cekaci pauza pro blikani diody
WaitCycle_000:
MOV R6,A
MOV R1, wd_DATA_1
MOV R2, wd_DATA_2
WaitCycle_006:
MOV A, #0000H
ORL A, R1
ORL A, R2
CJNE A, #0000H, WaitCycle_008
JMP WaitCycle_999
WaitCycle_008:
MOV A, #0FFH
ADD A, R1
MOV R1, A
MOV A, #0FFH
ADDC A, R2
MOV R2, A
JMP WaitCycle_006
WaitCycle_999:
MOV A,R6
RET
;************************************************************
; END OF WAIT CYCLE
;************************************************************

Hele on ti pan učitel neřek co máte dělat ? A ty máš doma veškerý HW ? a to ti škola pučila ? Ono to neni levná záležitost že. To je zajímavý. Asi nějaká bohatá škola .... Kelnerovy Děti ne ? Já myslim, že to spíš bude nějakej Ftipálek :) kterej je současně pěknej trouba co si neumí přečíst manuál.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:d597:...–
hlucheucho+12
Posthunter
19. 5. 2017   #13
-
0
-

#12 Jerry
Nechybí ji tam nic, s tím časovačem to počítáš divně. V základní 8051 (nepočítám jednocyklové jádro) je oscilátor nejdříve dělen 12. To by na časovač přišly 2 MHz. Časovač má 16 bitů, bez nastavování přeteče každých 65536 taktů časovače (2 na 16). Takže 65536 x 0,5 = 32 768 mikrosekund. Každých 5 přetečení časovače se změní stav portu, neboli LED svítí po dobu asi 164 ms a stejnou dobu nesvítí. To odpovídá frekvenci blikání asi 3 Hz. Bez problémů viditelné. Spíš jde o to, na čem testuje. U simulátoru je potřeba správně nastavit simulátor a někdy ani to nepomůže, u HW je potřeba respektovat jeho základní vlastnosti jako třeba nutnost používat pull-up odpor, pro LED budící tranzistor apod.

Jen si nemyslím, že testuje na procesoru nebo emulátoru. Nejspíš má nějaký simulátor ( = aplikaci v PC) a neumí ho správně nastavit aby simuloval časovače a jimi vyvolané přerušení. Pokud přecejen používá procesor, možná se jí nepodařilo do něj nahrát její software.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
hlucheucho+12
Posthunter
19. 5. 2017   #14
-
0
-

Pro ukázku trošku učesaný kód a upravený pro EW8051 (IAR Systems): 


Pocit   EQU 03Fh


#include <io51.h>

#define Dot     P0.3
#define Blank   P0.5

        NAME    blikac
        RSEG    RCODE
    
        ORG     00h
        JMP     start
        
        ORG     0Bh
        JMP     blik

        ORG     030h
start   CLR     Blank
        MOV     Pocit,#1
        MOV     TMOD,#01h
        SETB    IE_ET0
        SETB    IE_EA
        SETB    TCON_TR0
        jmp $


blik    XCH     A, Pocit
        DJNZ    ACC, bl1
        CPL     Dot
        MOV     A, #5

bl1     XCH     A, Pocit
        RETI

        END

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
peter
~ Anonymní uživatel
2794 příspěvků
19. 5. 2017   #15
-
0
-

Pro nas mene premyslive
sviti 164 ms, nesviti 164 ms
cela vlna = sviti + nesviti, t = 164 * 2 = 0.328 s
f = 1/t = 1/0.328 = 3.05 Hz
Kolikrat za sekundu to blikne? 3x

A nad tim ostatnim se mi nechce premyslet, urcite to tak nejak je s temi cisly.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:d972:c2...–
Jerry
~ Anonymní uživatel
99 příspěvků
21. 5. 2017   #16
-
0
-

#1 lucie

Ještě několik takových drobností k tomu co děláš. Pokud zkoumáš Timer jenom v softwarovým simulátoru, tak
je docela dost možný, že to nebude fungovat až tak jak čekáš. Možná by si měl investovat cca 200
a postavit si vývojovou desku. Viz obrázek níže. To je ze střední :) a pak z vš roky 1989-1993-1994. Tehdy tady Atmel začínal. Potřebuješ k tomu zásufkovej zdroj 3-5-9-12 Voltů a lepší je trafovej ne ten pulsní. Když budeš mít to nekonečný štěstí a budeš to chvíli dělat v zaměstnání tak si možná uděláš i větší desku - viz taky obrázky níže. Jinak ty vývojový desky se dneska už běžně prodávaj. Tehdy to neexistovalo. Kablíky sou typu "Belden-9976-009-WHT" a další podle barev a maj pruměr
0.3-0.35mm a NENI to lanko. Je to drát. seženeš je  třeba v (lankomat cz). Jinak nepotřebuješ klasickou desku plošných spoju a stačí ti tvrdší karton ze zadní strany trhacího bloku. Místo obvodu MAX232 dáš FTDI-FT232 abys to moch používat pod windows.

S původní řadou procesorů 51 je problém v tom, že oni se jaksi programovali poměrně složitě. Musíš procesor z patice vyndat dát ho do programátoru pak naprogramovat a pak zase vrátit. Taky programátory na starý 51 sou dost drahý. Kdyby sis vybral řadu AVR což sice neni procesor typu CISC ale naopak RISC tak bys měl všechno mnohem jednodušší. Taky škála výběru je výrazně širší. Oni maj režim ISP - In-System-Programmable a tak nemusíš procesor vyndavat stačí připojit programátor k vývojový desce. A taky cena programátoru je výrazně někde jinde - cca 100Kč.
A navíc některý z nich spolupracujou s AVRStudiem. Např. zde:  http://www.dx.com/cs/s/AVR+ISP
Pokud chceš plně pracovat i s debuggerem potřebuješ tohle:
http://www.dx.com/…ucent-200082#…
Jinak co třeba tohle
http://www.jayconsystems.com/…mel-avr.html
nebo tohle
http://www.fischl.de/usbasp/


Ty taky píšeš že používáš 8052. To je větší jednočip a má tzv. minimální softwarovou a hardwarovou
spouštěcí konfiguraci. Pokud ji nedodržíš, tak se procesor nespustí nebo se spustí v továrnímtestovacím nebo programovacím režimu. HW konfigurace znamená, že musíš mít určitý min. počet externích součástek a propojení. Mám pocit, že některý druhy simulátorů vyžadují přesnou specifikaci této spouštěcí konfigurace jinak simulátor nefunguje. To možná bude i tvuj problem.

Nastavování Timerů a ostatní výpočty časování jsou uvedeny v publikacích

1/ Konstrukční katalog - číslicové integrované obvody, Tesla Eltos, 1990, ISBN 80-7102-029-X
2/ Milan Babák, Ladislav Chládek, Architektura a technické vlastnosti jednočipových mikrořadičů 8051, Tesla Eltos, 1987
3/ manuál procesoru od výrobce.

a bylo by asi dobré je mít :) jinak asi těžko budeš něco nastavovat. Bez manuálu se blbě dělá.
Nicémě tohle všechno ti měl říct váš pan učitel na SŠ :) asi to je pěknej mamlas.


Připojen obrázek.

Připojen obrázek.

Připojen obrázek.

Připojen obrázek.

Připojen obrázek.

Připojen obrázek.

Připojen obrázek.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:e4ee:...–
hlucheucho+12
Posthunter
22. 5. 2017   #17
-
0
-

1. podle přezdívky lucie si myslím, že je to žena

2. Kdyby... na kdyby se v životě nehraje. Celé to vypadá jako školní úloha a tam si vybírat nelze. Splním, dostanu známku, možná i výbornou, nesplním, dostanu nedostatečnou. Spolu s tím je nesmysl dělat si vývojovou desku

3. programování 8051 už dávno není problém. Většina současných derivátů s flash pamětí programu podporují ISP, většinou je přes SPI - vyžaduje mít programátor (prakticky ten samý, co pro AVR), který je pro školní úlohu drahý, jeho koupě má smysl teprve když by se tím chtěla zabývat byť třeba jen jako koníček. Některé deriváty 8051 se programují přes UART, stačí mít převodník s MAX232 a jde programovat z COMu, který ale dnes už nebývá k dispozici a tak je potřeba do USB převodník. Lze si s FT232 udělat převodník USB - UART. Ty "nejmocnější" 8051 mají USB a taky se přes něj programují. Ty pak stojí řádově stokoruny a že jsou SMD, bez nějaké zkušební desky se to neobejde. Vše jsou investice, které kvůli pár školním úlohám nemá smysl dělat.

4. O potížích se simulátory jsem už psal. Je zajímavé, že stařičký "DOSový" simulátor 8051 časovače simuloval správně zatímco i velice komplexní IDE se na to musí velice komplikovaně naprogramovat. Zkusil jsem to i s CodeMaster-52, časovače vůbec nesimuloval, nad nastavováním jsem nebádal, jeho hlavní úloha je práce s emulátorem kde je skutečný hardware. Že mám jeden 8051 zrovna na stole a dělám na něm jednoduchou aplikaci, testoval jsem přímo na konkrétním hardware.

5. 8052 je plně zpětně kompatibilní s 8051. Na rozdíl od 8051 má větší vnitřní RAM - celkem 256 Byte. Přidaných 128 Byte paměti sdílí adresy se SFR, ale je jen nepřímo adresovatelných. Pokud tedy spustím program pro 8051 na procesoru 8052, poběží zcela normálně. Nemají na to vliv ani další přidané periferie. Co se týče další vlastností jako jsou X2, Dual DPTR a podobně, ty jsou v defaultním nastavení vypnuté aby se procesor choval jako standartní 8051. Totéž platí pro procesory s ISP, defaultně spouštějí uživatelský program, pro spuštění bootloaderu je potřeba dodržet HW podmínky. Jiná situace je u "jednocyklových" 8051, tam běží na frekvenci oscilátoru (tj. bez dělení 12) i časovače. I tak lze program odladit na standartní 8051 a pak ho přenést (s úpravou nastavení časovačů).

6. Pro nastavování časovačů stačí mít datasheet a chápat jak to funguje. Kromě toho Atmel měl pomůcku v Excelu (půjde stáhnout? viz níže bod 7). Jinak potřebné informace najde Google za pár minut, není potřeba si shánět nějaké publikace.

7. Atmel už není, koupil to Microchip. Moje oblíbené "přečti si Application Notes" docela utrpělo. Na každou, co jsem kliknul jsem dostal "stránka neexistuje". Je otázka, zda pochybil webmaster nebo zda je cíl pohřbít vše, co Atmel dělal vč. AVR. Co bude dál ukáže až čas. Za těchto okolností bych AVR až tak vroucně nedoporučoval ačkoliv to jsou (byly?) "schopné" procesory.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
99 příspěvků
22. 5. 2017   #18
-
0
-

#17 hlucheucho
ta nedostupnost manuálu a aplikačních zpráv u Microchip + Atmel obvodu je jenom dočasná. ptal sem se a oni předělávaj web stránky. AVR řada ani 51 řada v žádném případě NEPADNE !!!

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:acc6:...–
hlucheucho+12
Posthunter
22. 5. 2017   #19
-
0
-

#18 Jerry
Ke slibům jsem nedůvěřivý, počkám na skutečnost. Každopádně o 8051 a ARM strach nemám, jsou i další výrobci. U AVR je to horší, myslím, že Atmel byl jediný. Snad nezvolí "českou" cestu

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
peter
~ Anonymní uživatel
2794 příspěvků
Včera   #20
-
0
-

Tak, se divim, ze kdyz predelavaji stranky, ze neponechaji funkcni verzi, treba i jako virtual, nez to budou mit hotove :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:26c:dde3:2b...–
hlucheucho+12
Posthunter
Včera   #21
-
0
-

#20 peter
Nedivím se. Manažeři Microchipu zadali nesmyslný termín, obchodníci dodavatele webu řekli, že jen stačí upravit layout a že to není problém a pak programátoři a kodéři několik nocí nespali a stejně se to nestihlo. A tak se udělala potěmkinova vesnice aby se to předalo včas a inkasovalo. Teď se křičí na programátory a kodéry, že něco nejede, berou se jim prémie, vyhazují se z práce ... a manažeři a obchodníci, kteří to zavinili si vypíšou tučnou odměnu a užívají si dovolenou bůhvíkde ....

Jen ukázka možného scénáře, co se dělo v zákulisí.

Včera jsem to namátkou zkoušel a vypadalo to, že App. Notes u 8051 fungují, pro AVR je vše mrtvý.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
lusie0
Duch
Včera   #22
-
0
-

Tak ze za  a) ano máme  to do školy a nevímsi s tim rady a je to jedna vec z xx veci co si nevim rady

b) mám HW pujceny od školy a když ho nekdo potrebuje musim ho vrátit do školy, tak že není muj ( není to bohata skola ba naopak.. mam to zatím jen ja protože tomu vubec nechapu ale snazim se )))

c ) dekuji hu za napovedy :) skoda ze Vas nejde zkontaktovat konkretne 

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.144.–
lusie0
Duch
Včera   #23
-
0
-

#15 peter
NWM.. protoze se mi nechce rozsvitit tohle... ale kdyz to mam jen na ledce tak to blika porad jelikoz je nekonecna smycka ...Ja si myslim jestli to nebude jen na portu

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.144.–
hlucheucho+12
Posthunter
Včera   #24
-
0
-

Pomoc zde na fóru najdeš, tím spíš že se snažíš a půjčila sis kvůli tomu HW. Fórum má výhodu, že lidí ochotných poradit je zde více. Pokud nerozumíš dalším věcem, ptej se. 

protoze se mi nechce rozsvitit tohle

chtělo by to specifikovat přesně, co máš na mysli. Není někde schéma požitého HW? (asi tu učební pomůcku někdo vyrobil a napsal k ní manuál) Bez toho je těžké určit, proč LED bliká a "tohle" ne.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
lusie0
Duch
Včera   #25
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.144.–
MilanL0
Návštěvník
Včera   #26
-
0
-

#25 lusie
no podle schématu by ti měla blikat tečka u té druhé číslice, jiné nejsou zapojené. a Blank by měl být v Log 1.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.112.167.–
lusie0
Duch
Včera   #27
-
0
-

#26 MilanL
Ano měla.. ale neblika.. tak uz nwm jak to mam tam napsat .. jako kdyz to dam na ledky ok ale tady diota ne

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.144.–
lusie0
Duch
Včera   #28
-
0
-

#26 MilanL
tak že mě jeste napadlo ze by to byla chyba hw

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.144.–
MilanL0
Návštěvník
Včera   #29
-
0
-

#27 lusie
ty segmentovky mají společnou anodu +5V přes tranzistor a signál Blank, který na začátku nuluješ a již nevidím, že bys ho nastavovala, tzn bez signálu Blank = 1 není aktivní obvod displeje

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.112.167.–
lusie0
Duch
Včera   #30
-
0
-

#29 MilanL
Ahaa.. Dobře kolem na to kuknu :) 

A může mi někdo vysvětlit ještě bunky... Mam jeste v prikladu co tak nevim jednu vec  a to.. ze mame dat na displej nejaky pismeno a to pismeno bude mit prirazeno cislo ktere musite zadat zase vy... jeden kamos to rikal pre registrovane bunky.. ale ja nwm jak to dat ... (např A = 19874)

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.144.–
MilanL0
Návštěvník
Včera   #31
-
0
-

#30 lusie

tedy nevím, co myslí bunkama, nejspíš registrem adresovanou paměť ne?
U toho zadání je otázkou jak má být číslo v paměti uložené - rozsah, může být ve 2 bajtech tzn 0-65535, nebo ve 3-4 bajtech, kde můžeš mít na každý číslo 4 bity (BCD - počet míst čísla = počet bajtů x 2) nebo počet míst čísla = počet bajtů (v každém bajtu číslo 0-9) + ke všem variantám přiřazené písmeno.

Ještě drobnost k tomu displeji, otázkou je jak jsou ty signály generovaný na desce s procesorem, jestli tam ten Blank není negovanej. Ono není jednoduchý navrhovat program bez znalosti zapojení, ale jestli ti na tom procesorovým pinu funguje dioda, tak je to jediný co mě ze schematu napadá.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.112.167.–
lusie0
Duch
Včera   #32
-
0
-

#31 MilanL
A jak ho mam teda znegovat?

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.197.144.–
hlucheucho+12
Posthunter
Včera   #33
-
0
-

#26 MilanL
Naopak. Displej se spol. anodou a jeho anody spínají PNP tranzistory. Takže BLANC musí mít Log. 0 aby tranzistor byl vodivý. Pro DJ  = 0 pak des. tečka svítí. Může si to otestovat tak, že signál BLANC propojí na konektoru na GND a následně k němu na GND připojí i DJ. Myslím, že výstupy z procesoru negovaný nebudou.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
hlucheucho+12
Posthunter
Včera   #34
-
0
-

#30 lusie
zkus napsat přesně zadání.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.81.–
MilanL0
Návštěvník
Včera   #35
-
0
-

#33 hlucheucho
hm  sakra v analogu jsem nebyl nikdy moc dobrej - jsem spíš digital, zmátlo mě asi zakreslení těch tranzostorů. no na to odzkoušení by bylo asi ideální zkusit tu diodu nebo měřák napojit na vývody tý 2. segmentovky (mezi anodu a Vývod tečky), pokud to nepůjde , tak by pak musela bejt chyba na cestě někde nějakej špatnej spoj/kontakt/součástka.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.112.167.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 231 hostů

Podobná vlákna

8051 program — založil 01tom

8051 s IrDA — založil off01

MCU 8051 IDE — založil Tomas.P

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032017 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý