Dobrý den. Potřebuju pomoc. Vůbec nechápu jak na to. Může mi někdo vysvětlit prosím?
Děkuji
Dobrý den. Potřebuju pomoc. Vůbec nechápu jak na to. Může mi někdo vysvětlit prosím?
Děkuji
Najdi si funkční tabulku 74HC138 a 82C55. Adresa je 8-bitová, kde 2 LSB přepínají registr u 82C55
hu
#1 pwnsauce
pokud jde o adresy dle zadaného schematu, tak v režimu 8bitové adresy vidím 4 možnosti ke každému registru 82C55.
registr v podstatě určují linky A0 a A1 směr určují signály /RD - čtení a /WR zápis
výběr obvodu 82C55 zajišťuje 74HC138 dekodér 1 z 8 s negovanými výstupy odpovídá požadavku na signál /CS obvodu 82C55 adresu určují linky A4-A6 a /A7 + signál výběru obvodu /CS1
výběr je nezávislý na A2-3 (zde je ta volnost adres) , ted už ti stačí jen podle zapojení projít stavovou tabulku 74HC138 a tam je jen 1 možnost adresy a k ní přidat podle registru stavy A0-1.
k tomu pak jsou 4 možné kombinace A2-3, tedy jestli je ta otázka myšlena takto.
Teď jsem si všiml drobnosti: u adr. sběrnice je A20 - A0, /CS0 - /CS7 Tak to těch adres bude požehnaně. Asi bych použil obvyklý zápis s X = nemá vliv (H nebo L).
hu
#4 hlucheucho
přesně, já to psal z pohledu použitých linek A0-7 z toho rozsahu
hm trošku netypický rozsah A0-20 ne? leda by nebyly použité všechny tipnul bych si, že některé další by mohly být využity na CS signály ze 3 linek A21-23 by se pomocí Dekoderu 1/8 daly udělat CS0-7, případně z více linek více CS
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku