Dobrý den. Potřebuju pomoc. Vůbec nechápu jak na to. Může mi někdo vysvětlit prosím?
Děkuji
TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Dobrý den. Potřebuju pomoc. Vůbec nechápu jak na to. Může mi někdo vysvětlit prosím?
Děkuji
Najdi si funkční tabulku 74HC138 a 82C55. Adresa je 8-bitová, kde 2 LSB přepínají registr u 82C55
hu
#1 pwnsauce
pokud jde o adresy dle zadaného schematu, tak v režimu 8bitové adresy vidím 4 možnosti ke každému registru 82C55.
registr v podstatě určují linky A0 a A1 směr určují signály /RD - čtení a /WR zápis
výběr obvodu 82C55 zajišťuje 74HC138 dekodér 1 z 8 s negovanými výstupy odpovídá požadavku na signál /CS obvodu 82C55 adresu určují linky A4-A6 a /A7 + signál výběru obvodu /CS1
výběr je nezávislý na A2-3 (zde je ta volnost adres) , ted už ti stačí jen podle zapojení projít stavovou tabulku 74HC138 a tam je jen 1 možnost adresy a k ní přidat podle registru stavy A0-1.
k tomu pak jsou 4 možné kombinace A2-3, tedy jestli je ta otázka myšlena takto.
Teď jsem si všiml drobnosti: u adr. sběrnice je A20 - A0, /CS0 - /CS7 Tak to těch adres bude požehnaně. Asi bych použil obvyklý zápis s X = nemá vliv (H nebo L).
hu
#4 hlucheucho
přesně, já to psal z pohledu použitých linek A0-7 z toho rozsahu
hm trošku netypický rozsah A0-20 ne? leda by nebyly použité všechny tipnul bych si, že některé další by mohly být využity na CS signály ze 3 linek A21-23 by se pomocí Dekoderu 1/8 daly udělat CS0-7, případně z více linek více CS
Zjistit počet nových příspěvků
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

© 2003–2026 Programujte.com