Ukazatele v C? – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Ukazatele v C? – C / C++ – Fórum – Programujte.comUkazatele v C? – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 
Hledat
Moderní platforma pro vytvoření vašeho nového webu – Wix.com.
Nyní už můžete mít web zdarma.
Vybavení pro Laser Game
Spuštěn Filmový magazín
Laser Game Brno

Spuštěný nový filmový web Filmožrouti.cz — vše o Avengers, Pacific Rim, Thor, Star Wars…
Zakruta0
Duch
19. 7. 2017   #1
-
0
-

Ucim se C a jsem zmaten z ukazatelu.a nevím proč je tohle špatně.

Děkuji

#include "stdafx.h"

int main()
{
    unsigned char *data;
    data[0] = 2;
    data[1] = 8;
    data[2] = 16;
    printf("x- %d\n", x);
    printf("data %d\n", data[0]);
    printf("data %d\n", data[1]);
    printf("data %d\n", data[2]);
    return 0;

}

Nahlásit jako SPAM
IP: 216.218.222.–
gna
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
19. 7. 2017   #2
-
0
-

Protože to je jen ukazatel. Ještě musí někam ukazovat, než přes něj budeš přistupovat k datům.

unsigned char *data = neco;
Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
19. 7. 2017   #3
-
0
-

někam ukazovat ... Musí ukazovat do paměti, kterou jsi alokoval.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Zakruta0
Duch
19. 7. 2017   #4
-
0
-

Děkuji,

Čili je třeba přidat

data = (unsigned char *) malloc(4);

a pak

free(data);

To už jem ale lepší to cele udělat jako

unsigned char data[4];

nebo je v tom nějaký rozdíl?

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:67c:2608::1...–
19. 7. 2017   #5
-
0
-

První příklad je dynamická alokace pole. Její výhodou je, že můžeš vytvořit pole o velikosti kterou zjistíš až za běhu programu. V druhém příkladu máš statickou alokaci. U statické alokace pole je jeho velikost známa a dána už při návrhu. Naproti tomu je s tím o trochu míň práce. Obě pole pak lze procházet jak pomocí ukazatelů, tak pomocí índexů.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
19. 7. 2017   #6
-
0
-

#4 Zakruta
Je v tom drobny rozdil - staticke pole je omezeno velikosti zasobniku (obvykle v radech MB).

Dynamicka takove omezeni nema. Naalokovat muzes co ti system dovoli. Dalsi zajimavosti je, ze se nesebere v systemu okamzite, ale vzdy se zabere blok pameti, az kdyz k nemu zacnes pristupovat. Takze, kdyz si alokujes 1GB, tak program stale zabira jen to, co uz mel pred tim. Pokud chces aby program tu pamet opravdu zabral, musis do kazdeho bloku neco zapsat (mozna staci nacist, ale bude to nejake smeti)

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.45.227.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 103 hostů

Podobná vlákna

Ukazatele — založil Šimon

Ukazatele — založil demo

Ukazatele — založil Albornoz

Ukazatele — založil IBTR

C++ Ukazatele — založil pointer

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032018 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý