Ahoj,
v několika zdrojích na které jsem narazil při hledání na internetu se vyskytla konstrukce:
type
TNeco = class případně class(předek)
...
end;
TNecoClass = Class of TNeco;
může my to někdo vysvětlit u TNecoClass význam,rozdíl, použití?
Ahoj,
v několika zdrojích na které jsem narazil při hledání na internetu se vyskytla konstrukce:
type
TNeco = class případně class(předek)
...
end;
TNecoClass = Class of TNeco;
může my to někdo vysvětlit u TNecoClass význam,rozdíl, použití?
#2 Sniper
chápu to správně, že bych to mohl použít např. při polymorfismu jako referenci společného předka a pak mít třeba v pole objektů předka které bude obsahovat jeho potomky?
např:
TDoprProstredek = class(TObject)
...end;
TDoprProstredekClass = class of TDoprProstredek;
TAuto = class(TDoprProstredek)
...end;
TMotocykl = class(TDoprProstredek)
...end
TLod = class(TDoprProstredek)
...end
a pak mít třeba
TFirma = class
aDoprava : array od TDoprProstredekClass;
?
Ne, takhle dostaneš pole tříd, ne pole objektů. Na pole objektů ti stačí dát tam jenom společnýho předka (array of TDoprProstredek, nebo dokonce array of TObject).
V tom odkazu je i příklad použití (volání konstruktoru na třídě, která není při kompilaci známá, tak se volá právě na referenci třídy předané runtime).
#4 Sniper
aha takže v tom mým příkladu by to mělo být
TFirma = Class
aDoprava : - by mělo být pole/list referencí ? (TObject nebo TDoprProstredek)?
public
procedure DopravaCreate(typprostredku : TDoprProstredekClass;...);
end;
Implement
procedure TFirma.DopravaCreate(typprostredku : TDoprProstredekClass;...);
begin
aDoprava[x] := typprostredku.create(...);
end;
?
jinak dík za odkaz, nějak jsem to nemohl najít.
Já když narazím na něco nového tak se snažím pochopit význam a fungování, ikdyž to třeba zrovna nepotřebuji, tak v budoucnu se to může hodit.
A zrovna tohle by se mi mohlo hodit hned, snažím se vymyslet strukturovaný výstup dat z DB, v RaveReportu mi chybí nějaké formátovací funkce, tak mám nahranej PrintPreview, ale tam si to musím vše naformátovat podle sebe. Chtěl bych něco jako má MS ACCESS (report Header/footer, Page Header/footer, Seskupování/Group, detail - data podle obsahu např. když je poznámka tak řádka navíc, kamkoliv možnost vložení subReportu/Formu , číslování stránek "Page of pages", countery apod.) a u větších rozsahů třeba i obsah na první stránku (např roční sestava detailní tak v obsahu měsíc .. str. "OD"..."DO".
Rozmýšlím jak to vlastně udělat to pole definic jestli jako Pole/List controlů, nebo zkusit Node tree - Uložení struktury bude ve formátu bud INI nebo XML, navíc ještě některé prvky dynamicky podle předvoleb z tiskového dialogu.
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku