Zdravím vespolek,
pořídíl jsem si domů PLC od Tecomatu a říkal si, že jako zkušený vývojář si s tím budu hrát a naprogramuju si nějaké automatizace. To, že nemám žádné zkušenosti s PLC, jsem si říkal, že se poddá naučím se to aspoň na té úrovni, co budu potřebovat.
Včera jsem se k tomu dostal, ale přiznám se, že jsem vykysnul hned v úvodu. Dokumentaci Mosaic_ProgStart jsem si četl. Založil jsem si nový projekt, našlo mi to dokonce moje PLC i komponenty k němu připojené přes CIB, takže jsem pěkně přes jejich adresy natištěné na nich identifikoval, který je který (šlo o spínače zásuvek).
No a teď jsem doufal, že můj první program udělá to, že některé tyto zásuvky sepne a hotovo.
Automatický doplňovač kódu mi nabídl ty pojmenované zásuvky, které jsem si připravil v "Nastavení vstupů a výstupů", což mě navnadilo, že postupuju správně. Program spočívající v ponechání předvygenerované kostry a přidání řádku typu:
ZASUVKA1.ACTIVE := 1;
či jak přesně to bylo se povedlo přeložit poměrně bez problémů, odeslat do PLC taky, leč po restartu PLC hlásí kód 4302 či jaký to byl a šlus. Zkusil jsem jít osvědčenou metodou - nový prázdný projekt, minimum změn oproti kostře, pouze navolení vlastního PLC (komponentny na CIBu jsem nedával), žádné další úpravy v kódu, přeložit, šup do PLC - a to samé.
Evidentně mi něco uteklo - může mi někdo zběhlejší trošku nakopnout správným směrem? Pro začátek mi bude stačit, když budu umět načíst stav sepnutí u řekněme VYPINAC1 a dle toho zapnout či vypnout ZASUVKA1.
Doufal jsem, že někde bude nějaký jednoduchý příklad typu Hello, World!, ale bohužel nic.
Díky moc všem za rady totálnímu začátečníkovi s PLC.