Ahojte,
Začal som študovať externe vysokú skolú kde sa učíme assembler. S programovaním nemám veľké skúsenosti. V škole používame AVRstudio4 ale zatiaľ sa učím len čisto na papier písať a iba keď prídem na cvičenia čo je 1x za 2 týždne tak to skúšam nahodiť do programu a vyskúšať reálne čo to robi vtedy mi pri práci s AVRkom mi pomáha profesor. (napríklad minulú hodinu sa mi podarilo rozblikať 8 diód, raz 4 po sekunde ďalšie 4 ) Doma ako som spomenul to robil len čisto tak že sa učím chápať aký kód čo prečo robí a potom skúšať písať na papier. Keďže po prvé vôbec neviem ako sa skúša v tom AVRku ci je kód správny alebo nie a keď je kód správny tak neviem ako si to skúsim reálne otestovať keďže nemám doma žiaden kit s procesorom. Týmto by som sa ešte chcel opýtať je AVRko správne pre úplného začiatočníka?
Príkaz delay
Na nete som našiel kalkulačku a ta mi vyhodila tento príkaz.
; Delay 8 000 000 cycles
; 1s at 8.0 MHz
ldi r18, 41
ldi r19, 150
ldi r20, 128
L1: dec r20
brne L1
dec r19
brne L1
dec r18
brne L1
Ako sa to vlastne rata ? .. prečo pravé tieto čísla 41,128,150 spomalia procesor o 8000000 cyklov?? Existuje na to vzorec ?? Ako by som zistil aké čísla mam použiť ak by mal procesor 12Mhz ? A chcel by som ho "spomaliť" napríklad na 1,5 s alebo 15 min ..
A nakoniec vedeli by ste mi odporučiť dobru literatúru kde podľa ktorej by som sa mohol učiť.
Ďakujem a prajem pekný deň.