Scanf a načítání hodnot – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Scanf a načítání hodnot – C / C++ – Fórum – Programujte.comScanf a načítání hodnot – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

kuba7480
Duch
8. 11. 2017   #1
-
0
-

Dobrý den,

mám problém s načítáním do proměnných pomocí funkce scanf, a to konkrétně, že při spuštění programu se objeví výzva, kde má uživatel zadat jedno číslo, které se uloží do proměnné a následně se objeví druhá výzva, kde uživatel má zadat další 3 čísla (každé číslo se načte do jiné proměnné). Potřeboval bych ošetřit, aby nebylo možné při první výzvě zadat například dvě čísla za sebe, protože to druhé číslo se mi rovnou ukládá do další proměnné, což nechci. Zkrátka pokud budu mít proměnné x, a, b, c, kde se odpověď na první výzvu bude načítat do x, tak při zadání dvou čísel oddělených mezerou bych měl dostat odpověď nesprávný vstup a ne, že se mi to druhé číslo rovnou načte do proměnné "a" a program bude pokračovat.

Děkuji všem za rady!

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.181.37.–
8. 11. 2017   #2
-
+1
-
Zajímavé

fseek(stdin,0,SEEK_END);

podle stackoverflow by to mělo fungovat. 

hu
 

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
8. 11. 2017   #3
-
+1
-
Zajímavé

Nebo bys mohl zkusit scanf("%c%*s", &ch1);

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
kuba7480
Duch
8. 11. 2017   #4
-
0
-

#2 hlucheucho
Jsem začátečník a moc nevím, jak s tímto příkazem pracovat. Vložit za první scanf, kde načítám proměnnou?

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.181.37.–
8. 11. 2017   #5
-
+1
-
Zajímavé

#4 kuba748
ano. V podstatě jde o vyprázdnění vstupního buferu po přečtení prvního čísla. To povede k ignorování všeho, co za prvním číslem bylo napsáno.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
8. 11. 2017   #6
-
+1
-
Zajímavé

#5 hlucheucho
Jestli chce vypsat nejakou chybu vstupu, pokud je na radku vic veci, tak stejne bude muset nacist jedno cislo a pak otestovat, jestli vsechny dalsi znaky jsou bile (a skoncit pri enteru)

Pripadne muze nacist cely radek a nad nim pouzije sscanf.

Kazdopadne zahozeni vstupniho bufferu vyslovene nenavidim, pokud takovy program potrebujes pouzit nebo testovat s presmerovanim vstupu ze souboru, tak to proste nikdy nemuzes rozjet. Nicmene ten format string vypada ze nacte jeden znak a pak jedno slovo (ktere nikam neuklada). Coz by v pripade spravneho vstupu mohlo nacist uz z dalsiho radku a tim padem zpusobit nespravny vstup :D.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.163.41.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
8. 11. 2017   #7
-
+1
-
Zajímavé

#6 KIIV
Načíst celý řádek jako řetězec a testovat jeho obsah mne napadlo taky, ale nechtěl jsem mu komplikovat život. Až bude mít víc zkušeností, příjde na to sám. A nebo skončí ročník ve škole a potom programování upadne v zapomnění.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
kuba7480
Duch
8. 11. 2017   #8
-
0
-

#6 KIIV
Pořád tedy moc netuším, jak bych to mohl udělat :D vyprázdněním vstupního bufferu to nepůjde, protože přesně jak bylo řečeno potřebuji to následně definovat jako špatný vstup.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.181.37.–
9. 11. 2017   #9
-
0
-

Jestli se dobře pamatuji, scanf vrací počet položek, které načetl. Takže načítat číslo a z toho, co by mohlo být za ním, načíst jeden znak: 

char znak;
int cislo;
int pocet;

pocet = scanf("%d%c", &cislo, &znak);

V případě, že část vstupu lze načíst jako číslo a za ním následuje ještě aspoň jeden (nečíselný) znak, načte 2 položky. Pokud bylo jen číslo, měl by načíst jen jednu položku.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 43 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032020 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý