Počet nulových bitů v čísle – Java – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Počet nulových bitů v čísle – Java – Fórum – Programujte.comPočet nulových bitů v čísle – Java – Fórum – Programujte.com

 

Spuštěný nový filmový web Filmožrouti.cz — vše o Avengers, Pacific Rim, Thor, Star Wars…
Michal
~ Anonymní uživatel
651 příspěvků
8. 11. 2017   #1
-
0
-

Ahoj,

řeším takový problém. Mám napsat metodu, která vrátí počet nulových bitů v zadaném long čísle. 

Vím, že long má 64 bitů, ale nějak nevím, jak mám zjistit počet bitů například pro zadané číslo 100. Respektive asi chápu ten princip, zjistím kolik zabírá zadané číslo bitů a poté ho odečtu od celkového počtu bitů které má long.

Můžu poprosit o radu? :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.242.–
peter
~ Anonymní uživatel
3395 příspěvků
9. 11. 2017   #2
-
0
-

 Symbolicky

cislo = 123; // musi byt 64 bit
x = 1; // musi byt take 64 bit
bits = 0;
cyklus(i<64) {bits += cislo & x == 0 ? 0 : 1; x = x<<1;} //x = x*2; // if (cislo & x == 0) {bits+=0;} else {bits+=1;}
//cyklus(i<64) {bits += cislo & x; cislo >>= 1;} // cislo /= 2;
vypis(bits);

A tak jestli neznas ani binarni operace, dalo by se pouzit
floor(cislo / 2) == cislo / 2 nebo modulo
floor(5 / 2) == 5 / 2 --> floor(2.5) == 2.5 --> 2 == 2.5 -> false
cislo % 2 == 0
5 % 2 == 0 --> 1==0 --> false
delis 1, 2, 4, 8, ... a zjistujes, jestli je to pak true nebo false

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:a1a7:84...–
Michal
~ Anonymní uživatel
651 příspěvků
9. 11. 2017   #3
-
0
-

Můžeš mi to prosím nějak okomentovat? Především co dělá ten 4. řádek

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.113.242.–
JerryM0
Newbie
9. 11. 2017   #4
-
0
-

#3 Michal
tady máš taky moc hezkou odpoved

https://stackoverflow.com/questions/35639045/converting-an-unsigned-long-to-binary-in-c

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:185d:...–
peter
~ Anonymní uživatel
3395 příspěvků
9. 11. 2017   #5
-
0
-

Aha. Zkus si polozit otazku, jak zjistis jednotlive bity?

'deleni modulo %' je jen alternativni operace k 'and &'.
'floor + podminka' je jen alternativni operace k 'modulo'.
'nasobeni x*2' je podobna operace k shiftovani doleva x<<1
'deleni floor(x/2)' je podobna operace k shiftovani doprava x>>1

5 / 2 = 2.5
floor (5 / 2) = floor (2.5) = 2 ... orezani desetinne casti
5 % 2 = 1 ... 5 / 2 = 2 zbytek 1 ... matematika modulo, zbytek po celociselnem deleni
5 >> 0 = (bin) 0101>>0 = (bin) 0101 = (dec) 5 ... cislo nijak nezmeni, ale presto je to platna operace
5 >> 1 = (bin) 0101>>1 = (bin) .010 = (dec) 2 ... smaze posledni 1 bit ... cili to same jako floor (5 / 2)
5 >> 2 = (bin) 0101>>2 = (bin) ...01 = (dec) 1 ... smaze posledni 2 bity
5 >> 3 = (bin) 0101>>3 = (bin) ....0 = (dec) 0 ... smaze posledni 3 bity
5 & 1 = (bin) 0101 & 0001 = (bin) 0001 = (dec) 1
(5 >> 0) & 1 = (bin) (0101 >> 0) & 0001 = (bin) 0101 & 0001 = 0001
(5 >> 1) & 1 = (bin) (0101 >> 1) & 0001 = (bin) 0010 & 0001 = 0000
(5 >> 2) & 1 = (bin) (0101 >> 2) & 0001 = (bin) 0001 & 0001 = 0001
(5 >> 3) & 1 = (bin) (0101 >> 3) & 0001 = (bin) 0000 & 0001 = 0000
... dal uz jsou jen nuly
A kdyz sectes vysledek, ziskas pocet jednicek.
A samozrejme misto shiftu muses modulo % nebo floor+podminku.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:a1a7:84...–
Ovrscout
~ Anonymní uživatel
99 příspěvků
10. 11. 2017   #6
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 193.165.79.–
Ovrscout
~ Anonymní uživatel
99 příspěvků
10. 11. 2017   #7
-
0
-

#6 Ovrscout
případně pokud to chceš jenom použít tak koukni umí tvůj překladač (případně i procesor) např gcc podporuje

__builtin_popcount(x) https://gcc.gnu.org/onlinedocs/gcc-4.3.4/gcc/Other-Builtins.html

který by se měl optimalizovaně přeložit pro danou architekturu. (v tomto případě bude třeba zavolat zvlášť pro každých 32 bitů)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.165.79.–
Ovrscout
~ Anonymní uživatel
99 příspěvků
Nahlásit jako SPAM
IP: 193.165.79.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 29 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032018 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý