V Photoshope nedostatk RAM – Hardware – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama

V Photoshope nedostatk RAM – Hardware – Fórum – Programujte.comV Photoshope nedostatk RAM – Hardware – Fórum – Programujte.com

 

Toto vlákno bylo označeno za vyřešené — příspěvek s řešením.
Spuštěný nový filmový web Filmožrouti.cz — vše o Avengers, Pacific Rim, Thor, Star Wars…
Sani0
Newbie
27. 12. 2017   #1
-
0
-

Dobrý deň.

Dnes som sa tu zaregistrovl a priznám sa že preto, lebo si neviem rady.

Pracujem s Photoshopom asi tri roky, ale iba upravujem fotky. Chcel som sa posunuť ďalej a začal som kvôli kvalite fotky skladať z viacerých. Výsledná fotka má približne v jpg okolo 50 MB a narazil som na problém. Keď po hodinovej práci idem fotku uložiť počítač mi vypíše že je málo Pamäte RAM. Tak som dokúpil RAM a problém pretrváva. Moja zostava je:  Intel Core i5 - 3470 CPU 3.20 GHz 3.60 GHz, Grafika: Nvidia GeForce GTX 650, RAM 12 GB. Čo je zaujímavé do väčšieho súboru psd ktorý má približne 150 MB ho uloží.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.253.135.–
Kit+14
Guru
28. 12. 2017   #2
-
0
-

#1 Sani
Nejde o velikost souboru, ale o rozměry obrázku. Každý pixel zabírá 4-8 B. Při ukládání do PSD se nedělají konverze, proto nepotřebuje žádnou paměť navíc. Při ukládání do JPEGu se však dělá hromada výpočtů, pro které je potřebná nějaká paměť navíc.

Jaké jsou tedy rozměry tvých složených obrázků?

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Sani0
Newbie
28. 12. 2017   #3
-
0
-

No ... fotky majú približné rozmery 12000 x 8000 teda necelých 100MB ... no neviem, ale pri 12 GB RAM to je podľa mňa nič. Nedalo mi to a pozrel som sa do nastavení Photoshopu a našiel som v nastaveniach : dostupná pamäť RAM a tam je nastavených 3255 MB a zvýšiť ju neviem, asi to nejde lebo je to 100% možnej využiteľnosti. No ale aj tak by 3GB mali stačiť...

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.253.135.–
Sani0
Newbie
28. 12. 2017   #4
-
0
-

#3 Sani
Ešte dodám ... ma tak napadlo ... prečo je 3255 MB maximum pri tak veľkej pamäti?

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.253.135.–
Kit+14
Guru
28. 12. 2017   #5
-
0
-

#3 Sani
Počítáš špatně. 12000 × 8000 bodů je 96 Mbodů, tedy cca 400 MB při 8bitové hloubce nebo 800 MB při 16bitové hloubce. Při konverzi do JPEGu potřebuješ ještě další paměť a to se už do těch 3 GB nevejde.

Maximum 3 GB je typické pro 32bitové aplikace.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Sani0
Newbie
28. 12. 2017   #6
-
0
-

Tak som si to preveroval na obrázku, veľkosť uloženého súboru do jpg je 87.50 MB a pred uložením sú tieto hodnoty :

Připojen obrázek.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.253.135.–
BDS+2
Věrný člen
28. 12. 2017   #7
-
0
-

#6 Sani
pokud máš problém s pamětí, musíš zkusit zvolit jiný formát. (Pokud je v tvé verzi možnost ukládat jako PDF ten vyžaduje méně RAM, ale o hodně víc času pro výpočet.)

Pro uložení obrázku o takovéto velikosti do formátu JPEG se navýší potřebná paměť o zhruba 1GB (přesto že má výsledný obrázek pár MB).

Já než bych obrázek sprznil formátem JPEG, a chtěl šetřit místem, tak bych jej raději zmenšil ve photoshopu (pokud by bylo nutné jej zmenšovat) a pak uložil bezeztrátově například jako TIFF s kompresí LZW.

ps,  U PS je nedostatek paměti celkem běžným jevem.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.69.–
Windows 10 x64 (i7 2,8GHz / RAM 16 GB, GTX 560, 1920x1080)
Visual Studio C#, RAD C/C++, Affinity P/D, Opera..
Rainbow Six 3, Tomb Raider, NFS, AOE, Dune 2..
Sani0
Newbie
29. 12. 2017   #8
-
0
-

#7 BDS
Pre seba si ukladám fotky do TIF-u, ale posielam aj známim a 400MB súbory sú na posialenie dosť veľké, tak ich ukladám do JPG čo je pri najvyššej kvalite 4x menej.

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.253.135.–
BDS+2
Věrný člen
29. 12. 2017   #9
-
0
-

#8 Sani
Tak pokud ti to nejde udělat ve PS, tak máš možnosti:

1. uložit to jako BMP (tam není žádná komprese) a do JPG to konvertovat jiným programem (pokud to ten program bude umět konvertovat z výchozího PSD formátu, tak to samozřejmě nemusíš ukládat i do BMP).

2. zmenšit obrázek tak, aby to šlo uložit

3. zkusit uložit jako PNG (ten by měl vyžadovat taky trochu míň paměti), ten u takto velkých obrázků může být ve výsledku menší než JPEG. (PNG nebude mít problém nikdo otevřít.)

4. Novější 64 bit PS, nebo použít jiný software.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.69.–
Windows 10 x64 (i7 2,8GHz / RAM 16 GB, GTX 560, 1920x1080)
Visual Studio C#, RAD C/C++, Affinity P/D, Opera..
Rainbow Six 3, Tomb Raider, NFS, AOE, Dune 2..
Sani0
Newbie
29. 12. 2017   #10
-
0
-

#9 BDS
Ďakujem za radu. Samozrejme že to robím v inom programe, používam na to XnView, ale mne išlo o to že mám jeden z najlepších grafických programov a ten má problém uložiť obrázok. Celkom ma to zaskočilo už keď som mal RAM 8GB, no a keď som dokúpil ďalšie 4GB a zase mi vyskočila ta "hlaška" ... to ma dostalo úplne. Preto som predpokladal že nieje chyba vo veľkosti RAM, ale že mám niečo zle nastavené v Photoshope. :-(

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.253.135.–
Řešení
BDS+2
Věrný člen
29. 12. 2017   #11
-
0
-
Vyřešeno Nejlepší odpověď

#10 Sani
Zkrátka pokud máš 32 bitový software, tak ti větší RAM nepomůže (samozřejmě ani pokud ho spustíš na 64 bitovém OS).

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.69.–
Windows 10 x64 (i7 2,8GHz / RAM 16 GB, GTX 560, 1920x1080)
Visual Studio C#, RAD C/C++, Affinity P/D, Opera..
Rainbow Six 3, Tomb Raider, NFS, AOE, Dune 2..
Sani0
Newbie
7. 1. 2018   #12
-
+1
-
Zajímavé
Kit +

#11 BDS
Takže vlastne si to vyriešil. Keď som inštaloval Photoshop mal som zaškrtnuté obe verzie 32 aj 64 bit. Nainštalovali sa mi obe verzie, jedna do Program Files a jedna do Program Files (x86). Tak som ho odinštaloval a pri ďalšej inštaláci som okienko s 86bit odškrtol a ostalo iba 64 bit. Všetko funguje ako má. Ďakujem. :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.253.131.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

RAM... — založil Mega.Lama

RAM — založil Peťan

C++ a RAM... — založil Mega.Lama

Externí RAM — založil yaqwsx

RAM 512 — založil Anonymní uživatel

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032018 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý