Ovládanie relé cez PHP – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Ovládanie relé cez PHP – PHP – Fórum – Programujte.comOvládanie relé cez PHP – PHP – Fórum – Programujte.com

 

Martin
~ Anonymní uživatel
1600 příspěvků
29. 12. 2017   #1
-
0
-

Dobrý deň, mám otázku. 
Mám aplikáciu v PHP, ktorú spúšťa mikrokontróler. Výsledkom PHP requestu je zápis ZAP/VYP do textového súboru.
V php súbore mám hodnotu referencie teploty (požadovanej) a aktuálne nameranej (posledná zapísaná v textovom súbore).
Teploty prichádzajú na server raz za sekundu. Nevyužívam databázu a to je ten problém.
Chcem kúrenie takto: (príklad)
Nastavená teplota: 21°C
Pri teplote < 20 sa spustí a kúri do 22°C. Keď vykúri, tak začne znova kúriť až keď to bude pod 20°C. 
Tu je ten problém, nemôžem tam dať podmienku, že ak je teplota medzi 20 a 22°C aby nekúrilo, lebo vtedy má kúriť. Ide mi hlavne o zostupnú hranu, kedy sa nekúri a teplota pomaly klesá. Neviem či som to vysvetlil správne.

Neviem ako mám navrhnúť, aby systém vykuroval Od 20 do 22, ale súčasne keď teplota bola 22 a pomaly klesá na 20 tak aby to nekúrilo. Je to vôbec možné takto nastaviť? 

Nová teplota je v txt súbore každú sekundu, max dve sekundy.  

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.28.155.–
Kit+15
Guru
29. 12. 2017   #2
-
0
-

#1 Martin
 

if (teplota < 20) {
    zapni();
} elseif (teplota > 22) {
    vypni();
}
Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Martin
~ Anonymní uživatel
1600 příspěvků
29. 12. 2017   #3
-
0
-

Mám to podobne, ale toto by mohlo byť ok.. Pretože.. Ak bude teplota 22.01°C takto vypne.. Následne sa to ochladí na 21.99°C a zapne to.. to relé bude cvakať každých 30 sekúnd.. Tomu sa chcem práve vyhnúť a toto tvoje by mi mohlo pomôcť.. Ale i to tvoje nie je uplne ok.. Ak bude teplota 20.01 tak to prestane a ak to spadne na 19.99 tak to bude kúriť.. tiež to bude cvakať furt.. :/ Neviem ako rýchlo sa teplota prejavuje. Čidlo ma rozlíšenie 0.06°C. Mám to takto:
 

$rozdiel = $referencia-$teplota;

			if($rozdiel>=2)
			{
				file_put_contents(__DIR__ . '/values/termostat.txt', "ZAP");
		
			}
			else if($rozdiel<-2)
			{
				file_put_contents(__DIR__ . '/values/termostat.txt', "VYP");
			}
			else if($rozdiel>-2 && $rozdiel<2)
			{
				file_put_contents(__DIR__ . '/values/termostat.txt', "ZAP");
			}

Tam som aplikoval i ten stav "medzi".. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.28.155.–
Kit+15
Guru
29. 12. 2017   #4
-
0
-

#3 Martin
Když bude teplota 19.99, relé sepne. Když bude 20.01, nebude se dít nic, tedy relé bude stále sepnuté. Když stoupne na 22.01, relé se vypne. Když teplota klesne na 21.99, nebude se dít nic, tedy relé bude stále vypnuté.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Martin
~ Anonymní uživatel
1600 příspěvků
29. 12. 2017   #5
-
0
-

Aha, áno, máš pravdu.. Ja som tú podmienku zle pochopil! Ďakujem ti pekne

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.28.155.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
2. 1. 2018   #6
-
0
-

A co kdyz bude venku 30 stupnu? Nemelo by se zapnout chlazeni?
A co kdyz bude venku 0 stupnu? V tomhle pripade by to chtelo zapnout dalsi 2 spiraly, jinak to nevytopi ani na 20, treba :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:edab:22...–
Kit+15
Guru
2. 1. 2018   #7
-
0
-

#6 peter
U dobré regulační soustavy se ještě k rozhodování přičítá derivace teploty, ale to už snad nějak vychytá.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Kit+15
Guru
2. 1. 2018   #8
-
0
-

#1 Martin
Myslím si, že tohle vše by měl dělat ten mikrokontrolér. Měl by dostat referenční teploty pro každou hodinu v týdnu a pak už jen autonomně řídit vytápění.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
3. 1. 2018   #9
-
0
-

#6 peter
Ještě mu z toho udělej PID regulátor. Ne vždy je PID regulace vhodná, záleží na transportním zpoždění. Možná právě proto jsou prostorové termostaty jen zapnuto/vypnuto.

Pro volbu výkonu podle venkovní teploty by potřeboval informaci o teplotě venku. Pokud by zavedl ekvitermní regulaci, pak by pravděpodobně nepotřeboval prostorový termostat. Ekvitermní regulace se používá u teplovodních systémů. U přímotopu mi to příjde zbytečný, tam se mi prostorový termostat a dostatečně dimenzovaný výkon přímotopu jeví jako nejvhodnější.

I pro rozhodnutí, zda má topit nebo chladit, by potřeboval informaci o teplotě venku.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
4. 1. 2018   #10
-
0
-

Informaci o venkovni teplote nepotrebujes. Staci ti sledovat teplotu uvnitr a cas. Kdyz to prekroci nastavenou teplotu za urcity cas, tak je vytapeni dostacujici, kdyz ne, prida se topna spirala. Ale s venkovni teplotou by to bylo jednodussi, hned by mohl nahodit 3 spiraly.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:4172:2a...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý