<div> zarovnání – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

<div> zarovnání – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.com<div> zarovnání – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.com

 

Adrián
~ Anonymní uživatel
12 příspěvků
13. 1. 2018   #1
-
0
-

Zdravím, 

potřeboval bych pomoc s div tagem za použití pouze HTML.

Přesněji jde o to, že potřebuji mít šipku doleva (←), aby odkazovala na předchozí stránku (přes <a rel="nofollow" href="index.html"> a poté, aby na stejné řádce byl nadpis k té stránce (jedná o velmi jednoduchou stránku, proto v tom nehledejte nic velikého) uprostřed a již zmiňovaná šipka na levé straně.

Zatím mě to napadlo vyřešit takto:

div><h1><a href="index.html" style="text-decoration:none;color:#bd1515">←</a><center><a>NADPIS</a></h1></center></div>

Což bohužel dá "NADPIS" na dolejší řádku, což nechci.

a když odstráním <center>, tak to bude vlevo celý text na jednom řádku. Když použiji u "NADPIS" <p>, tak se to taktéž hodí automaticky i bez center tagu na spodní řádku. 

Za jakoukoliv pomoc budu vděčný, a jak již jsem říkal, chci pouze HTML.

Nahlásit jako SPAM
IP: 46.13.72.–
MegaP
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
14. 1. 2018   #2
-
0
-

#1 Adrián
 

div><h1><a href="index.html" style="float: left;text-decoration:none;color:#bd1515">←</a><center><a>NADPIS</a></h1></center></div>
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.31.–
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
15. 1. 2018   #3
-
0
-

margin:0 auto; - centruje prvek s nastavenou sirkou z vnejsku
text-align:center - centruje text uvnitr
Float je takovy spis problematicky prvek.
Center tag bych tam vubec nepouzival.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:58d1:c1...–
weroro0
Návštěvník
15. 1. 2018   #4
-
0
-

#3 peter
Prečo by si nepoužíval značku <center>?
Táto značka nie je deprecated a je súčasťou HTML5 rovnako ako napr. <article>, <aside> a pod.. Nevidím žiaden dôvod, prečo by som ju nepoužil ak by som to potreboval.

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.235.54.–
Javascript (ES5, ES6+) / Typescript Developer, Vanilla Front-end ninja, HTML, CSS specialist

Hlúpa otázka vzniká ako reakcia na nedostatok relevantných informácií.
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
15. 1. 2018   #5
-
0
-

weroro

Pouzivej podle sveho vlastniho uvazeni. Tipy ostatnich jsou proste jen jako informaci, ze pouzivaji i jine reseni.

Snazim se pouzivat vice css a mene html kodu. Css se stahne se strankou jako 1 soubor. A na kazde dalsi strance uz neni zapotrebi ho znovu stahovat. Takze rychlost nacitani se zvetsi.
Tez se da pouzivat base64 a zakodovat mini obrazky do css.
Ale vse zalezi na tom, jake mas reseni celeho webu.
Nekdy je jednodussi pouzit center nez kvuli jednomu nadpisu upravovat css.
Taky je dobre mit jakousi jednotnost u stranek. Cim mene unikatnich veci, tim lepe, tim lepe se gzip zmensi.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:58d1:c1...–
Kit+15
Guru
15. 1. 2018   #6
-
+1
-
Zajímavé

#4 weroro
Značka <center> by se neměla používat, krotože se jedná o tzv. fyzické formátování, které by mělo být v CSS. V HTML by měly být jen strukturální značky. Značky <article> a <aside> jsou v pořádku, protože určují strukturu, nikoli formát.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
weroro0
Návštěvník
18. 1. 2018   #7
-
0
-

#6 Kit
Tvoj argument dáva zmysel a súhlasím s ním. Nesúhlasím však s tým aby sa táto značka nepoužívala iba preto, že sa jedná o fyzické formátovanie, ktoré môže mať v niektorých situáciách zmysel. Na základe takéhoto argumentu by sa potom nemali používať aj značky <h1...6>. Značka <center> je bez defaultného cetrovania obyčajnou blokovou značkou, ktorá sa vrámci sémantiky chová podobne ako <div>, čo sa o <h1...6> povedať nedá.

V každom prípade si mi otvoril oči, pretože som sa naozaj takto nad tým nikdy nezamýšľal. Ďakujem. :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.235.54.–
Javascript (ES5, ES6+) / Typescript Developer, Vanilla Front-end ninja, HTML, CSS specialist

Hlúpa otázka vzniká ako reakcia na nedostatok relevantných informácií.
Kit+15
Guru
18. 1. 2018   #8
-
0
-

#7 weroro
<h1..6> jsou značky, které říkají: Tohle je nadpis první až šesté úrovně. Neříkají nic o zarovnání ani velikosti či barvě písma. Značka <center> však říká: Centruj!

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
peter
~ Anonymní uživatel
3981 příspěvků
18. 1. 2018   #9
-
0
-

Pro jednoduchou stranku potrebujes jen textova data + vzhled. Cili neco jako xml + layout + formatovani. Layout a formatovani se da dnes resit pres css3.
Samozrejme, v praxi, dost casta situace, ze si sef/zakaznik/kolega usmysli, ze chce neco navic tucne, centrovat a tak, pak se to resi ruznymi takovymi klickami jako tag, style="", <style> a pod.
Treba, na jednoduchou tabulku by stacilo dodat data v csv formatu a prohlizec by si to mel uz sam zobrazit. Bylo by to fajn, bohuzel takovy tag nebo funkce neni :)

Proste, puvodni html podle mne a nejspis i Kita, nebylo navrzeno uplne stastne. Css prislo az po te.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2001:718:2601:258:48a9:32...–
MegaP
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
18. 1. 2018   #10
-
0
-

A teď co si o tom myslí prohlížeč, který ten zdrojový kód zpracovává. ... Vůbec nic. Ono je mu to úplně jedno, značku zná, ví, že jí má nastavit nějaké "standardní" vlastnosti jako zarovnání(center), barva(inherit), atd. Potom jsou tu vyhledávače, kterým je nějaký center asi taky ukradený a čtečky, které doufám s tímto tagem nemají problém.

Hlavní je to, že se stránka vykreslí(zpracuje). Je úplně jedno jestli máte zarovnání řešeno tagem, stylem= nebo externí css soubor. To nejdůležitější na stránce jsou informace, které musí být zobrazeny/načteny. Tedy pokud se tím neživíte.

Ten důraz kladený na sémantičnost(obsahový význam) značek je především pro vyhledávače a čtečky. A to oddělení HTML a CSS jen pro snažší přehled při větších projektech a zmenšení objemu dat při načítání.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.31.–
Kit+15
Guru
18. 1. 2018   #11
-
0
-

#10 MegaP
Když budeš trochu déle programovat, tak zjistíš, že napsat program tak, aby mu rozuměl počítač, je vcelku jednoduché. Mnohem těžší a užitečnější je napsat ten program tak, aby mu rozuměl člověk.

Ano, prohlížeči je jedno, kterou značku či styl při formátování použiješ. Pokud však někdy budeš chtít centrované texty zarovnat jinak, budeš muset prohledat všechny dokumenty a značky opravit, což nemusí být zrovna triviální. Kaskádové styly se mění mnohem snáze, na jednom místě.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Kit+15
Guru
18. 1. 2018   #12
-
0
-

#9 peter
V minulosti jsem narazil jen na jeden případ, kdy jsem musel použít atribut style="..." - pokud jsem ten text chtěl importovat do LibreOffice. Externí styly to brát nechtělo. Jinak si vystačím s atributy id="označení_objektu" nebo class="způsob_zobrazení". Ovšem často si vystačím i bez nich, pokud se dá ostylovat přímo značka.

Souhlasím, že HTML bylo navrženo poněkud nešťastně, ale s tím už toho moc nenaděláme. Dobrý náběh mělo XHTML, ale snahou o redukci značek ho pohřbili. Nakonec tu máme HTML5, který má těch značek ještě víc.

Ještě lepší je XML, ale pro zobrazování dat v prohlížečích se nevžilo. Jeho výhoda je jasná: Žádné povinné značky, autor si je může nazvat a ostylovat jak chce. Ovšem skvěle se osvědčilo jako databáze.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
MegaP
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
20. 1. 2018   #13
-
0
-

#11 Kit
Já se ale rozhodně nechci hádat o tom, že by se to nemělo dělat tak jak říkáš. Jen to beru v kontextu tázajícího, očividně začátečník. U něj zřejmě bude přednost to zpřístupnit před dokonalým kódem, který mu bude trvat déle. I redakční systémy se svým šablonováním jdou tomu naproti. Tam se dejme tomu u odkazu se šipkou bude jednat zřejmě o úpravu na jednom dvou místech a to už pro začátečníka má určitou výhodu. Prostě lépe nějak než vůbec a později správně. Ostatně pokud s tím bude pracovat nakonec zjistí, že se oddělení CSS vyplatí.

#12 Kit
To nebyla redukce značek co to zabila, ale chybějící zpětná kompatibilita. XHTML bral jiný parser, který v některých prohlížečích chyběl, což mělo za následek, že všichni psali a chlubili se "XHTML valid", ale ve finále to stejně zpracovával HTML parser.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.31.–
Kit+15
Guru
20. 1. 2018   #14
-
0
-

#13 MegaP
Prohlížeče by to XHTML zpracovaly tak jak mají, kdyby v hlavičce bylo správné MIME.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
MegaP
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
20. 1. 2018   #15
-
0
-

Dnešní ano, ale v té době byly XP a jejich IE 5/6. A vzhledem k tomu, že to byly majoritní prohlížeče se to dělalo tak, že se mime type nastavil na text/html aby se to zobrazilo. Takže byl sice posílán validní XHTML dokument, ale se špatným mime type, tudíž to zpracoval html parser. Takže to bylo úplně k ničemu. Ikdyž se tím neživím, tak vývoj sleduji asi od roku 2000.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.31.–
MegaP
~ Anonymní uživatel
8 příspěvků
20. 1. 2018   #16
-
0
-

#14 Kit
Omlouvám se za další komentář, ale zapoměl jsem důkaz svých blábolů. Spodní tabulka Limitations in browser -> Not recognized by Internet Explorer 6.x and previous versions
https://www.w3.org/2003/01/xhtml-mimetype/

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.31.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Formulář-zarovnání — založil spartan13

Zarovnání seznamu — založil UrbiCZ

Zarovnání matice — založil Aleš

Zarovnání do leva — založil Martin

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý