Mikrokontroléry (MCU) - jak začít a s čím - rady, vaše zkušenosti, názory a tipy – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Mikrokontroléry (MCU) - jak začít a s čím - rady, vaše zkušenosti, názory a tipy – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.comMikrokontroléry (MCU) - jak začít a s čím - rady, vaše zkušenosti, názory a tipy – Mikrokontroléry – Fórum – Programujte.com

 

Pontiaq
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
17. 1. 2018   #1
-
0
-

Zdravím :-)

Rád bych se zeptal zkušenějších ohledně mikrokontrolérů. Mám zkušenosti s řadou 8051 a s jejich programováním v Assembleru. Moc mě MCU zajímá a rád bych se mu co nejvíce věnoval. Jenže nevím, jak bych měl začít. S Arduinem jsem si řekl, že by pro mě bylo lepší spíše samotné MCU, abych se naučil, jak vše funguje samo o sobě. Kterou řadu, propřípadě typ, MCU byste mi poradili? Které mají budoucnost před sebou a vyplatí se s nimi učit?  Jak bych mohl vůbec začít? Plánuji pořizovat potřebné věci z Ebaye. Doporučili byste mi nějaké živé a zvlášť založené fórum na mikrokontroléry? Také záleží na finančních možnostech a návodech. 

Jak jste začínali vy? Jak jste se odrazili? Rád bych se co nejvíce sám vzdělával. Na čem rádi programujete vy? Živíte se programováním a vývojem s MCU? Na Arduinu mě konkrétně zaujal ESP32 v poměru výkon/cena. Studuji VŠ Elektrotechniku, tedy potřebnými znalostmi bych měl disponovat.

Za každou radu moc děkuji, jen vás prosím, odpusťte si urážky a napadání. Děkuji

PS: Vedu diskuzi na více fórech, aby se někteří nedivili, hledám odpovědi všude možně ;).

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.82.146.–
Kit+15
Guru
18. 1. 2018   #2
-
0
-

#1 Pontiaq
Arduino není pro začátek vůbec špatné. ATmega328 můžeš po naprogramování vytáhnout z patice a používat samostatně. Z prvního Ardunina (stačí Nano) si snadno uděláš programátor pro další MCU, tentokrát už samostatného.

Momentálně si hraji s ATtiny85, které vystačí na jednoduché úkoly. Dá se připojit přímo na USB.

Obojí se programuje v upraveném jazyku C. V prostředí Arduino IDE to jde velmi snadno, je k tomu hromada příkladů a knihoven. Další hromadu návodů a schémat najdeš na netu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
18. 1. 2018   #3
-
0
-

Byt tebou, tak tim Arduinem zacnu. Nemusis resit veci jako programator - o to se stara prednahraty bootloader. Usetris si veci jako spatne nastaveni pojistek u cipu a jeho "obnovovani".

Pokud chces pouzivat ciste C/C++ bez cehokoliv z Arduino core, tak si z toho jen vytahni cely prikaz pro nahravani (pouziva se avrdude). Rozjet kompilaci bude asi narocnejsi, vetsinou byl nekde k dispozici aspon Makefile, kterym se to dalo zvladat.

Pripadne se da pouzit neco jako PlatformIO CLI (pokud si to chces editovat kdekoliv a pak jen zkompilovat a nahrat). Pripadne je i PlatformIO IDE, s nejakym editorem. Kazdopadne se tam da uplne vynechat Arduino Core a budes mit uplne cisty programy bez balastu. 

Jinak ja se ted motam kolem platformy Nucleo, akorat nastavovani ARMu je uplne jina liga. Ty maji i HW debugger a predstiraji usb disk. Takze muzes pouzit nejaky mBed na webu, stahnes zkompilovanou binarku a nahrajes na "disk". Jen ARMy sou uplne jina liga v nastavovani registru. AVR je proti tomu detsky piskoviste.

Nahlásit jako SPAM
IP: 93.91.151.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Jerry
~ Anonymní uživatel
504 příspěvků
18. 1. 2018   #4
-
0
-

#1 Pontiaq
měl bys pochopit jednu důležitou věc a to že jednočipy tady v čr sou celkem na hovno, neuživíš se s tim ani omylem, arm a SOC procesory možná sem tam. takže se to sice budeš učit učit učit učit ale pak nic z toho... jo je to krutá realita ale je to tak....  jednoduše řečeno začni se učit na nějaký konkrétní zakázce nebo komerčním projektu .. jde o to jaký máš možnosti, jestli máš bohatýho tatínka, sponzora apod. a to co uděláš hned prodávej ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:d8fc:...–
Kit+15
Guru
18. 1. 2018   #5
-
0
-

#4 Jerry
Arduino mě neživí, mám ho pro zábavu. Ani se své výtvory nesnažím prodávat. Máš snad z toho pocit, že to dělám zbytečně?

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.68.–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Pontiaq
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
18. 1. 2018   #6
-
0
-

Moc děkuji za vaše odpovědi. Rád bych se zaměřil na dělání vlastních projektů, avšak s tím, že bych to jednoznačně mohl využít v budoucím zaměstnání. Takže mi jde hlavně o to, abych svůj čas využil co nejefektivněji a právě výběr MCU je pro mě podstatný. Kdyby se našli zakázky atd. a zajímavá a dobře placená práce na zajímavých projektech. Co se většinou požaduje? Jak je to se Siemens společností?

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.82.146.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
504 příspěvků
18. 1. 2018   #7
-
0
-

#6 Pontiaq
jestli seš v praze tak si do siemensu zajdi ... na personální a zeptej se, třeba tě aj vemou na brigádu, na něco smysluplnýho za co dostaneš peníze, protože učit se mužeš cokoliv třeba aj čísky že ?  :)  :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:d8fc:...–
rttt
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
27. 1. 2018   #8
-
0
-

avr tiny alebo mega na zaciatok, kup si nejaky original programator ako avrisp mkii, naucis sa pracovat s mcu na nizkej urovni, pochopis registre, rozne rozhrania, ich konfiguraciu, pracu s datasheetom a hladanim informacii a vyhnes sa arduino pseudo-kodu a neurobis si navyk "prdim na to pouzijem kniznicku" 99% zacinajucich arduinistov sa nikdy nenauci nic viac ako lepit hotove veci o ktorych nemaju ani paru ako funguju a niesu potom schopni odvaznejsich modifikacii popripade prist s niecim trosku viac komplexnym sami. arduino pouzi ked uz to ovladas a nechces robit nove pcb ak potrebujes len mcu pripojit rovno na nejaky senzor atd, mas to uz na doske z ciny za 2e...

Nahlásit jako SPAM
IP: 79.97.17.–
Jerry
~ Anonymní uživatel
504 příspěvků
28. 1. 2018   #9
-
0
-

#1 Pontiaq
zkus začít s timhle

http://www.st.com/en/microcontrollers/stm8-8-bit-mcus.html?querycriteria=productId=SC1244

možná to bude ze začátku dražší (větší investice) ale zase to využiješ v praxi

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83be:235a:344a:...–
remmidemmi0
Věrný člen
26. 12. 2021   #10
-
0
-

ačkoliv je toto vlákno staré, vrátím se tu k některým komentářům, protože, možná některým z vás Santa Claus nadělil mikropočítač Arduino nebo Raspberry a také blíží se Nový rok a mnoho z vás si dá předsevzetí že tentokrát fakt už doopravdy se naučí programovat   

První co asi budete řešit je, jaký mikropočítač - na trhu jich je dnes tisíce, spíše asi hodně přes deset tisíc. A ke každému je dokumentace o mnoha stovkách stran, většinou jen anglicky. Je ale chybou začínat právě výběrem typu mikropočítače. Protože vybraný mikropočítač musí být vhodný pro váš projekt.  Nejprve si tedy vymyslete PROJEKT. Co chcete vytvořit a podle toho vybírejte mikropočítač. Váš projekt můžete také zkombinovat: mikropočítač + nějaké obvody okolo (tak to je naprosto vždy v mých projektech). Dalším kritériem pro upřesnění mikropočítače bude programovací jazyk a vývojové prostředí. Je dobré zvolit takové vývojové prostředí, kde nestrávíte více času přemýšlením nad tím, jak se s vývojovým prostředím zachází, co kde vlastně nastavit, než nad tvorbou programu. Bohužel, výběr vývojových prostředí je mnohem problematičtější než volba samotného mikropočítače.

Pokud nemáte projekt, tedy cíl pro použití mikropočítače a chcete se jen tak naučit programovat, pak to není nejlepší nápad. Budete si sice pár dní jen tak "hrát" bez cíle, pak vše odložíte.

A nakonec, bylo tu zmíněno, jestli se dá uživit se programováním mikropočítačů. Tak tedy, záleží na tom co vše k tomu ještě umíte. Jestliže znáte jen Arduino, pak je to málo. Když budete k Arduinu umět vytvořit elektroniku, kterou bude Arduino řídit a vznikne elektronický přístroj, budete na tom podstatně lépe. Bude záležet také na tom, jak vaše znalosti prodáte, zda bude hledat, kdo vás zaměstná a vymyslí projekt za vás a vy budete jen pracovat,  anebo zda to "risknete", vymyslíte vlastní projekt a ten zkusíte prodat na trhu. Možná budete úspěšní.   

Pro vaši inspiraci několik mých projektů s mikropočítači:

projekt RBOX

http://www.jplabs.co.uk/projects/bh201a.html

Rbox je měřící přístroj, tzv. "odporová dekáda". Má  displej, dotykový, kde si uživatel nastaví hodnotu nějakého odporu. Mikropočítač údaj zpracuje a nastaví elektronické obvody uvnitř přístroje tak, aby se celý přístroj od vstupních zdířek tvářil jako reálný odpor požadované hodnoty. Přístroj ale umí víc. Simuluje také platinová teplotní čidla. Uživatel si nastaví teplotu ve °C nebo F, mikropočítač ji přepočte na odpor jaký by mělo takto zahřáté platinové čidlo a podle toho nastaví elektroniku v přístroji. Na svorkách přístroje je pak tomu odpovídající odpor. Takovéto přístroje se opravdu používají v laboratořích a vyrábějí třeba v USA. Ceny takových přístrojů jdou do desítek tisíc dolarů. A přitom je lze vyrobit doma v kuchyni. Je to jen o naprogramování mikropočítačře a sestavení odporové dekády z přesných odporů. Tento projekt opravdu není těžký, pokud znáte základy elektroniky.

projekt Multi-interface

http://www.jplabs.co.uk/projects/bh220a.html

Tento projekt je středně těžký, je v něm více elektroniky a složitější mikropočítač. Multi-interface umožňuje připojit a propojit navzájem více různých zařízení s různým rozhraním. Můj multi-interface má dva sériové porty RS232, jeden port Ethernet 10/100 Mbit, jeden port CAN bus 2.0, jeden I2C port a 8 kanálů 1-Wire. Například lze připojit CAN bus zařízení na Ethernert a současně jiné zařízení s I2C sběrnicí na sériový port COM1 a k tomu na COM 2 senzory 1-wire.

vysokonapěťový regulovatelný zdroj

http://www.jplabs.co.uk/projects/bh6520.html

tento projekt vyžaduje znalosti elektroniky, protože zdroj má výkon 200 Watt a umožňuje nastavení výstupního napětí od 0 do 1510 Volt. Samozřejmě s omezením proudu. Na mikropočítač PIC 18F25K50

http://www.jplabs.co.uk/projects/bh6520b.html

je napojena rozsáhlá elektronika. Mikropočítač jen snímá stav dvou rotačních encodérů, kterými se nastavuje napětí a proud a řídí obvody vysokonapěťového genarátoru, dále snímá údaje o výstupním napětí a proudu, podle kterých koriguje výstup a současně je ukazuje na 4.5 místných displejích. Vedle toho se stará o interface USB a LAN.

Tak teď už jen zbývá aby, jste si vymysleli vlastní projekt, vybrali mikropočítač, vývojové prostředí a pustili se po Novém roce do práce.   

Nahlásit jako SPAM
IP: 130.255.16.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý