Ahoj, chcem sa spytat , akoze clovek "zisti" ako dobre naozaj jazyk ovlada ? Co by mal clovek v danom "leveli" zvladat? Vdaka :-)
Fórum › Offtopic
Znalost programovacieho jazyka
Já si myslím, že každý úkol se dá vyřešit, je to jen otázka času.
Já sem amatér plácal, používám více jak z poloviny cizí (hlavně examples) kódy co najdu na internetu a když jsem úzkých, naučil jsem se v posledních pár dnech chodit si sem pro radu od zkušenějších.
Takže za mě programátor jakéhokoliv levelu musí umět dokončit úkol, jinak se vůbec nemůže nazývat programátorem. Takže jestli úkol dokončí či nikoliv bych nebral jako směrodatné, spíš jak dlouho mu to bude trvat a jestli to zvládne z hlavy.
NEprogramátor: Nedokončí úkol
Programátor noob (můj případ): Dokončí úkol za dlouho a většinu nedá do hromady s hlavy a třeba se i s někým poradí
Programátor guru (Kitův případ): Mrská to jak když bičem mrká a většinu kódu sesmolí z hlavy. Chceš bubblesort? Za chvilku ho má, max se podívá na pseudocode, pro příklad.
Takhle to alespoň vidím já svýma amatérskýma očima.
#2 Kit
:) Resim treti den vba makra do wordu, nacteni xml, prevod na array, prevod na table nebo string, prepsani str ve word dokumenu. Predtim klon sablony. Vicemene to mam. VBA vubec neovladam. V lvl 0-5 bych vybral 1. :)
Dalo mi to dost zabrat. Zvlast jsem byl nastvany, kdyz se mi word zhroutil, zavrel a smazal asi hodninove googlovani a prepisovani. W10. Chapes to? Tam by to meli mit odladene, uz, ne? Navic to nevypsalo zadnou rozumnou chybu.
Zjistil jsem, ze se pokousil u vybrane tabulky zapisovat do neexistujici cell. misto, aby mi obrazil hlasku, tam mi proste zhodi word a vsechna okna :)
#3 fix
Dat dohromady bubble sort z hlavy, to uz musi byt opravdovy guru :D
Tvuj popis pro guru sedi spise na pokrocilejsiho "patlama paprtala". Zadny uceleny navrh, proste to patla jak mu to zrovna prijde pod ruce a vznika vetsinou neudrzovatelnej kod.
Opravdovy guru uz se nad tim, co dela, poradne zamysli. Sepise si pozadavky, promysli si architekturu a pak to naimplementuje. Muze se vsak stat to, ze to bude uz zbytecne prekomplikovane a moc urovni abstrakce.
#3 fix
Guru neřeší bubblesort, ale spíš vybírá algoritmy a datové struktury, které se pro řešení daného úkolu hodí lépe. Zápis kódu volí tak, aby byl snadno čitelný, bloky izolované a dobře testovatelné. Zásadní je i správná volba identifikátorů tak, aby fungovaly dokumentačně a nedocházelo ke zbytečným omylům při práci s takovým kódem.
Jazyk samotný se dá zvládnout za několik dní, ale umět s ním efektivně pracovat - to je záležitostí několika let.
#4 peter
Také jsem kdysi psal aplikace ve VBA. Jaké kouzelné bylo pak zjištění, když fungující aplikace pro Excel byla přenesena na jiné PC s jinou verzí Excelu a tam fungovat přestala. Podmínkou však bylo, aby aplikace fungovala na obou. Když jsem to horko-těžko rozchodil, přišel jejich šéf, že to chce i na svém PC, kde měl ještě novější Excel, samozřejmě opět nekompatibilní s těmi předchozími...
#5 KIIV
Máš pravdu, odlišný pohled na věc, který mi přijde lepší než můj původní, souhlasím, nepřej si vidět můj kod :-D PHP soubor a v něm namaštěné snad tisíce řádků Žádné OOP, prostě gulášek. :-D
#6 Kit
To o čem oba mluvíte jsem myslel, že už v praxi řeší nějaký SW inženýr nebo tak něco. Někdo, kdo se zabývá dependabilitou, odolností vůči závadám, N-variantní programování, analýzy selhání služby, samokrontrola a samodiagnostika komponent apod. Ale svým způsobem je to taky programátor, ale žádného až takhle dobrého programátora neznám, možná jich bude v republice jen pár desítek :-) Nemám vůbec představu.
#8 fix
SW Engineer je jen alias pro programatora. To co popisujes dela vetsinou SW Architekt. Ten navrhuje celek. Programatori maji vetsinou za ukol delat low level design spis pro jednotlive soucasti a tak (a to spise senior).
#8 fix
SW inženýr a SW architekt jsou pojmy, které vyjadřují totéž. Prolínají se i s pojmem Programátor-senior, který dohlíží nad správnou implementací, spolehlivostí a udržovatelností. Programátor-junior pak programuje dle jejich pokynů jednotlivé komponenty.
Ovšem v týmu jsou tito lidé označováni jednotným pojmem Vývojář, mají stejná hlasovací práva.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Průměrná znalost Aj + SQL = ? — založil Goodcall.eu
Skúsenosti a znalosť AMP (Accelerated Mobile Pages)? — založil Marcelo123
Změna jazyka — založil Markéta
Využitie jazyka C# — založil mephi
Výběr jazyka — založil enil