Co programovat ,jako začátečník? – .NET – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Co programovat ,jako začátečník? – .NET – Fórum – Programujte.comCo programovat ,jako začátečník? – .NET – Fórum – Programujte.com

 

Josef
~ Anonymní uživatel
39 příspěvků
21. 5. 2018   #1
-
0
-

Ahoj,

Chtěl jsem se zeptat .co bych mohl začít programovat. Učím se sám ,zvládám už malinkaté základy. (Třídy,Pole,Cykly,Podmínky atd.) Ale učím se dost teorii ,ale myslím si ,že by bylo dobré trénovat na programech. V mojí hlavě jsou programy spíše do budoucna ,kdy už budu umět komunikovat i s jinýma souborama v počítači. Kdyby mi někdo napsal ,jak se rozvíjel on sám a předal  nějaké zkušenosti budu moc rád. :) 

Nahlásit jako SPAM
IP: 149.255.83.–
VladislavK0
Super člen
22. 5. 2018   #2
-
0
-

Zkusil bych server http://naucim.cz minimalne proto aby jsi se vyvaroval zacatecnických chyb a spatnych pohledu na vyucovanou teorii.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.42.–
Manželka programátora pošle svého muže koupit chleba s dovětkem kdyby měly housky přines jich deset! Co přinese programátor??
Mutagen
~ Anonymní uživatel
549 příspěvků
22. 5. 2018   #3
-
+1
-
Zajímavé
BDS +

#1 Josef
Já osobně jsem se učil tak, že jsem psal i sebemenší blbosti, vlastní packer souboru, nějaký crypto programy apod. Postupně dával vyšší a vyšší cíle a převážně se učil z examplů (teorie minimum) viz když mi někdo řekl udělej matici tak jsem na něj čuměl jak na vrata, ale když řekl dvourozměrný pole hned jsem věděl ...

Dávat si zbytečně vysoký cíle (např. chci vytvořit hru) to je prostě cíl k ničemu.

Já osobně jsme dělal různý programy na stahování dat z webu, práce s mysql přes webové rozhraní (php scripty uzpůsobený postum z programu, apod) prostě různý blbůstky, který mě učili vždy něčemu novýmu. Jakože různý classy (tpc, udp, streamwriter, streamreader, vytváření vlasních komponent a tak dále).

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.138.154.–
Josef
~ Anonymní uživatel
39 příspěvků
23. 5. 2018   #4
-
0
-

Děkuji,

Takže programovat jakékoliv blbosti.. Mně příjde ,ze znalostma ,které teď mám ,tak nemám nápady co bych mohl zkusit bez toho ,abych neměl v tom programu zádrhel.

Nahlásit jako SPAM
IP: 149.255.83.–
BDS+3
Věrný člen
24. 5. 2018   #5
-
0
-

#4 Josef

Nepužíváš žádné prográmky co by si se mohl pokusit napsat vlastním způsobem?
Např. kalkulačka, notepad, převody jednotek, výpočty nebo evidence něčeho, kopírování souborů...
nebo nějakou jednoduchou hru (jako asi nejlehčí mě napadá pexeso, nebo nějaká jiná stolní hra kde nejsou potřeba animace).

Mezi mé první programy patřily: prográmek na výpočet obvodů a obsahů těles, a program pro synchronizaci složek, aplikace pro generování textů.

To zkrátka záleží na tom co tě zajímá. Psát něco co bude k ničemu tě nebude bavit.
Předpokládám, že ses rozhodl učit programovat s toho důvodu, že chceš vytvářet vlastní software, ne proto, že chceš programovat.

Nikdo neříká, že tvé první programy musí být dokonalé. Chybami se člověk učí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.69.–
W10 :)
Mutagen
~ Anonymní uživatel
549 příspěvků
25. 5. 2018   #6
-
0
-

#4 Josef
Určitě co psal BDS, vytvoř hru, která nepotřebuje animace, já třeba vyhrál školní kolo v programování jen díky naprogramovaým piškvorkám...

Ted si vem, že můžeš začít pexesem, pak postoupit třeba na prší apod... Takových her na který nepotřebuješ žádnou animaci je nepočet, můžeš třeba udělat elektronickou obdobu aktivit, pexesa, piškvorek, battlefield (lodě), dámu, člověče nezlob se, pokud bys chtěl do toho zapojit i trošku algoritmizaci a výpočty tak bych zkusil šachy, loyd 15, je toho nespočet co bys mohl udělat... Samosebou jak se oháníš, že z toho co umíš nemůžeš moc dělat, ale to je právě to co bys měl dělat, naučit se díky něčemu něco novýho, třeba u tohohle použiješ práci s bitmapou pak v pokročilejší fázi můžeš zkusit udělat i AI protihráče/protihráčů... Do všeho můžeš později zapojit i TCP/IP prvky (player vs player po síti) a takhle to můžeš udělat u všech vyjmenovaných her až na loyd 15 ... A postupně do toho projektu budeš přidávat další a další vychytávky.

Už jen to, že se to učíš sám od sebe je dostatečný impulz si najít nějaký projekt, který budeš postupně rozvíjet a díky tomu učit nový věci, a že to děláš sám od sebe znamená, že tě to baví takže je jedno co uděláš, vždy z toho budeš nadšený když to bude fungovat.

PS. osobně kdybych začínal já tak bych začal dámou, postupně jí rozvíjel třeba až po hraní po síti s tím, že pak když budeš chtít udělat šachy budeš mít úž předpřipravenou hrací plochu a tahy po poli a jiné. Jen tomu dáš jinou grafiku a povolené tahy pro figurky (které při výběru figurky můžeš i zvyraznit kam se figurka může pohybovat)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.138.154.–
Josef
~ Anonymní uživatel
39 příspěvků
27. 5. 2018   #7
-
0
-

#6 Mutagen
Takováhle tvorba her by mě bavila ,ale právě nevím ,kde začít a čím začít.. Dobrá dám si za projekt udělat piškvorky.. Ale tam už je ten zádrhel ,že nevím ,jak pracovat dobře s Windows formem.. Vizi mám ,ale určitě ,když se podívám na ty píškvorky.. Budu muset vytvořit mřížku(V lekcích jsem se ještě nesetkal ,jak můžu toto postavit) Jak dělat různé objekty.. Myslím si ,že chod programu, chápu a hlava ví ,jak to funguje ,ale právě nevím čím začít.. Mohl by si mi prosím napsat ,jak by se mohl v angličtině ,či češtině jmenovat tutorial na tohle.. Nechci hledat tutorial přímo na piškvorky ,protože bych to jen tupě opsal. 

Děkuji za pomoc. 

Nahlásit jako SPAM
IP: 149.255.83.–
BDS+3
Věrný člen
27. 5. 2018   #8
-
0
-

#7 Josef
Jedna možnost je, že budeš kreslit na PictureBox linky, křížky a kolečka pomocí Graphics.DrawLine a DrawCircle apd. nebo si vytvoříš obrázky: prázdného políčka, s křížkem, kolečkem.. , uložíš je do resources (v cz verzi "prostředků" ve vlastnostech projektu) a ty budeš kreslit na PictureBox pomocí DrawImage (volání: Properties.Resources.nazev)

Nahlásit jako SPAM
IP: 185.69.69.–
W10 :)
Mutagen
~ Anonymní uživatel
549 příspěvků
28. 5. 2018   #9
-
0
-

#7 Josef
Nebo se koukneš jak pracovat s bitmapou a vytvoříš si herní plochu, kde si vykreslíš mřížku a podle pozice kliknutí vykreslíš do čtverce kolečko či křížek a do nějaký matice napíšeš X či O podle který budeš vyhodnocovat výsledek.

Dejme tomu, že máš bitmapu 100x100 rozdělenou na 10x10 políček (10x10 velikost) (máš eventu mouseClick) kde ti posílají X,Y (možná mouseDown ted nevím) s ty podle X,Y (dejme tomu X = 55, Y = 59) to bude políčko na pozici 5,5 tak tam vykreslíš O/X. V matici kterou budeš procházet co tah (kvůli vyhodnocení) to budeš zapisovat též.

Toto je trošku těžší než psal BDS, v jeho verzi pracuješ přímo s objektama, tady bys pracoval čistě s 1 objektem (bitmapou) s tím, že musíš víc kontrolovat co kde kreslíš a jak.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.138.154.–
28. 5. 2018   #10
-
0
-

Piškvorky by mohli jít i bez grafiky: použiješ komponentu pro tabulku (DataGridWiev) jako hrací plochu, místo křížku použiješ písmeno x, místo kolečka písmeno o. Takže začneš s algoritmy s minimálními nároky na grafiku.

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
Josef
~ Anonymní uživatel
39 příspěvků
28. 5. 2018   #11
-
0
-

Děkuji oboum za pomoc. Pokusím se to zprovoznit. :) 

Nahlásit jako SPAM
IP: 149.255.83.–
qwertys0
Newbie
23. 7. 2018   #12
-
0
-

Ja zacinal na algoritmu ktery byl schopny vyresit sam sudoku. 
Jako vstup jsem mel dvourozmerne pole ve kterem bylo zadani sudoku (byla to consolova aplikace). 
Dalsi plan byl to prepsat do winforms.. Pak by se dalo jednotlive sudoku nacitat z nejakeho souboru a vyresene zapisovat treba do noveho pripadne to zapisovat do databaze treba i s casem jak dlouho trvalo to vyresit. 
Nakonec vsechny znalosti muzes vyuzit a muzes si z toho vytvorit treba nejakou webovou apliakci do ktere bud muzes naklikat sudoku nebo nahrat jako soubor a ukaze ti to reseni atd... 

Na tom potrebujes v zakladu pole, cykly, rekurzi, podminky pak az to bdues rozsirovat se naucit komunikovat s databazi pripade cist a zapisovat do souboru atd :)  

Edit: jeste dopolnim ze kdyz jsem to resil jako consolovku tak jsem vubec neresil mrizku pouze vykreslujes 2d pole :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.29.88.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Začátečník — založil Yohaku

Začátečník — založil Martin

Začátečník — založil Otis

C++ - začátečník — založil Diccon

Začátečník — založil Empty

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý