MCU 8051 IDE – Assembler – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

MCU 8051 IDE – Assembler – Fórum – Programujte.comMCU 8051 IDE – Assembler – Fórum – Programujte.com

Hagable0
Duch
23. 5. 2018   #1
-
0
-

Dobrý den,

dostal jsem zadání: "Napište a odlaďte program, který bude počítat přiváděné impulsy na vstup T0 a jejich počet zobrazovat na 7segmentovce." Pro to mám poté udělat i blokové schéma v ProfiCADu, ale vůbec si s tím nevím rady. Mohl by mi někdo pomoci?

Nahlásit jako SPAM
IP: 178.255.171.–
23. 5. 2018   #2
-
0
-

Nastavíš čítač/časovač Timer 0 na čítání impulzů ze vstupu. To by mělo jít nastavit zápisem do 2 - 3 registrů (můj odhad). Pro zobrazení pak přečteš stav čítače a převedeš ho na kód 7-seg. zobrazovače. Zde je potřeba vědět více o hardware - jak je zobrazovač připojen, zda přes dekodér + budič (např. 7447) nebo jen přes budič (např. tranzistorové pole) a dekódovat musí MCU, zda je displej multiplexovaný ...

Pro odladění potřebuješ kompilátor assembleru (zkus gůůůglit). Pro práci s čítačem/časovačem si najdi 8051 hardware manual od Atmelu.

Ještě pozn.: ze zadání není vůbec jasné, jak velký rozsah (t.j. počet impulzů) to má mít, co to má dělat při naplnění max. hodnoty (zastavit se, počítat znovu od nuly... ).

hu

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.178.67.–
MilanL+1
Grafoman
23. 5. 2018   #3
-
0
-

#1 Hagable
  HU mě předběhl, ale chtěl jsem napsat to samé, chce to upřesnit zadání na kolik míst se to má počítat, jak řešit výstup -  ikdyž to je asi na tobě, stačí pohledat.

registry pro tuto situaci viz http://www.fit.vutbr.cz/~hrdlimi/ta/aup/8051sfr.html

na počítání impulsů použít režim čítače pro T0,

Zobrazování záleží na HW řešení displeje:

- dynamické - musel bys druhý T/C1 nastavit jako timer a v přerušovací rutině pravidelně obnovovat displej

- statické - pomocí např. posuvných registrů - displej se aktualizuje v hlavní smyčce podle příznaku změny  čítače (nastaví přerušení od T0).

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 110 hostů

Podobná vlákna

MCU 8051 IDE — založil Tomas.P

Program MCU 8051 IDE — založil Ondřej

Vázaný seznam v MCU — založil Pavelv

OS pro MCU (RTOS) — založil babulax

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý