Hexadecimal – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Hexadecimal – Pascal – Fórum – Programujte.comHexadecimal – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Borisek0
Stálý člen
14. 6. 2018   #1
-
0
-

Zdravím.

Když mám Hexadecimal třeba  0x7f
Dovedu si to převest  do binari řetězce 01111111
A pak pomocí copy nebo MidStr zjistít stav jednotlivých bitu.

Jde to jednodušejí už s 0x7f třeba pomocí masky?

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.173.82.–
gna
~ Anonymní uživatel
1864 příspěvků
14. 6. 2018   #2
-
0
-

Ano, můžeš maskovat operátorem and.

hodnota and maska

Pravděpodobně se ti bude hodit i bitový posun operátory shl a shr.

hodnota and (1 shl bit)
(hodnota shr bir) and 1
Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Borisek0
Stálý člen
15. 6. 2018   #3
-
0
-

#2 gna
Jsem to zkoušel pomocí te masky AND a nějak to nechapu   

0xaa je  10101010

Tedy jsou zaple bity 0x02,0x08.0x20,0x80.

Jak zjistím pomocí té masky, který bit je zaplý a který vyply?

0xaa je řetězec, takže si ho převedeme na integer a mame decimal 170

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.173.82.–
MilanL+1
Grafoman
15. 6. 2018   #4
-
0
-

#34 MilanL

cyklus 0 až sizeof(číslo)*8 - 1

podmínka číslo AND 1    - podmínka splněna, když číslo.bit0 = 1

... obsluha podmínky then ... else

číslo := číslo shr 1;     - posune bity o 1 doprava

konec cyklu

Pozor ten posun ti to číslo vymaže, pokud chceš zachovat musíš použít pomocnou proměnnou, nebo si udělat funkci na rotaci dle odkazu, http://www.delphigroups.info/2/50/21333.html

SHR - shift, ti krajní bit zahodí

ROR - rotace, ti krajní bit přehodí na druhou stranu - tzn po dokončení cyklu dle bitové velikosti proměnné je v proměnné stejná hodnota jako na začátku.

Pokud ti nejde jen o počet 0 a jedniček, ale třeba o binární zobrazení, je třeba vzít v úvahu směr - zprava doleva

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
Borisek0
Stálý člen
15. 6. 2018   #5
-
0
-

Tak to mi připadá ten muj zpúsob lepší   

Nahlásit jako SPAM
IP: 95.173.82.–
Sniper
~ Anonymní uživatel
215 příspěvků
15. 6. 2018   #6
-
0
-

A jaký že je tvůj způsob?   
Testování bitu pokud mám hex-string bych já osobně udělal asi takhle: 

Function TestBit(const Str: String; BitIndex: Integer): Boolean;
var
  Num:  Integer;
begin
If (BitIndex >= 0) and (BitIndex <= (SizeOf(Integer) * 8)) then
  begin
    Num := StrToInt(Str);
    Result := (Num shr BitIndex) and 1 <> 0
  end
else raise Exception.CreateFmt('TestBit: Bit index (%d) out of allowed range.',[BitIndex]);
end;
Nahlásit jako SPAM
IP: 92.240.176.–
MilanL+1
Grafoman
15. 6. 2018   #7
-
0
-

#5 Borisek
no taky můžeš v cyklu nastavovat masku

taky to jde maskováním tzn číslo zůstane stejné a pomocí generované masky si otestuješ bity

úpravy v mém kodu

maska := 1;

cyklus

if číslo and maska 

po podmínce maska := maska SHL 1; lze použít i  maska * 2

můj příklad funguje na včechny celočíselné typy a je univerzální, je jen na tobě co dáš do podmínky když je bit 1 a co  když je 0

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
gna
~ Anonymní uživatel
1864 příspěvků
15. 6. 2018   #8
-
0
-

#3 Borisek
Když se ptáš na masku, tak předpokládám, že víš k čemu maskování je -- k "zakrývání a odkrývání" bitů. And vynuluje bity, které jsou v masce nulové a nechá beze změny bity, které jsou v masce jedničkové.

    10101010
and 00001111
  = 00001010

    10101010
and 11110000
  = 10100000
$aa and $01 = $00
$aa and $02 = $02
$aa and $04 = $00
$aa and $08 = $08
Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.51.–
Mircosoft+1
Věrný člen
18. 6. 2018   #9
-
0
-

#3 Borisek

-> "Jak zjistím pomocí té masky, který bit je zaplý a který vyply?"

Takhle:

if (číslo and 0x02)=0 then ...bit 0x02 je vyplý... else ...bit 0x02 je zaplý...;

Závorku píšu jenom pro přehlednost, není nutná - v pascalu má and větší prioritu než =. Můžeš kontrolovat i víc bitů najednou (maska třeba 0x7F), v takovém případě ti ta nula vyjde, když jsou všechny kontrolované bity vyplé. Nebo můžeš otočit logiku:

if (číslo and 0x02)=0x02 then ...bit 0x02 je zaplý... else ...bit 0x02 je vyplý...;

Vhodné pro případ, kdy kontroluješ několik bitů najednou a hledáš nějakou přesnou kombinaci (ne jenom všechno nula / aspoň něco jedna, ale tady jedna, tady nula atd.). Pro jednotlivé bity zbytečná práce, protože to číslo bitu musíš psát dvakrát.

P.S.: pascal standardně píše hexa čísla jako $něco, notace 0xněco je céčková. Ale nevím, možná v některých překladačích funguje.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.255.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
peter
~ Anonymní uživatel
3985 příspěvků
19. 6. 2018   #10
-
0
-

cislo and 0x01 = xxxx xxxx and 0000 0001 = 0000 000x - bud je to 0 nebo ruzne od nuly
cislo and 0x02 = xxxx xxxx and 0000 0010 = 0000 00x0
cislo and 0x04 = xxxx xxxx and 0000 0100 = 0000 0x00

Cyklem se shiftovanim nebo x = 1; x =x * 2; to muzes rotovat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.84.204.–
MilanL+1
Grafoman
19. 6. 2018   #11
-
0
-

a s pomocí XOR můžeš zas zjistit jestli je tam právě ta daná kombinace bitů - tam kde jsou na stejných místech stejné stavy bude ve výslednu 0, tak kde se stavy liší bude 1

A5  1010 0101 . . . . . . 1010 0101
A5  1010 0101 . . 5A .. 0101 1010
xor. 0000 0000 . . . . . . 11111 1111

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.139.9.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 4 hosté

Podobná vlákna

Hexadecimální editace — založil Matěj Andrle

Prevod z hexadecimalnej sustavy — založil street punk

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý