Smysl podtržítka – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Smysl podtržítka – Python – Fórum – Programujte.comSmysl podtržítka – Python – Fórum – Programujte.com

 

Váchyč
~ Anonymní uživatel
9 příspěvků
25. 6. 2018   #1
-
0
-

Zdravím vás!

Předem se omlouvám za pro někoho určitě hloupou a nelogickou otázku, přesto budu tak drzej a zeptám se:

Učím se objektově programovat a potřebuju všechny ty věci pochopit a hlavně věřit, že mají smysl. Co jsem pochopil u proměnných uvnitř třídy, mohou být viditelné, anebo skryté (tj. s podtržítkem). Vytvořím si třídu....

class trida1:

     _data = 1

     def __init__(self):

          pass

Když zadám:
trida1.data     # vyvolá se výjimka AttributeError

Po zadání:
trida1._data     # dostanu hodnotu proměnné data (tu jedničku)

Moje otázka zní: Když pak každý člověk ví, že jsou proměnné před svou viditelností chráněny podtržítkem, tak tam ten člověk prostě připíše na začátek podtržítko. V čem je teda ta ochrana tak strašně mocná? Kvůli čemu se používá, když je tak jednoduché to obejít?

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.230.156.–
Kit+15
Guru
25. 6. 2018   #2
-
0
-

#1 Váchyč
Vývojář ví, že atributy s podtržítkem na začátku jsou privátní a nemá je zvnějšku používat. Není třeba mu v tom fyzicky bránit, není přece hloupý.

Nahlásit jako SPAM
IP: 2a00:1028:83a0:37a6:cd6f:...–
Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
Váchyč
~ Anonymní uživatel
9 příspěvků
25. 6. 2018   #3
-
0
-

#2 Kit
Díky za vysvětlení Kite.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.230.156.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Má smysl učit se C++? — založil Tazatel

Lazarus - má to smysl? — založil Jan16

Má smysl se učit JavaScript? — založil Piskar10110010

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý