Prosim poradte jaky je rodzil mezi GROUP BY a ORDER BY. Dekuji,
Fórum › MySQL
GROUP BY vs. ORDER BY
GROUP BY spoji do jednoho vsechny zaznamy se stejnou hodnotou v danem poli (nebo funkci pole)
To CommanderZ: Nevim, jestli to chapu dobre, ale to potom GROUP BY dela to samy jako ORDERBY akorat to neseradi. Protoze ve vysledku u ORDER BY se take pole se stejnou hodnotou dostanou k sobe.
To CommanderZ: sorry, uz to chapu. Zkusil jsem to spustit v phpMyAdminovi co to dela a uz je mi to jasny. Jenom se chci jeste zeptat, ktery ze zaznamu je vybran jako ten, ktery se posle na vystup.? Vezme se proste ten, na ktery narazi jako prvni?
To nevim, ale GROUP BY je delan pro praci s agregatnimi funkcemi nebo spolecnymi hodnotami, takze na zjistovani jinych dat se nehodi, protoze ty jiz nejsou reprezentativni
To CommanderZ: muzes dat nejaky jednoduchy priklad, pro predstavu...?
mas tabulku priklady
ID|nazev|hodnota
1|hodonota1|1
2|hodonota2|1
3|hodonota3|2
4|hodonota4|3
5|hodonota5|3
6|hodonota6|3
prikaz SELECT * FROM priklady GROUP BY hodnota vypise
ID|nazev|hodnota
1|hodonota1|1
3|hodonota3|2
4|hodonota4|3
(jak uz jsem pasal, nejsem si jisty tema hodotama ostatnich sloupcu) proste vsechny hodnoty, ktere jsou stejne slouci do jedne.
To CommanderZ:diky ;)
To Jura: Musím protestovat proti výrazu "setřídí"... Správně má být "seřadí". Protože třídění se vztahuje k nějakému "filtrování" - tj. "tohle dám sem, tohle dám tam..." (dvě hromádky). Že se tyto výrazy zaměňují i v některých rádoby odborných časopisech je bohužel pravda.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
ORDER BY timestamp — založil Míša
Nieco ako ORDER BY — založil 7raul
Mysql ORDER umiestnenie — založil Anonymní uživatel
Bootstrap a order sloupců — založil shockwave
Moderátoři diskuze