Dobrý den,
mám docela problém a protože jsem "jen" obyčejný uživatel obracím se na vás,snad budete tak hodní a poradíte.Nechala jsem si vytvořit logo,grafik mi jej předal v jpg formátu,ale já ho potřebuji vkládat do textu jako písmo.Je to možné?Grafici tvrdí že ne,že ani žádný programátor to nedokáže.Přesto to zkouším.Děkuji Lea
Fórum › Typografie
Dá se převést jpg na ttf nebo fon,poradíte prosím?
No, tak to tě doopravdy zklamu. JPEG (jpg) je rastrový formát (skládá se z pixelů = bodů), kdežto ty bys potřebovala formát vektorový (matematický popis pomocí křivek, apod. - proto lze bezstrátově zvětšovat a zmenšovat).
Jednoduše převést rastr na vektor nelze, někdo by to musel "obkreslit". Ovšem grafikovi, který předá logo v rastrovém formátu bych zlámal ruce a nic bych neplatil. Logo musí být vždy předáno v formátu vektorovém (např. Corel DRAW, Illustrator, PDF, apod.) Až pak může volitelně dodat i pár rastrových verzí (pro tisk, na web, ...).
Z tohoto vektoru by pak měl jít vyrobit font - tj. šlo by rozřezat na jednotlivá písmenka, a ty bys pak mohla vyťukat ve Wordu, apod. (popř. pokud je logo složitější, bylo by celé ukryto např. pod písmenem A).
Čili moje rada zní - dojít si ke grafikovi pro vektor.
asi nějak tak, dávat logo v jpegu je opravdu hnusné. Zkus mu napsat, jestli to nemá v nějakém vektorovém formátu. Třeba v tom, kde to dělal (může být například Photoshop - .psd, Illustrator - .eps atd.)
Mohl :), vpodstatě napsat na to prográmek není až tak, těžký úkol, jednoduchý typ pracuje hlavně na základě rozpoznání barvy. Těžší je ovšem napsat to tak, aby výpočty netrvaly věky :). Pokud tě problém zajímá jako uživatele softu stačí do googlu zapsat kouzelná slůvka: tracing+bitmap/bitmap to vector a on už něco vyhodí...např. toto http://autotrace.sourceforge.net/index.html#screenshots. A pokud si vzpomínám tak nějakej tracer byl i v Inkscape - vektorovém editoru, tuším, že je i verze pro win.
na tvojom mieste by som skusil spytat sa autorov nejakych obrazkovych fontov na webe s pismami ... ovsem ale musis vediet aspon zaklady angliny
http://jakub.lajmon.name
Prevod do kriviek sa da jednoducho realizovat napr. prostrednictvom Adobe Illustrator a to:
- vlozit originalny obrazok (File/Place)
- oznacit obrazok a v hornej liste sa nachadza tlacitko Live Trace
- potom staci len nastavit parametre a dat Expand..
zalezi ale od toho o aky obrazok ide.. niekedy to moc dobre nepomoze.. ale napr. mne sa podarilo takto previest do kriviek velmi nekvalitny gif maleho formatu a presne len tie krivky ktore som chcel..
tos mel asi stesti, kdyz sem to zkousel pres live trace, tak viditelne rovnou plochu to to prevedlo na oblouk, a nahazelo az nesmyslne moc krivek navic :)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Potřebuji JPG převést na křivky - pomůže někdo? — založil Tereza
Poradite mi prosim — založil Daniel
Actionscript 3 - nevím kde by mohla být chyba, poradíte prosím? — založil gisat
Jak převést string na byte nebo int? — založil bear.king
Vlastni Metadata do image (JPG nebo PNG) — založil VladislavK