Náhodné číslo – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Náhodné číslo – Pascal – Fórum – Programujte.comNáhodné číslo – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

11. 3. 2007   #1
-
0
-

Jde udělat v t-pascalu získání náhodného čísla ? (něco na princip y := getrandom)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Ondrej Juríček
~ Moderátor
0
Stálý člen
11. 3. 2007   #2
-
0
-

V jednotke System mas funkciu Random, ktora vracia hodnotu (X) typu real v rozsahu 0 <= X < 1. Ked zadas rozsah do funkcie - Random(10), tak funkcia vracia hodnotu typu word v rozsahu 0 <= X < 10.
A pred pouzitim tejto funkcie musis inicializovat generator s procedurou Randomize

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
11. 3. 2007   #3
-
0
-

To OndreJ:
A bylo by možné zadat nějak omezení toho příkazu v intervalu ?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Ondrej Juríček
~ Moderátor
0
Stálý člen
11. 3. 2007   #4
-
0
-

Myslis zadanie minimalnej a maximalnej hodnoty toho intervalu? Mam pocit, ze to funkcia Random neumoznuje. Ale ved jednoducho ten rozsah mozes zadat, priklad ked chces rozsah od 10 do 20:

Randomize;

a := 10 + Random(10);

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Laaca0
Stálý člen
11. 3. 2007   #5
-
0
-

Funkce Random a Randomize nejsou z jednotky System, ale z jednotky Crt.
Na začátku programu proto musí být "uses Crt;"

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
DOS-u-akbar
Mircosoft+1
Věrný člen
11. 3. 2007   #6
-
0
-

Ne, jsou ze Systemu. Aspoň teda v TP.
Random používám každou chvíli a CRT vůbec, takže jsem si docela jistý.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
11. 3. 2007   #7
-
0
-

Dík všem :D

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Matrix17
~ Anonymní uživatel
300 příspěvků
11. 3. 2007   #8
-
0
-

To OndreJ: Tohle a := 10 + Random(10); by generovalo v intervalu <10, 19>
jestli to má generovat v <10, 20> tak to má být takhle: a := 10 + Random(11);

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Khalashnikovf
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
24. 12. 2008   #9
-
0
-

Zdravim, sem jsem se s nemylou veci. Chci generovat hod kostkou. ale random pocitani mi na zacatku programu generuje porad stale stejne cislo, co s tim mam udelat,abych pokazde dostal cislo jine?
procedure hod; begin a:=1+random(6); end;
Tato procedury sice dava nahodne hodnoty,ale pokaze stejne... ze zacatku... co s tim? Dik moc.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.64.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
24. 12. 2008   #10
-
0
-

To Khalashnikovf : od toho je jiz zminene Randomize ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Khalashnikovf
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
24. 12. 2008   #11
-
0
-

To KIIV : nj,tak prave takto to zase udela jiny nesmysl.
udam presny problem:
mam udat cislo, ktere bude velike 6 + hod kostkou, dalsi je 12 + dva hodu kostkou. Treti je jako prvni.

Pokud zapisu: procedure hod; begin randomize; X:=1+random(6); end;
pricemz pro kazdy urceni cisla vyvolavam znovu proceduru hod; nakonec dostanu nepochopitelne cisla jako napr 12,24,12 ... 7,14,7 ... nevim proc :(

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.64.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
24. 12. 2008   #12
-
0
-

a jak predavas hodnoty?



mimochodem randomize staci jen na zacatku programu...

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Khalashnikovf
~ Anonymní uživatel
17 příspěvků
24. 12. 2008   #13
-
0
-

To KIIV :
Aha, tak ono staci napsat hned za begin programu to randomize;
a uz to jede, super, uz to dela co ma :) Dik moc.
Jinak sem tvoril toto:

procedure hod; {urcuje hod kostkou}
begin n:=b+random(100); for i:=1 to n do a:=(1+random(6)); end;

begin
randomize;
hod; UBH1:=6+a;
hod; SH1:=12+a; hod; SH1:=SH1+a;
hod; LcH1:=6+a;
end.
zjednodusene. Dik moc jeste jednou.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.64.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

Náhodné číslo — založil Jakub Vojáček

Náhodné číslo — založil Xiaxo

Nahodne cislo — založil Zelenáč

Nahodne cislo — založil Marek Čačko

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý