One-time pad je jednoduchý symetrický šifrovací algoritmus. Pracuje tak, že vygeneruje náhodný klíč - blok bitů stejně dlouhý jako šifrovaná zpráva. Poté klíč se zprávou vyXORuje. Podmínkou je, že se klíč použije jen jednou.
One-time pad je bezpodmínečně bezpečný - t. zn. že se jej nepodaří prolomit ani s nekonečnými výpočetními zdroji.
---------
Něco mi snad uniklo? Pokud ne, tak nemohu sohlasit s tím, že je neprolomitelný. Pokud vyzkouším všechny možné klíče, musím jedním z nich danou zprávu rozkódovat. (samozřejmě čístě teoreticky - trvalo by to miliony let)
Fórum › Offtopic
One-time pad
To Zelenáč:
viz. http://en.wikipedia.org/wiki/One-time_pad Predevsim v Example a Security je popsano na prikladu, proc je OTP bezpodmínečně bezpečný...
ano ale dostal by si velke mnozstvo potencialnych sprav ($rozsah_abecedy^$dlzka spravy) takze napriklad zakodovany ascii text "ahoj" by sa dal dekodovat na 256^4 (4 294 967 296) sposobov, tam uz by bol problem z najdenim toho spravneho textu.Něco mi snad uniklo? Pokud ne, tak nemohu sohlasit s tím, že je neprolomitelný. Pokud vyzkouším všechny možné klíče, musím jedním z nich danou zprávu rozkódovat. (samozřejmě čístě teoreticky - trvalo by to miliony let)
Dobra, po trose namahy jsem to zrejme pochopil
ked som sa nad tym zamyslel tak je to naozaj pravda. je nerolustitelny. pretoze ked budes skusat vsetky kluce vzniknu ti vsetky retazce o zadanej dlzke. to je to iste ako by si si dal pomocov brutefore vygenerovat vsetky retazce danej dlzky, a potom hladal ten pravy. napriklad: pre 19 znakove retazce by si obdrzal (okerm mnoheho ineho) aj"v pondelok o piatej" a aj "v piatok o deviatej".
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Alokacia malloc - pad — založil Ludo
Pád rychlosti na AP/Switchi — založil Dominik
Neustálý pád programu — založil Kowalsky
Pad pri spustení programu — založil frostwyrm333
Matlab 11 - pád při ukládání — založil Forty