Co obnáší vytvoření 3D parametrického CAD systému – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Co obnáší vytvoření 3D parametrického CAD systému – Offtopic – Fórum – Programujte.comCo obnáší vytvoření 3D parametrického CAD systému – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

bobik
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
25. 3. 2007   #1
-
0
-

Zdravím

Chci se zeptat Vás programátorů, co by obnášelo vytvořit hybridní parametrický CAD systém pod nějakou svobodnou licencí.
Mám představu začít s CADem nejprve jako s prohlížečem. Nejprve 2D formáty - dxf, wmf, dwg.., potom 3D prohlížeč formáty igs, step..
v další fázy ze 3D dat vygenerovat výkresy, tam zvládnout kotování, řezy, detaily.... To by pak bylo už komerčně vyuzitelný. Volný prohlížeč
3D neexistuje.
V další fázi by se přidávaly další funkce, jako je odstranění zaoblených hran na importovaném modelu, tvorba bodů, úseček... tady by se dalo začít už s parametrizací - tak postupně se dostat na použitelný parametrický CAD.
Velké systémy jake je IDEAS a CATIA programují stovky programátorů, ale například takový Alibre už jen pár desítek. Je asi rozdíl, zda se programuje v C nebo Javě. Takovou Catii odhaduji na směsku C,C++, a Javy. Zatímco Alibre je vytvořený jen v Javě (mikrosoft verze). Svobodný parametrický CAD systém prostě není.

Internet je plný pokusů něco takového vytvořit, ale nic není použitelné. Například takový OpenCascade, vypadá docela dobře, jako jádro cadu by to šlo, ale přesto se žádný neobjevil.
Problém je určitě ve financování. Sám bych přispěl třeba částkou 500-1000KC měsíčně, ale komu? Založit nějakou společnost jejíž činnost by financovaly dobrovolné příspěvky? To je pro mě otázka.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
eMan0
Stálý člen
25. 3. 2007   #2
-
0
-

Zdravim, takových nápadů mám já i dalších x tisíc lidí na internetu plno :). Jenže největší problém je v realizaci, tak nějak z tvého příspěvku mám pocit že asi nejseš programátor. Otázkou zůstává proč dělat něco co už dávno je hotové?..určitě by to nebyla práce na pár týdnů ale spíš na pár roků. Jinak nevim jak jsi předstvauješ program udělaný pod C,C++ a Javou, to asi nebude nejlepší řešení :). Pokuď chceš začít tak bys měl umělt dobře programovat, dobře zvládat OOP v C++ a dobře zvádat openGL.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
sn3d0
Věrný člen
25. 3. 2007   #3
-
0
-

No napad je to fakt abiciozny. Po programatorskej stranke to obnasa vela vela hodin stravenych na vyvoji a trpezlivost, nakolko open-source nikdy nejak nepatril vo fazy vyvoja k ziskovym. Ja na tvojom mieste vsetko poriadne spisem, zdokumentujem, zaregistrujem projekt na sourceforge.net kde hodim aj inzerat kde hladas koderov. Myslim ze zo skupinkou 3 kodery(jeden specializovany na Interface, jeden na subrove formaty a jeden na grafiku) by to aj slo, len problem su ty ludia ci sa najdu. Inac najdolezitejsie je to cele navrnut a to sa ti dobre podari fakt iba ked mas uz nejake tie skusenosti, inac to budes donekonecna prerabat..

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
shutdown -h now
bobik
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
25. 3. 2007   #4
-
0
-

Nejsem programátor, jsem konstruktér. Jak řikáš, je spousta dobrých CAD systémů, ale ne svobodných. V práci dělám v Catii, domů jsem si koupil Alibre.
Ale Catie stojí řádově statisíce, Alibre jsem koupil za 25 000. Je to dost peněz. Takže je to o penězích. I když je pár CAD systémů, které můžeš použít doma pro nekomerční činnost, většinou je ten CAD spjatej s windows. Třeba to Alibre- je založené na DirectX. Takže se nedožiju linuxové verze.
Další věc - komerční software si nekupuju, ale pronajímám. Což se mě vůbec nelíbí. Rád vlastním. Takové openoffice z mého pohledu vlastním, nebot si s nima můžu dělat co chci. Nikdo mě nebuzeruje, když si je nainstaluji na 10 počítačů, registraci a zadávání osobních údajů můžu vynechat, aniž porušuju nějakou smlouvu.
Dál, ve fabrice kde dělám je cena jedné hodiny konstruktéra 800Kč. Do té se samozřejmě promítá cena CADu. Kdyby byl CAD free, tak by se cena jedné konstrukční hodiny snížila na polovinu. Ve výsledku by se to projevilo nižší cenou výrobků. Nebo by fabrika mohla najmout více konstruktérů.

Já mohu pomoci jen finančně a zkušenostmi s ovládáním CAD systémů. V práci sedím 8-10h u počítače, nějaká další činnost u mě nehrozí. S programováním jsem skončil dřív než jsem začal - neboť přes veškerou snahu jsem nepochopil to OOP.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
25. 3. 2007   #5
-
0
-

To bobik: Kup si nějakou knihu, např. naučte se programovat v C++ za 21 dní (cpress), sice to nebude trvat 21 dní :P , ale knížka je to kvalitní

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
bobik
~ Anonymní uživatel
7 příspěvků
25. 3. 2007   #6
-
0
-

Tu knížku mám, za 21 dní se podle ní může naučit C++ jen genius. Skončil jsem na na nějaké 30 stránce, od té doby na mě vyčítavě kouká z knihovny.
Jak říká sn3d, je na to potřeba sehnat lidi. Nejen programátory.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý