caute neviete kde by nasiel manualy na programy v konzole alebo kde tu tie programy napr by som chcel skusit spustit hudbu,icq,film diki moc za odpovede
Fórum › OS - GNU / Linux
Programy pre konzolu
V konzoli najdeš nápovědu pod programem `man`, užití (vypíše ti to veškeré info o použití daného programu):
man nejaky_program
Všechny binárky programů se nacházejí ve složkách bin a sbin (tady pro superuživatele). Pokud hledáš celkově nějaký soft, tak se podívej na http://www.linuxsoft.cz. Až tam něco najdeš, tak se prvně podívej, jestli to už náhodou nemáš nainstalované, či jestli se to nedá sehnat přes balíčkovací systém tvého distra.
Když chceš surfofat přes konzoly můžeš použít Lynx
Pro přehrávání filmů (nevim co máš za distro) často xine, mplayer
hudba amarok
icq Kopete
P.S. Skutečně nevim, co máš za distro a grafický prostředí, takže při největší smůle ti nepůde z toho, co jsem napsal, nic :D
Browsdání lynx nebo links, na stahování wget, na hodně konzolí screen, na im centericq... nevím už - mrkni na linuxsoft - byl tam seriál o různých programech, co se dají používat při běhu v příkazové řádce (vždycky souhrnně k nějaké činnosti).
Po pravdě řečeno taky ještě se screenem trochu válčím. ;c) Ale nejlepší je na to `man screen` - tam člověk najde všechno. ;-) Hodně se ti tam budou hodit ty zkratky. Screen spustíš a jedeš jako by se nechumelilo, tedy skoro nic nepoznáš, pouze se můžeš krásně mezi nimi (screeny/konzolemi) přepínat. :c) Není ani na škodu si ho nechat spouštět automaticky po přihlášení.
A s tím videem jsem osobně trochu skeptický - viděl jsi už video na příkazové řádce? ;-) Ale i tak je možné, že existuje nějaký program, který si spustí vlastní GUI, nezávisle na Xkách...
inak nasiel som manual na linuxsofte a vies je tam skratka C-a na vypis skratiek a potom C-a na vypis prepinanie medzi oknami....a nejde mi klavesa backspace ...no neze nejde ale nemazu ked nieco zle napisem a to sa mi stava velmi casto :)
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Ako odstranit konzolu — založil Anonymní uživatel
Programy v C++ — založil Kajik
2 programy zaroven — založil jurec
C++ jaké programy? — založil tazatel
Moderátoři diskuze