Assembler a H8S a CRC zona – Assembler – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Assembler a H8S a CRC zona – Assembler – Fórum – Programujte.comAssembler a H8S a CRC zona – Assembler – Fórum – Programujte.com

 

Systém
~ Anonymní uživatel
61 příspěvků
12. 4. 2007   #1
-
0
-

zdravim vsechny priznivce Assembleru, chtel jsem se zeptat zda by nekdo nevedel jak naprogramovat tuto úlohu : Výpočet CRC zony v pameti (16bit). Polynom zadan binarnim vektorem. Vubec netusim co je to ta CRC zona, melo by to byt naprogramovano na procesoru H8S, instrukcni sadu k tomu mam. Prosim jsem zacatecnik, nevedel by jste nekdo o tom neco prosim.Dík.. uvítam jakykolik navod a pomoct jak to udělat..

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Lukas0
Duch
12. 4. 2007   #2
-
0
-

Systém píše:#
# zdravim vsechny priznivce Assembleru, chtel jsem se zeptat zda by nekdo nevedel jak naprogramovat tuto úlohu : Výpočet CRC zony v pameti (16bit). Polynom zadan binarnim vektorem. Vubec netusim co je to ta CRC zona, melo by to byt naprogramovano na procesoru H8S, instrukcni sadu k tomu mam. Prosim jsem zacatecnik, nevedel by jste nekdo o tom neco prosim.Dík.. uvítam jakykolik navod a pomoct jak to udělat..

to jsem psal já, zapoměl jsem se přihlásit, tak kdyby jste někdo věděl tak bud sem odpověd prosim, nebo na firewall@seznam.cz dik moc

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Matěj Pácha0
Super člen
12. 4. 2007   #3
-
0
-

Tak CRC16 jsem nedávno taky hledal a našel jsem jen tabulkovou (rychlejší verzi) v C-čku s tím, že kontrola se provádí porovnáním (ne dělením). Taky je to CRC určené pro datové přenosy, možná že při zápisu do paměti je to jinak. Jestli chceš, můžu sem hodit ten kód (ale je v C). Možná by se dal ten algoritmus přepsat do ASM.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Ajem tíčr, andrgraund tíčr!
Lukas0
Duch
19. 4. 2007   #4
-
0
-

To paashi: ahoj, tak jestli by jsi mi ten kod mohl hodit..ja na to aspon kouknu a treba mi to pomuze, dik moc Firewall

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Matěj Pácha0
Super člen
28. 4. 2007   #5
-
0
-

To firewall: Tak tady to je. Sice se zpožděním, ale mám teď dost práce.
Kód je psaný v managed code, proto je tam místo new gcnew a místo přístupu ke členům tečkou je přístup přes "->". První jsou pole horního a dolního bitového posunu. Bez nich by se musel každý znak posunout 8x.



auchCRCHi = gcnew array<unsigned char,1> {
0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81,
0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0,
0x80, 0x41, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01,
0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41,
0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x00, 0xC1, 0x81,
0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x01, 0xC0,
0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x01,
0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40,
0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81,
0x40, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0,
0x80, 0x41, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01,
0xC0, 0x80, 0x41, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41,
0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81,
0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0,
0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x01,
0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41,
0x00, 0xC1, 0x81, 0x40, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x01, 0xC0, 0x80, 0x41, 0x00, 0xC1, 0x81,
0x40
};
auchCRCLo = gcnew array<unsigned char,1> {
0x00, 0xC0, 0xC1, 0x01, 0xC3, 0x03, 0x02, 0xC2, 0xC6, 0x06, 0x07, 0xC7, 0x05, 0xC5, 0xC4,
0x04, 0xCC, 0x0C, 0x0D, 0xCD, 0x0F, 0xCF, 0xCE, 0x0E, 0x0A, 0xCA, 0xCB, 0x0B, 0xC9, 0x09,
0x08, 0xC8, 0xD8, 0x18, 0x19, 0xD9, 0x1B, 0xDB, 0xDA, 0x1A, 0x1E, 0xDE, 0xDF, 0x1F, 0xDD,
0x1D, 0x1C, 0xDC, 0x14, 0xD4, 0xD5, 0x15, 0xD7, 0x17, 0x16, 0xD6, 0xD2, 0x12, 0x13, 0xD3,
0x11, 0xD1, 0xD0, 0x10, 0xF0, 0x30, 0x31, 0xF1, 0x33, 0xF3, 0xF2, 0x32, 0x36, 0xF6, 0xF7,
0x37, 0xF5, 0x35, 0x34, 0xF4, 0x3C, 0xFC, 0xFD, 0x3D, 0xFF, 0x3F, 0x3E, 0xFE, 0xFA, 0x3A,
0x3B, 0xFB, 0x39, 0xF9, 0xF8, 0x38, 0x28, 0xE8, 0xE9, 0x29, 0xEB, 0x2B, 0x2A, 0xEA, 0xEE,
0x2E, 0x2F, 0xEF, 0x2D, 0xED, 0xEC, 0x2C, 0xE4, 0x24, 0x25, 0xE5, 0x27, 0xE7, 0xE6, 0x26,
0x22, 0xE2, 0xE3, 0x23, 0xE1, 0x21, 0x20, 0xE0, 0xA0, 0x60, 0x61, 0xA1, 0x63, 0xA3, 0xA2,
0x62, 0x66, 0xA6, 0xA7, 0x67, 0xA5, 0x65, 0x64, 0xA4, 0x6C, 0xAC, 0xAD, 0x6D, 0xAF, 0x6F,
0x6E, 0xAE, 0xAA, 0x6A, 0x6B, 0xAB, 0x69, 0xA9, 0xA8, 0x68, 0x78, 0xB8, 0xB9, 0x79, 0xBB,
0x7B, 0x7A, 0xBA, 0xBE, 0x7E, 0x7F, 0xBF, 0x7D, 0xBD, 0xBC, 0x7C, 0xB4, 0x74, 0x75, 0xB5,
0x77, 0xB7, 0xB6, 0x76, 0x72, 0xB2, 0xB3, 0x73, 0xB1, 0x71, 0x70, 0xB0, 0x50, 0x90, 0x91,
0x51, 0x93, 0x53, 0x52, 0x92, 0x96, 0x56, 0x57, 0x97, 0x55, 0x95, 0x94, 0x54, 0x9C, 0x5C,
0x5D, 0x9D, 0x5F, 0x9F, 0x9E, 0x5E, 0x5A, 0x9A, 0x9B, 0x5B, 0x99, 0x59, 0x58, 0x98, 0x88,
0x48, 0x49, 0x89, 0x4B, 0x8B, 0x8A, 0x4A, 0x4E, 0x8E, 0x8F, 0x4F, 0x8D, 0x4D, 0x4C, 0x8C,
0x44, 0x84, 0x85, 0x45, 0x87, 0x47, 0x46, 0x86, 0x82, 0x42, 0x43, 0x83, 0x41, 0x81, 0x80,
0x40
};

Tady je funkce na výpočet CRC16. S kontrolou včetně původního CRC jsem neměl dobré zkušenosti, takže pomocí logického parametru check určuju, jestli chci vypočítat nový kód a nebo zkontrolovat starý. V případě kontroly starého vypočítám CRC kód zprávy kromě posledních dvou znaků (původního CRC) a pak ho od původního CRC odečtu. Pokud je výsledek nula, CRC je v pořádku.


unsigned short CRC16 (array<unsigned char,1>^ puchMsg, bool check) /* The function returns the CRC as a unsigned short type */
{
unsigned char uchCRCHi = 0xFF ; /* high byte of CRC initialized */
unsigned char uchCRCLo = 0xFF ; /* low byte of CRC initialized */
unsigned uIndex ; /* will index into CRC lookup table */
if(check)
{
for(int i=0; i<puchMsg->Length; i++) /* pass through message buffer */
{
uIndex = uchCRCLo ^ puchMsg[i]; /* calculate the CRC */
uchCRCLo = uchCRCHi ^ auchCRCHi[uIndex] ;
uchCRCHi = auchCRCLo[uIndex] ;
}
return (uchCRCHi << 8 | uchCRCLo) ;
}
else
{
for(int i=0; i < (puchMsg->Length - 2); i++) /* pass through message buffer */
{
uIndex = uchCRCLo ^ puchMsg[i]; /* calculate the CRC */
uchCRCLo = uchCRCHi ^ auchCRCHi[uIndex] ;
uchCRCHi = auchCRCLo[uIndex] ;
}
unsigned short new_check = (uchCRCHi << 8 | uchCRCLo);
array<unsigned char,1>^ old_char = gcnew array<unsigned char,1>{puchMsg[puchMsg->Length-2],puchMsg[puchMsg->Length-1]};
unsigned short old_check = (unsigned short) ByteToInt(old_char);
return(new_check - old_check);
}
}

Kód je převzatý a přepsaný ze specifikace protokolu MODBUS (www.modbus.org). Doufám že pomůže.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Ajem tíčr, andrgraund tíčr!
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 20 hostů

Podobná vlákna

Crc — založil smajdalf

Zadost o pomoc (H8S) — založil Maikee

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý