Table nebo div – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Table nebo div – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.comTable nebo div – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Dominik0
Super člen
4. 5. 2007   #1
-
0
-

Dneska sem se s kamarádem bavil jestli je lepší skládat stránku pomocí tabulky nebo divů tak bych se chtěl zeptat na váš názor ,cvýhody, nevýhody atd....
Děkuji .

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Reklama
Reklama
Smokie0
Expert
4. 5. 2007   #2
-
0
-

Ja vzdy zacinam s divmi a tabulky na dizajn pouzijem len ak sa mi nieco nedari cez div urobit podla svojich predstav :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
dalaman0
Věrný člen
4. 5. 2007   #3
-
0
-

Table layouty su "OUT".
Css layout s pouzitim divov je "IN".

Zabudni na tabulkove layouty... Tabulky su pre data , nie pre rozlozenie objektov po stranke.

Ked ziskas v tom nejaku prax zistis ze css + div layouty su v kode o vela viac prehladnejsie

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Lepšie je mať psa na saláme ako salámu pod psom !!!
Martin Šimko
~ Redaktor
0
Grafoman
4. 5. 2007   #4
-
0
-

souhlasím s dalamanem, nehledě na to, že CSS mi přijde lehší na layout než tabulky a přes tabulky taky vše nejde...(přes CSS ale take nekdy ne :) )

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Programujte.com redaktor
Sleduj mě na @MartinSimko
Markraft0
Duch
5. 5. 2007   #5
-
0
-

Jenznace souhlasim si divami a tabulky pouzivat jen k tomu cemu byli puvodne urceny ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
olgo0
Věrný člen
6. 5. 2007   #6
-
0
-

Table layouty su "OUT".
Css layout s pouzitim divov je "IN".


lol

Jenznace souhlasim si divami a tabulky pouzivat jen k tomu cemu byli puvodne urceny ;)


poziciovane bloky pomocov float a clear (honosne oznacovane za css layout) boli urcene pre obtekanie objektov najcastejsie obrazkov v texte.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
"Boze, dopraj mi, prosim ta, petdesiat rokov prace a zabavy, a potom nahlu smrt v spanku." J. Grisham
nogood
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
11. 5. 2007   #7
-
0
-

no já se taky jednoznačně přiklánim k divům líp se s nima dělá

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
ProgDan0
Stálý člen
11. 5. 2007   #8
-
0
-

Dokonalé MSIE občas mývá problémy s tabulkami vnořenými v tabulce - tedy pokud mám web postavenej pomocí table a potřebuju tam někde mít vloženou tabulku tak to v IE občas zlobí (hlavně v těch starších verzích) - na druhou stranu, není to nic nečekaného :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Collecting data is the first step to the wisdom, but sharing data is the first step to the community.
Jan Říha0
Newbie
14. 6. 2007   #9
-
0
-

Mautinek píše:#
# souhlasím s dalamanem, nehledě na to, že CSS mi přijde lehší na layout než tabulky a přes tabulky taky vše nejde...(přes CSS ale take nekdy ne :) )



S tím nesouhlasím. V <table> udělám cokoliv na co si jen vzpomeneš. Já raději dávám přednost<table> než bych dělal mnoho tříd nebo identifikátorů.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
The 17th Cohort
Dominik0
Super člen
14. 6. 2007   #10
-
0
-

To Ymemgirei: Souhlasím já taky rád používám table , ale přesto mi to přijde takový neohrabaný a navíc když má někdo pomalejší net tak se to tak nějak podivně načítá !!!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jan Bednařík0
Super člen
16. 6. 2007   #11
-
0
-

Kdyby tu tenhle dotaz padl tak před třemi lety, tak bych chápal, že je to aktuální. Kdo dnes udělá web v tabulce je prase, nebo lama, co by si o tvorbě webů nejdřív měla nejdřív něco přečíst.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Python + Django + PostgeSQL = spokojený vývojář :-)
Ján Ivančík0
Stálý člen
19. 6. 2007   #12
-
0
-

Ja som tiez za div, tabulky su neprakticke.

To Architekt: ,,Kdo dnes udělá web v tabulce je prase, nebo lama" :D trochu jemnejsie si to mohol dat ... niekomu tao mozno vyhovuje

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
,,Múdrosť je poznanie večných právd použiteľných v živote." ciceRo
Jan Bednařík0
Super člen
19. 6. 2007   #13
-
0
-

To FufurR: Problém je v tom, že taková možnost tu nebyla nikdy. Lépe řečeno v každé verzi (X)HTML byly a jsou tabulky výhradně určeny pro tabulková data, nikoliv pro rozvržení obsahu stránky. Pokud chci, aby něco vypadalo jako tabulka a přitom to tabulka není, je třeba použít příslušné hodnoty vlastnosti display v CSS.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Python + Django + PostgeSQL = spokojený vývojář :-)
Pavel Tobiáš0
Super člen
19. 6. 2007   #14
-
0
-

No asi nějak takhle:

Design pomocí tabulek
-výhody: jednoduchost (stačí základní znalost HTML), kompatibilita (podpora u 100% webových prohlížečů)
-nevýhody: nepřehlednost zdrojového kódu, pomalé načítání, není to zrovna způsob jak zamachrovat (je to dost "out", jak už napsal dalaman)

Design pomocí CSS
-výhody: větší možnosti než u tabulek, přehedný zdrojový kód
-nevýhody: ne-malá-ale-ani-ne-velká podpora, poměrná složitost (vyžaduje to pokročilou znalost HTML i CSS)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
Ján Ivančík0
Stálý člen
20. 6. 2007   #15
-
0
-

To Colpik: no myslim, ze si to vystihol

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
,,Múdrosť je poznanie večných právd použiteľných v živote." ciceRo
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
20. 6. 2007   #16
-
0
-

Já dělám přes tabulku pozadí a ostatní naházím do divu ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
Jan Bednařík0
Super člen
20. 6. 2007   #17
-
0
-

To Colpik: Naopak kompatibilita tabulkového layoutu je mizerná, protože pro hlasovou čtečku je to tabulka a čte ji jako tabulku, což je pro uživatele většinou horor.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Python + Django + PostgeSQL = spokojený vývojář :-)
Pavel Tobiáš0
Super člen
20. 6. 2007   #18
-
0
-

To Architekt: Já to myslel tak, že CSS plně podporuje méně prohlížečů a tabulky úplně každý

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
Jan Bednařík0
Super člen
21. 6. 2007   #19
-
0
-

To Colpik: CSS plně nepodporuje žádný prohlížeč, ale majoritní prohlížeče ho podporůjí dost na to, aby nebyl problém dělat CSS layouty. HTML a CSS je natolik primitivní, že ho zvládne i cvičená opice. Kdo má problém naučit se, nebo někde obšlahnout, jak napsat těch pár řádků CSS, by se měl raději tvorbě webů vyhnout úplně.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Python + Django + PostgeSQL = spokojený vývojář :-)
Pavel Tobiáš0
Super člen
21. 6. 2007   #20
-
0
-

CSS je moc dobrá věc, ale prostě dělá víc problémů a zvlášť vyhytávky jako pozicování. A pokud máš přístup typu "Jestli si chcete prohlížet moje stránky, sežeňte si na to vhodný prohlížeč" tak to seš ty, kdo by se měl vyhýbyt tvorbě webu. To webkodéři mají všem nejvíc vycházet vstříc!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
ProgDan0
Stálý člen
22. 6. 2007   #21
-
0
-

Dívali jste se někdy na programujte.cz v textovém prohlížeči (Links / Linx)?

Celé programujte je přes table layout a i v textovém prohlížeči je web rozložený jako v normálních prohlížečích - 3 sloupce, hlavička apod, to díky tomu že zde není potřeba CSS. S tím si většina textových prohlížečů poradit neumí, a tak ty DIVy prostě naskládá pod sebe.

Přestože dnes je využití textových prohlížčů jen omezené, je stále vhodné na ně myslet....navíc u té tabulky je interpretace u všech prohlížčů vcelku stejná...u CSS s tím už jsou větší problémy (třeba padding v IE vs FF)...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Collecting data is the first step to the wisdom, but sharing data is the first step to the community.
Jan Bednařík0
Super člen
23. 6. 2007   #22
-
0
-

Tvorba stránek není jen o tom, naučit se jak se píše (X)HTML a CSS a nějak to splácat dohromady. Je třeba taky pochopit fylozofii HTML a jeho sémantiku (viz. např. http://www.semantika.name/), naučit se toho spoustu o použitelnosti a přístupnosti (např. http://pristupnost.nawebu.cz/) a pak až se vrhnout na dělání stránek.

To Colpik: Web nemusí a nemůže vypadat stejně dokonale ve všech prohlížečích, ale ani to není potřeba, protože na prvním místě je vždy obsah. Webdesigner by měl zajistit, aby se i v prohlížečích, které nepodporují CSS, mají jen textový výstup, mají hlasový výstup, atp., dostal obsah pohodlně k uživateli. Tabulkový layout je minimálně pro uživatele hlasových čteček a mobilních zařízení s malým displayem dost nepříjemný zážitek.

To ProgDan: Právě to, že se divy poskládají pod sebe, je ta jejich největší výhoda oproti tabulkovému layoutu. Zkus se podívat na programujte.com s vypnutými styly, obrázky, barvami a velikostí okna prohlížeče 640x480px. Porovnej to se stejným zobrazením např. http://interval.cz Co ti připadá přehlednější a kde se rychleji dostaneš k hledaným informacím?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Python + Django + PostgeSQL = spokojený vývojář :-)
Trubi
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
21. 8. 2007   #23
-
0
-

To Architekt: Nechci nar??et na tebe, mysl?m ?e tv?j n?zor je spr?vn?, nicm?n? bych se neodkazoval na weby jako je semantika.name. Ten chl?pek mo?n? v? o ?em mluv?, ale t?m, ?e v ka?d? v?t? na cel?m webu pou?ije dvakr?t slovo s?mantika, nem??e zakr?t absolutn? nep?ehledn? a chaotick? web. Kdy? u? je to takov? prof?k na s?mantiku, mohl by se nau?it taky n?co o strukturov?n? obsahu. Jeho web je sice mo?n? 100% s?mantick?(jako moment?ln? ?ten?? jeho webu m? v?c ne? s?mantika zaj?m? jeho obsah), ka?dop?dn? u?ivatelsky velmi nep??zniv? struktura obsahu m? odradila po prvn?ch n?kolika str?nk?ch.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
21. 8. 2007   #24
-
0
-

Ja se semantika.name nemam problem. Hlavne takove weby nejsou potreba, bohate staci tzv. common sense. Kod musi byt strukturovany tak, aby jeho strukturovani obsahu, coz tabulky znacne potlacuji. A vsechny tagy musi byt pouzity tak, jak pravi jejich vyznam, a tak aby byl obsah oddelen od prezentace. Pak by se take melo dodrzovat poradi jednotlivych soucasti, coz vetsinou byva dodrzeno, i kdyz uz jdem take videl weby, ktere se pri vypnuti stylu uplne rozpadnou na naprosto nesrozumitelnou kasi. Kdyz se nad tim zamyslis, tak zadny web o semantice nepotrebujes. Jde tam jen o trochu logiky.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
Khamos0
Newbie
19. 11. 2007   #25
-
0
-

Dneska už jedině DIV + CSS ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.176.65.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 170 hostů

Podobná vlákna

Table or Div — založil WebDevelop

TABLE JS — založil BoBy

Table — založil Onsi

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý