Cau, nevite nekdo, v jakem jazyce byly programovany XP, MAC os a Visty? linux uz vim, ze C, tak me zajima, jestli se v "CECKU" programovali i ostatni os.
Fórum › Software
Programovani OS
aha. Pristi windows by pry mely byt psany v .nET jazycich.
To iMiky: Jistě, že lze ... některé části Visty už na .NETu stojí a v Blakombu to pravděpodobně bude podstatná většina, jen základní části jádra (runtime .NETu) budou unmanaged.
PS: potvrzené to nemám, ale snad by to tak být mělo
To DeaLer: nejsem uplne v tomhle sbehly, ale nedovedu si predstavit kernel napsany v .NET byt by byl unmanaged... ale je to muj osobni nazor... i u windows vista je .net stale nad win api, pokud se nemylim... i pres vsechny vyhody .net si nemyslim, ze je vhodny na tak zasadni aplikace, jako je kernel
DeaLer píše:#
# To iMiky: Jistě, že lze ... některé části Visty už na .NETu stojí a v Blakombu to pravděpodobně bude podstatná většina, jen základní části jádra (runtime .NETu) budou unmanaged.#
##
#PS: potvrzené to nemám, ale snad by to tak být mělo
Samozrejme, a nekdy bych hrozne rad videl funkcni zavadec OS napsany v .NET je to prece skvela platforma pro programovani ;-)
Neni to nahodou tak ze v .NETu jsou napsany jen urcite casti? Holy OS se vetsinou pise v jazycich nizsi urovne, tzn. asm, C, forth etc...
V nižších jazycích jsou napsané základní časti kernelu (především runtime .NETu), zbytek může být klidně managed a může to přinést různé (nejen bezpečnostní) výhody. Mrkněte na tyhle stránky: http://research.microsoft.com/os/singularity/, http://management.blog.cz/0511/singularity-novy-operacni-system-od-microsoftu, http://www.programujte.com/view.php?cisloclanku=2006100701-OS-Singularity.
PS: netvrdím, že postupy použité v Singularity budou i v Blackombu
Já si ale programování OS ani v c++ nedokážu představit... jaké jsou např příkazy pro bootování? A jak zajistím, co a jak se má po spuštění otevřít? Jak např vypisuju na obrazovku? Jak je to vlastně všechno složité?
Mno nevim, chvilku jsem se o to zajimal.. Skoncil jsem u toho, ze se mi nepodarilo spustit nic nedelajici funkci v Ccku a tak jsem to vzdal (psat to v asm, tak se asi zblaznim.. :) Problem je, ze na netu o tehle tematice praticky nic neni; jedine, z ceho se snad da neco pochytit, je jadro Linuxu ;-)
Na rootu byl seriál o tvorbě OS ... nevím, jestli dostatečně kvalitní.
DeaLer píše:#
# Na rootu byl seriál o tvorbě OS ... nevím, jestli dostatečně kvalitní.
Mno mam pocit, ze jsou tam asi 3 dily, prvni dil ukazuje boot sector vypisujici nejakou uzasnou hlasku, a dalsi jsou ciste teoreticke.. Nerekl bych, ze je serial nekvalitni, ovsem chybi pokracovani..
Na Soom.cz je článek o programování OS v C. Myslím, že zatím má 4 díly.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Síťové programování pod Windows a programování internet — založil Hanzis
Programovani C — založil XxX
Programovani C++ — založil jonny
Programování her — založil Michalek
Programování — založil Yety