Python - 2.lekce – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Python - 2.lekce – Python – Fórum – Programujte.comPython - 2.lekce – Python – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Systém
~ Anonymní uživatel
61 příspěvků
12. 5. 2007   #1
-
0
-

Zajímalo by mě, jak by měl v konečném důsledku vypadat první(Vytvořte program, který bude tisknout: Kolik je 7 x 2 ?, kde ty 2 čísla (7 i 2) jsou náhodně generovány mezi 1 a 10 (včetně).) a druhý úkol(Ať se Python zeptá na dvě čísla a vytiskne jejich součet. Nápověda: print input('Zadej prvni cislo ') + ......)
Nevím, jak bych to měl sloučit dohromady nebo tak něco.
Našel by se tady někdo, kdo by mi mohl poradit?(možná by bylo dobré rovnou napsat i přímo kód, abych se lépe zorientoval a pak si to mohl sám vyzkoušet na jiných příkladech..programuju poprvé, takže bych prosil kdyžtak výstižnou odpověď.)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Reklama
Reklama
Jakub Vojáček
~ Moderátor
0
Grafoman
12. 5. 2007   #2
-
0
-

1)



import random
cislo1=random.randint(0,10)
cislo2=random.randint(0,10)
print cislo1,"*",cislo2

2)


cislo1=input("vloz cislo: ")
cislo2=input("vloz cislo: ")
print cislo1+cislo2

příště se podívej do odevzdanhých ukolu....

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Marusja0
Duch
18. 5. 2007   #3
-
0
-

První úkol ohledně vytištění součtu dvou náhodně zvolených čísel jsem zvládla, ale nemůžu se dobrat k tomu, aby se součin dvou náhodně zvolených čísel zároveň zobrazoval jako výzva a čekal na odpověď. Nic mě nenapadá, jsem úplná lama, prosím poraďte. Zatím jsem vymyslela tuto špatnou variantu:
import random
a = random.randint (1,100)
b = random.randint (1,100)
print input (a, "*", b, "= ")

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vítězslav Titl0
Stálý člen
19. 5. 2007   #4
-
0
-

To marusja: zkusím obecně, bez kódu. musíš zadat výzvu, jak jí máš a uložit si to co zadá uživatel do proměnné. Pak to zkontrolovat (podmínka) jestli zadal správný výsledek a vypíšeš dobře nebo špatně. Pak se cyklus jen opakuje.

PS: když si dočteš článek úplně do konce, vše tam je.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Co říct? Nic, mluví příspěvky.
Marusja0
Duch
19. 5. 2007   #5
-
0
-

To mustafa:Dík...bohužel jsem nemohla postoupit dál, protože se mi nepodařilo rozchodit tu výzvu pro uživatele. Řádek print input (a, "*", b "=") je pro python nepochopitelný a já nevím, jak mu to zkusit sdelit jinak. Předem dík za trpělivost

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vítězslav Titl0
Stálý člen
19. 5. 2007   #6
-
0
-

To marusja:

zkus si tohle (napoví ti to):
cislo = input("zadej hodnotu: ")
print "zadala jsi: ", cislo

tohohle využij.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Co říct? Nic, mluví příspěvky.
Marusja0
Duch
19. 5. 2007   #7
-
0
-

To mustafa:Po dlouhém přemýšlení jsem snad na něco přišla, ale nezdá se mi to úplně elegantní...pořád mám pocit, že to musí jít jinak...Bohužel jsem už starší, takže mi to pomaleji myslí :-)...Mohl bys mi napsat lepší řešení, prosííííím. Můj výtvor:
import random
a = random.randint (1,100)
b = random.randint (1,100)
print "Kolik je ", a, "*", b, "?"
vysledek = input ("Vysledek: ")

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jakub Vojáček
~ Moderátor
0
Grafoman
19. 5. 2007   #8
-
0
-

lepší řešení už mě nenapadá;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Marusja0
Duch
19. 5. 2007   #9
-
0
-

To Blujacker:
Díky Bohu, dost mě to vyčerpalo :-))
No, je to teprve druhá lekce, takže budu na tomto fóru častým dotazovatelem i nadále :-)
Děkuji všem!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jakub Vojáček
~ Moderátor
0
Grafoman
19. 5. 2007   #10
-
0
-

jen buď, alespon se nebudu nudit;) rád pomůžu...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
Erenis
~ Anonymní uživatel
11 příspěvků
20. 5. 2007   #11
-
0
-

vysledek=raw_input("Kolik je",a,"*,b,"?")

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Marusja0
Duch
20. 5. 2007   #12
-
0
-

Příklad jsem jakž takž vyřešila, ale stejně by mě zajímalo, jak to udělat, aby se uživatelova odpověď na dotaz o výpočtu psala na jeden řádek s výzvou.

vysledek=input("Kolik je",a,"*",b,"?").....to se pythonu nelíbí (na mým PC), prý příliš mnoho argumentů
vysledek=raw_input("Kolik je",a,"*",b,"?")...to samý
:-(

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jakub Vojáček
~ Moderátor
0
Grafoman
20. 5. 2007   #13
-
0
-



vysledek=raw_input('kolik je %s*%s'%(a,b))

snad je to dobře....
rozdí mezi raw_input a input je jediný a to, že input vrací <int> (číslo) a raw_input <str> (řetězec). Takže v tomto případě je lepší použít input.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
geon0
Grafoman
20. 5. 2007   #14
-
0
-

marusja píše:#
# Příklad jsem jakž takž vyřešila, ale stejně by mě zajímalo, jak to udělat, aby se uživatelova odpověď na dotaz o výpočtu psala na jeden řádek s výzvou.#
##
#vysledek=input("Kolik je",a,"*",b,"?").....to se pythonu nelíbí (na mým PC), prý příliš mnoho argumentů#
#vysledek=raw_input("Kolik je",a,"*",b,"?")...to samý #
#:-(



Takže to jso 2 dotazy:
1/ aby vše bylo na jednom řádku: to je dost půodobné, jako když chceš, aby tisk byl na jednom řádku:

print 1,5,6,"x" # tohle všechno bude na jednom řádku - a může za to čárka
print 1, # tohle bude na novém, ale posledn í čárka udělá, že další
print 5 # bude na stejném řádku jako předchozí

2/ příliš mnoho argumentů: ano input chce jen jeden argument a ne 5, jestli dobře počítám (části oddělené čáírkou). Musíš prostě z těch někjolika udělat jeden - jako když z několika řetězců chceš udělat jeden - prostě je sečteš - jen s tou fintou, že když to nebude řetězec ale číslo, musíš ho nejdřív na řetězec převést ;-)

2a/ ale to tvé řešení s printem http://programujte.com/forum.php?akce=prispevek&id=4521&sekce=#36052je možná hezčí a lepší.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
geon0
Grafoman
20. 5. 2007   #15
-
0
-

Erenis píše:#
# vysledek=raw_input("Kolik je",a,"*,b,"?")



Pokud to neumíš a ani nevyzkoušíš, raději se zdrž připomínek.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon. volume doprava.
Marusja0
Duch
20. 5. 2007   #16
-
0
-

To Blujacker:jj...Díky, to funguje, ale nad tou syntaxí se budu muset zamyslet...sakra to je těžký!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Marusja0
Duch
20. 5. 2007   #17
-
0
-

To geon: Zkusila jsem vymyslet řetězec a téměř se to povedlo, otázka se ale zobrazuje v závorkách a s uvozovkami :-)
a = 100
b = 3
c = "Kolik je: ", a, "*", b
vysledek = input (c)
Aspoň, že to původní řešení funguje :-)))

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Marusja0
Duch
20. 5. 2007   #18
-
0
-

To geon: Omlouvám se, že při každém nápadu hned píšu do fóra, nepokouším se zahltit to tu spamem :-), ale teď mám pocit, že už jsem na to přišla:
a = 100
b = 3
print "Kolik je ", a, "*", b,
vysledek = input (":")

Funguje! (stačilo se zamyslet nad vaší 1.odpovědí, dík.)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
18. 2. 2008   #19
-
0
-

Jaksi nevim jak přesně odsadit text a zakomponovat tam to opakování zatím jsem napsal tohle:

import random

cislo1 = random.randint(1,10)
cislo2 = random.randint(1,10)
cislo3 = cislo1 * cislo2
print cislo1 , "x" ,cislo2
vysledekUzivatele = input("Kolik to je? ")
if vysledekUzivatele == cislo3:
print "Bravo!! Vysledek je opravdu" ,cislo3,
else:
print "Spatne!! Vysledek je" ,cislo3,

Ale jak tam mám dát opakování??

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.96.165.–
geon0
Grafoman
18. 2. 2008   #20
-
0
-

TAk nejdřív: odkud kam to chceš, aby se to opakovalo? Asi by se při každém opakování měly navolit nové náhodné čísla, takže asi hned za import bude začátek a konec bude až na úplném konci, že? Import se opakovat nemusí, stačí jednou.

No takže celý tento blok posuneš kousek doprava a a dolu na druhou řádku napíšeš něco jako for opak in range(10):

Nahlásit jako SPAM
IP: 217.117.215.–
geon. volume doprava.
18. 2. 2008   #21
-
0
-

Jo jo jasný. Už to mám, díky :)
EDIT: Tak jsem zvládl i tu obtížnost :)) Tak ještě nějak zkusím tu volbu počtu příkladů...
EDIT2: Mám už i výběr počtu příkladů :) Já jsem ale šikovnej..

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.96.165.–
schm200
Duch
23. 8. 2008   #22
-
0
-

Potřebuji poradit s vyzvou ve 2. lekci kde je programek ktery testuje zda je cislo vetsi nebo mensi a nevim jak tam pridat aby testoval jestli je cislo rovno.

cislo = input ("Napiste nejake cislo: ")

if cislo > 100:
print "Cislo je vetsi nez sto"
else:
print "Cislo je mensi nez sto"
if cislo==100:
print "Cislo je rovno"

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.240.–
Spectator0
Věrný člen
23. 8. 2008   #23
-
0
-

To schm20 : pouzivej elif



cislo = input ("Napiste nejake cislo: ")
if cislo > 100:
print "Cislo je vetsi nez 100"
elif cislo < 100:
print "Cislo je mensi nez 100"
else:
print "Cislo se rovna 100"

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.150.166.–
. . .
schm200
Duch
23. 8. 2008   #24
-
0
-

diky, muzu se jen zeptat na přesnou funkci "elif" ? V článku se o ni totiž nepíše

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.240.–
Spectator0
Věrný člen
23. 8. 2008   #25
-
0
-

To schm20 :

elif ti umožňuje při větvení používat víc podmínek, můžeš jich použít kolik chceš



if podminka:
prikaz
elif podminka:
prikaz
elif podminka:
prikaz
elif podminka:
prikaz
else:
prikaz


nemusíš tedy vnořovat do větve if nové větvení.
Výrazy elif a else jsou nepovinné. Else může být jen jedno a je vždy na konci. Provede se pouze ten blok, který je před první pravdivou podmínkou, nebo blok za else (pokud existuje).

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.150.166.–
. . .
maral
~ Redaktor
0
Newbie
23. 8. 2008   #26
-
0
-

Tusim ze uz ve ctvrty lekci to elif je.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.159.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 30 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý