Access databáze – Visual Basic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Access databáze – Visual Basic – Fórum – Programujte.comAccess databáze – Visual Basic – Fórum – Programujte.com

 

Dephisto0
Newbie
12. 5. 2007   #1
-
0
-

Dobrý den,
potřeboval bych zjistit, pomocí kterého příkazu dostatnu názvy položek z databáze - které jinak najdu např. v labelu, dám připojit data1 a pak v datafield mám všechny tyto názvy. Zjednodušeně jak dostat všechna data z datafieldu.... Hledal jsem to v data1 i v data1.recordset ale žádnou funkci pro to jsem nenašel :-(

pozn. Pracuji s databázemi pomocí Data1, připojuji na access 2000
Dík moc :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Dušan Matoušek0
Návštěvník
14. 5. 2007   #2
-
0
-

poněkud zmatený dotaz
chceš zjistit co???? názvy sloupců nebo ti jde jen o vztažení všech dat

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
1 nebo 0 toť otázka
Dephisto0
Newbie
19. 5. 2007   #3
-
0
-

Mám takhle databázi např.:
dvojtečky jsou jako sloupec..

Jméno::Příjmení::Věk 'Jak dostanu toto z databáze accesu? nenašel jsem pro to příkaz, kdybych ho nenašel dál, tak si hold
přes 30 názvů sloupců budu muset uložit do pole, ale nějak to snad půjde ne?

David ::Srovnal:: 16 'celý tento řádek dokážu dostat do programu, pomocí cyklu a data1.recordset.fields(i)
Josef :: Kuchal ::32
..... ::..........::...
atd...

Takže názvy sloupců :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
vrn
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
19. 5. 2007   #4
-
0
-

Myslím, že cez prvok data sa to zistit ani nedá ale dá sa to pomocou bežného kódu teda pokiaľ je tu reč o VB6.
Na začiatku je predpoklad, že si vieš nastaviť References, tzn. že vieš pripojiť nejaké dll knižnice k projektu (pohľadaj niekde v menu určite nájdeš).
V dialogu "References" označ tú dll-ku, ktorú potrebuješ. Ak budeš pristupovať cez DAO tak Microsof DAO X.Y (X.Y je verzia - čím novšia tým lepšie - neviem aká je posledná).Ak sa jedná o ADO tak postupovať podobne ... verziu a názov dll-ka nepoznám :)

takže na zistenie názvov všetkých stĺpcov pomocou DAO je možné použiť nasledujúci kód (pre databäzu bez hesla):

Dim db As Database

Dim stlpec As Field
' možnosť field a database by mala byť súčasťou pomocníka hneď po pridaní referencie

Set db = OpenDatabase ("C:\cesta k súboru\db.mdb")
'otvoríme si databázu a nastavíme si premennú db

For Each stlpec In db.TableDefs("názov_tabuľky").Fields
Debug.Print stlpec.Name
Next

'Presmerovanie vystupu do debugu je naschvál aby bolo vidiet,
'že to funguje výstupom v pohode môže byť napr. pole.


s ADO-m som nerobil takže s tým neporadím ale na nete o tom určite niečo bude ...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
vrn
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
19. 5. 2007   #5
-
0
-

A keby si potreboval aj zoznam tabuliek tak tu je možnosť:

'referencie a kód s premennou db patrí aj sem


Dim tabulka as TableDef
For Each tabulka in db.TableDefs
If tabulka.Attributes >= 0 And tabulka.Attributes <> 2 Then _
Debug.Print tabulka.Name
Next

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
vrn
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
19. 5. 2007   #6
-
0
-

Som napísal ale nevysvetlil ... to som teda ... :)

ten kód na zistenie tabuliek obsahuje jednu zaujímavú vec a to:

 If tabulka.Attributes >= 0 And tabulka.Attributes <> 2 Then


je to tam preto, že v databáze sa nachádzajú aj iné tabuľky tzv "systémové"
pre danú databázu .. ich vypisovanie je teda zbytočné ...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Dušan Matoušek0
Návštěvník
21. 5. 2007   #7
-
0
-

Pro načítání dat z tabulek používek ADODB recordset

Set RST = New ADODB.Recordset
RST.CursorLocation = adUseClient
ls_sql = "select * from tablename;"
RST.Open ls_sql, CurrentProject.Connection, adOpenKeyset, adLockOptimistic
If RST.RecordCount() > 0 Then
RST.MoveFirst
Do While Not RST.EOF
ll_item = RST.Fields.Item("myitem")
RST.movenext
Loop
end if
RST.close

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
1 nebo 0 toť otázka
Dephisto0
Newbie
21. 5. 2007   #8
-
0
-

Dík moc Vám oběma ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Databáze Access — založil LukeK

C# a Access databáze — založil johny

Access databáze — založil Markaos

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý