Spotřeba PC – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Spotřeba PC – Offtopic – Fórum – Programujte.comSpotřeba PC – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Jakub0
Věrný člen
25. 5. 2007   #1
-
0
-

Nevíte kolik mě tak stojí jedna hodina proseděná u PC ? Myslím za elektriku.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Chtěl bych neznamená nic, chci znamená hodně.
Reklama
Reklama
Smokie0
Expert
25. 5. 2007   #2
-
0
-

Zalezi od zataze, ale vela nie. Menej ako hodina stravena pri sledovani TV :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vlado0
Duch
25. 5. 2007   #3
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zdeněk Haták0
Věrný člen
25. 5. 2007   #4
-
0
-

Nevíte kolik mě tak stojí jedna hodina proseděná u PC ? Myslím za elektriku.
když je to PC vyplé, tak ani korunu, to mi věř

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
(x)HTML & CSS kodér webových stránek → http://manq.name
DeaLer+2
Hero
25. 5. 2007   #5
-
0
-

To Manq: ale pozor, to platí pouze pokud to pc odpojíš z elektriky

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Zdeněk Haták0
Věrný člen
25. 5. 2007   #6
-
0
-

to DeaLer: samozřejmě, šlo o vtip

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
(x)HTML & CSS kodér webových stránek → http://manq.name
25. 5. 2007   #7
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Santas0
Věrný člen
25. 5. 2007   #8
-
0
-

fakt tak malo?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://psandtner.sk/blog
Tommz.0
Stálý člen
25. 5. 2007   #9
-
0
-

komp 400W ? wow, co na tom děláš? Já mám při normálním provozu mezi 150-200W. a to mám AMD 3000 a zdroj 500W

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
26. 5. 2007   #10
-
0
-

mam AMD 1700 a zdroj 400W,jsem počítal maximální odběr pro zjednodušení a navíc nevím jak změřit příkon kromě napíchnutí ampérmetru a volmetru na kabel

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
to_jsem_ja0
Stálý člen
27. 5. 2007   #11
-
0
-

Smokie píše:#
# Zalezi od zataze, ale vela nie. Menej ako hodina stravena pri sledovani TV :)


seš si jistý? když si u počítače, tak máš zapnutý monitor+počítač, zatímco u televize to je jen monitor(někdy větší, někdy menší)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
dalaman0
Věrný člen
28. 5. 2007   #12
-
0
-

krupy píše:#
# mam AMD 1700 a zdroj 400W,jsem počítal maximální odběr pro zjednodušení a navíc nevím jak změřit příkon kromě napíchnutí ampérmetru a volmetru na kabel



Aj mna by to zaujimalo... da sa to aj nejako inak ?? napr softwarovo ?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Lepšie je mať psa na saláme ako salámu pod psom !!!
Peter D.0
Expert
28. 5. 2007   #13
-
0
-

si pozrite prikony všetkych časti v pc. ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Program nemusi fungovat rychle, staci ze funguje dostatecne rychle.
retriwr0
Stálý člen
28. 5. 2007   #14
-
0
-

To dalaman: nějaké informace lze zjistit v BIOSu, ale nevím co všechno - zkus se podívat tam

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
You gotta do what you gotta do
Tommz.0
Stálý člen
30. 5. 2007   #15
-
0
-

Stáčí pomocí ampérmetru změřit proud, který teče kabelem a vynásobit napětím v zásuvce.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Peter D.0
Expert
2. 6. 2007   #16
-
0
-

tommz9 píše:#
# Stáčí pomocí ampérmetru změřit proud, který teče kabelem a vynásobit napětím v zásuvce.


ale to bude dosť nepresné.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Program nemusi fungovat rychle, staci ze funguje dostatecne rychle.
Tommz.0
Stálý člen
2. 6. 2007   #17
-
0
-

Naopak, to bude velice přesné.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
bugy0
Návštěvník
2. 6. 2007   #18
-
0
-

krupy píše:#
# kompl bere cca 400W ,LCD monitor cca 40W, CRT monitor 80W,cena 1kWh je asi 2Kč podle http://www.cez.cz/presentation/cze/GetFile?type=FilFile&version=-2&id=86622 takže 1h u kompu tě vyjde asi na 6 haléřů...



nevím jak jsi příšel na cenu 0,06Kč/h, když máš tyto údaje:
- komp - 400W
- LCD - 40W
- cena energie- 1kWh - 2Kč
tj. spotřeba = 400 + 40 = 440W=0,44kW; naklad_provozu_ komp/1hodina = spotřeba * cena_energie = 0,44*2=0,88 Kč/1h

jinak myslím, že se cena elektrické energie nyní pohybuje kolem 3,5Kč/kWh a počítač má spotřebu tak zhruba 300-400W (ikdyž také zaléží na tom co zrovna na kompu děláš, jaký máš komponenty, jakej monitor, máš-li třeba zaplý repráky, tiskárnu atd). No já zhruba počítám že 1h=1Kč.

mephi píše:#
#

tommz9 píše:#
# Stáčí pomocí ampérmetru změřit proud, který teče kabelem a vynásobit napětím v zásuvce.

#
#ale to bude dosť nepresné.



Jinak takovýmto způsobem opravdu správný příkon nezjistíš, jedná se totíž o střídavý proud takže příkon = proud * napětí * cos(fí), čili ti nestačí změřit jen proud a napětí (to bude zhruba 230V) ale potřebuješ znát i fázový posun. Pokud by jsi to chtěl opravdu změřit, tak nejlepší by bylo použít měřák který ti změří trueRMS příkon (alespoň myslím, že se to tak jmenuje).

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
co takhle vyletět si na Měsíc ... mmm ... vomrknout jestli tam není náhodou vedle moře klidu taky moře něčeho rozumnějšího
Jan Bednařík0
Super člen
2. 6. 2007   #19
-
0
-

Jestli to chcete změřit, dejte v googlu vyhledat "měřič spotřeby" :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Python + Django + PostgeSQL = spokojený vývojář :-)
Jonyzz0
Návštěvník
2. 6. 2007   #20
-
0
-

tommz9 píše:#
# Stáčí pomocí ampérmetru změřit proud, který teče kabelem a vynásobit napětím v zásuvce.


Nebylo by jednoduší použít rovnou wattmetr ? :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Tommz.0
Stálý člen
2. 6. 2007   #21
-
0
-

bugy: jj, asi máš pravdu. Já přesně nevím, v tomto oboru nemám patřičné vzdělání. Nicméně změřit je imho nejpřesnější metoda zjištění.

Jonyzz: možná, ale takový přístroj nemám ...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jan Bednařík0
Super člen
2. 6. 2007   #22
-
0
-

bugy píše:#
##
#

mephi píše:#
#

tommz9 píše:#
# Stáčí pomocí ampérmetru změřit proud, který teče kabelem a vynásobit napětím v zásuvce.

#
#ale to bude dosť nepresné.

#
##
#Jinak takovýmto způsobem opravdu správný příkon nezjistíš, jedná se totíž o střídavý proud takže příkon = proud * napětí * cos(fí), čili ti nestačí změřit jen proud a napětí (to bude zhruba 230V) ale potřebuješ znát i fázový posun. Pokud by jsi to chtěl opravdu změřit, tak nejlepší by bylo použít měřák který ti změří trueRMS příkon (alespoň myslím, že se to tak jmenuje).



To si pleteš s výkonem střídavého proudu. Pro okamžitý příkon platí [ p = u * i ] a stačí na to obyčejný střídavý ampérmetr.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Python + Django + PostgeSQL = spokojený vývojář :-)
bugy0
Návštěvník
3. 6. 2007   #23
-
0
-

To si pleteš s výkonem střídavého proudu. Pro okamžitý příkon platí [ p = u * i ] a stačí na to obyčejný střídavý ampérmetr.



Pomocí vzorce p=u*i zjistíš okamžitou hodnotu příkonu která se skládá z vektorového součtu činné a jalové složky. A ty potřebuješ zjistit činný příkon (to co platíš) takže potřebuješ zjistit ješte cos(fí) a ten spočítáš tak, že dáš do poměru činnou složku proudu a celkový (ten co naměříš) proud, což pouze prostým měřením proudu nezjistíš.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
co takhle vyletět si na Měsíc ... mmm ... vomrknout jestli tam není náhodou vedle moře klidu taky moře něčeho rozumnějšího
bugy0
Návštěvník
3. 6. 2007   #24
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
co takhle vyletět si na Měsíc ... mmm ... vomrknout jestli tam není náhodou vedle moře klidu taky moře něčeho rozumnějšího
Peter D.0
Expert
3. 6. 2007   #25
-
0
-

existuju 3 výkony:
činný P = U . I . cos(fi)
jalový Q = U . I . sin(fi)
zdanlivý S = U . I

ale to som nemyslel. Počítač má iný výkon pri kľude a iný pri záťaži. (Roztáčanie hdd platní ževraj berie 2A, ďalej mechaniky, grafický čip ...). Ideálne je celý deň použivať iba počítač (vypnúť všetky el. prístroje v byte) a zistiť rozdiel tej krútiacej sa veci na chodbe :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Program nemusi fungovat rychle, staci ze funguje dostatecne rychle.
Jan Bednařík0
Super člen
3. 6. 2007   #26
-
0
-

To bugy: Příkon (kolik to žere) a výkon je něco jiného. Znovu na ten dokument koukni a zjistíš, že tam nic o měření střídavého příkonu není. Vzorcem p = u * i zjistíš okamžitý příkon. Tzn. že je potřeba změřit více hodnot v různých časových intervalech a pak to zprůměrovat. A z toho pak vypočítat náklady.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Python + Django + PostgeSQL = spokojený vývojář :-)
bugy0
Návštěvník
3. 6. 2007   #27
-
0
-

To Architekt: Pokaždé, když cokoliv takovýmto způsobem měříš, tj. tak, že máš zdroj el. energie a na to máš připojen spotřebič a mezi to (na to) vhodně připojíš měřáky (A, V, W) tak pokaždé změříš příkon toho spotřebiče. Výkon spotřebiče musíš změřit na jeho výstupu.

Např. máš motor (třeba u cirkulárky) kterej připojíš do sítě přes wattmetr. Příkon je ta hodnota, kterou odečteš na wattmetru a výkon je to co změříš ná hřídeli motoru (to bys vypočítal moment*úhlová_rychlost ale tím si teď nejsem jistej). Motor je v podstatě měnič energie, elektrickou energii mění na mechanickou rotační energii. Příkon je elektická energie a výkon je ta mechanická.

U počítače je složitejší popsat výkon a to buď z toho důvodu, že lze těžko popsat výkon počítače jako celku, v podstatě se tam jedná o jakýsi "výpočetní výkon" (což je tak trochu zavádějící), který ty od počítače jako požaduješ, ale i nějaký interface-ní výkon (zobrazovací výkon (monitor), repro ...).

Nicméně je jedno co se považuje za výkon u počítače, důležitý je příkon, to je ta energie kterou platíme a to je také podstatou tohoto diskuzního vlákna.

Jinak vzorcem p=u*i ve soustavě střídavého proudu zjistíš okamžitý zdánlivý výkon/příkon nikoliv skutečný činný výkon/příkon.
Dále pak ampérmetrem/voltmetrem (mám namysli běžným, nikoliv nějakým, který ti měří poze nějaké vzorky) změříš již jakousi zprůměrovanou hodnotu (střední hodnotu), protože je to dáno principem zobrazováním hodnoty, protože není možné zobrazovat aktuální hodnotu (to by ti ručička/čísílka měřáku musela lítat sem a tam (maximum hodnoty - minimum hodnoty) a to frekvencí zdroje (u sítě 50x za sekundu) ), takže se u takovýchto přístrojů střídavý proud usměrnůje a vyhlazuje tak, že se pak v podstatě měří stejnosměrná veličina, která se pak upravuje nějakým koeficientem tak, aby to odpovídalo střídavému proudu. Ale většinou se to přepočítáva na sinusový průběh, čili ani takovýmto způsobem nezměžíš opravdový zdánlivý příkon, protože v síti nenalezneme ideální sinusový průběh proudu/napětí. Proto také, jak jsem již psal, je vhodné použít true RMS měřáky, které měřené průběhy proudu/napětí integrují a tím zjistí opravdové "true" hodnoty.

Jak tedy změřit příkon (činná) počítače:
-buď použijeme amérmetr voltmetr a měřič fázového posunu
-nebo použijeme Watmetr

Ještě jedna taková poznámka. P=U*I [VA] - u takto vypočítané hodnoty ti vyjdou jednotky VoltAmpéry a ty potřebuješ Watty, protože příkon/výkon se udává ve watech a proto je také nutné použít tento vzorec P=U*I*cos(fí) [W]


Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
co takhle vyletět si na Měsíc ... mmm ... vomrknout jestli tam není náhodou vedle moře klidu taky moře něčeho rozumnějšího
Paashi
~ Anonymní uživatel
63 příspěvků
4. 6. 2007   #28
-
0
-

Takže pánové, předchozí příspěvek je asi nejsprávnější, ale:
Spotřeba elektrické energie se uvádí ve Watt-hodinách (Wh, resp. kWh), což je (fyzikálně) práce, nikoliv výkon. Nejpřesnější je (jak tu někdo psal) udělat měření na elektrických hodinách s tím, že budete znát spotřebu ostatních spotřebičů za hodinami, popř. žádná jiná spotřeba nebude.
Měření jen pomocí ampérmetru je dost zkreslující, protože:
- v síti se velikost napětí pohybuje v rozmezí 200 až 250 V, ač je přibližně sinusové.
- proud odebíraný zdrojem počítače je zkreslený (neharmonický, pulzující), tj. ze sítě je odebírán hlavně deformační výkon, takže pokud:
- levné měřící přístroje (ač digitální) nejsou schopny správně měřit nesinusové průběhy veličin (ani pokud měří efektivní (RMS) hodnoty), potom:
- nejste schopni určit přesně činný výkon, za který platíte. Deformační výkon i jalový výkon jde na účet podniku (energetiky).
To, že zdroj v PC neodebírá jalový výkon, je tím, že na jeho vstupu je napěťový usměrňovač s kapacitním filtrem, jehož vstupní proud je sice zdeformovaný, ale jeho první harmonická složka je přibližně ve fázi s napětím.
Stejně si myslím, že nejlepší je to zkrátka odhadnout z příkonu spotřebičů, dobrý odhad byl 1 Kč/hod, nonstop cca 30 Kč/den, cca 200 Kč/týden, cca 800 Kč/měsíc.

Zrovna se učím na státnice, tak mi to nemějte za zlééééé.......

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Routh
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
16. 4. 2010   #29
-
0
-

Jdete na to moc filosoficky pánové. Já sjem si chtěl také změřit klk žere moje PC v různých stavech, proto jsem se optal našeho elektrotechnika na škole a nejjednoduším změřením je vzít napájecí kabel, přerušit fázi (hnědá nebo černá) napojit tam ampérmetr, nastavit ho, zapnout, poté strčit do pc a do sítě.
Zapnutí PC, A budou pochopitelně kolísat, po naběhnutí PC a všech programů...počkáme si třeba 2 minutky a koukneme na Ampéry
tu hodnotu vynásobíte 230V a pak podle možností si zapněte třeba nějaký benchmark nebo náročnou hru např.: Crysis, GTA 4 apod... vemte tu největší dosaženou hodnotu, vynásobte zase 230V a máte maximální spotřebu PC (bedny)
V mém případě to nebylo nikterak dramatické:
AMD Athlon X2 7750 2.7Ghz @ 3.2Ghz při zvýšeném napětí z 1,35 na 1,3625, 2x1GB moduly DDR2 800Mhz 1,8V, 1disk, 4x120mm větráčky a grafika Nvidia 8600GTS bez jakéhokoliv přidavného napájení. A důležité uvédst jeden z nejkvalitnějších zdrojů: Fortron Blue Storm II 500W s efektivitou 80%+ na čemž sakra záleží. V klidu 150W, v zátěži v Crysis 200W + 45W LCD monitor. Takže i kdybych pařil 12hodin denně a byl totálně mimo -> 250W za hod. 12kč denně, max 400kč za měsíc. I v případě nové žravé grafiky 400W jen bedna, pořád to nedosahuje nijak strašlivých hodnot.
Takže taková malá rada, nezatěžujte se nějakým meřením, kupte si kvalitní zdroj s vysokou efektivitou a budete happy. :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.24.15.–
Spectator0
Věrný člen
16. 4. 2010   #30
-
0
-

To Routh : :smile6: :smile5: :smile6: dneska čtu už doubleArcheo

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.19.47.–
. . .
KIIV+42
God of flame
17. 4. 2010   #31
-
0
-

To Spectator : to bude tak druhe misto v Top 10

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.1.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
yaqwsx+9
Posthunter
17. 4. 2010   #32
-
0
-

To Spectator : To KIIV : Přesně. Já nevím, co ty lidi na tom baví...
To Routh : Pohodlnější je za 500 Kč koupit watt meter, který jenom strčíš do zásuvky a do něj PC. Navíc kalkuje spotřebu za týden/rok/měsíc... Má jenom jednu nevýhodu; člověk pak začne doma měřit všechno.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.113.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
KIIV+42
God of flame
17. 4. 2010   #33
-
0
-

To yaqwsx : jj uplne vsechno :D meril sem svuj novej book, starej book, sluzebni book, impulzni zdroje co pouzivam k napajeni led, regulovatelny zdroj, zarivky, zarovky ......... :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.1.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
yaqwsx+9
Posthunter
17. 4. 2010   #34
-
0
-

To KIIV : Já jsme ještě měřil kolik bere modem, programátor procesorů, pájka, televize při bíle/černé, tiskárna, kotel... Toho bylo.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.73.–
Life is too short to remove USB mass storage safely...
Správný drsňák udělá z konzole cokoliv
Spectator0
Věrný člen
17. 4. 2010   #35
-
0
-

To yaqwsx : nelákejte mne! Jinak to poběžim koupit

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.19.47.–
. . .
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 23 hostů

Podobná vlákna

Pcmcia ide — založil VáclavValíček

Načtení PCX v PHP — založil Petr

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý