Image a OnMouseMove – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Image a OnMouseMove – Delphi – Fórum – Programujte.comImage a OnMouseMove – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

xp0
Věrný člen
2. 6. 2007   #1
-
0
-

v delphi jsem naprostý začátečník tak mě omluvte za případně uvedené nepřesnosti.
1. Za běhu programu jsem si vytvořil objekt Image pomocí TObjectList a potřebuju reagovat na událost najetí myši na tento objekt v události onMouseMove, ale nevim jak to mam přesně napsat

Patch.OnMouseMove := PatchMouseMove;

procedure TForm1.PatchMouseMove(Sender: TObject);
begin
TImage(Sender).Picture := PatchPic3.Picture;
end;

2. vytvořil jsem těchto objektů 15 x 15, jak můžu zjistit o který konkrétní objekt se jedná(potřebuju znát index nebo aspon nazev tohoto objektu)?
děkuji

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Není čas ztrácet čas
xp0
Věrný člen
3. 6. 2007   #2
-
0
-

od včerejška jsem to trochu upravil, vše funguje jak ma ale si nevim rady s onMouse Move

Patchs: array[1..20, 1..20] of TImage; 


...

Patchs[j, i] := TImage.Create(Self);
Patchs[j, i].Parent := Form1;
Patchs[j, i].AutoSize := True;
Patchs[j, i].Top := 30 + i * 20;
Patchs[j, i].Left := 30 + j * 20;
Patchs[j, i].Tag := index;

//metody
Patchs[i, j].OnMouseMove := PatchMouseMove; //error
Patchs[j, i].OnClick := PatchClick;

...

procedure TForm1.PatchMouseMove(Sender: TObject; Shift: TShiftState; X, Y: Integer);
begin
TImage(Sender).Picture := PatchPic3.Picture;
end;


když to spustím naskočí chybová hláška: Debbuger exception notification: project raised exception class EAccessViolation with message
'Access violation at address...' problém bude s těma parametrama, protože metoda onclick funguje bezproblému,
Patchs[i, j].OnMouseMove := PatchMouseMove(parametry); myslím že tu musí být parametry té procedury když jsou nadeklarovány, ale nevím co tam napsat

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Není čas ztrácet čas
xp0
Věrný člen
3. 6. 2007   #3
-
0
-

ještě vložim funkční kód vyextrahovaný z mého programu, takže tu nejspíš možná zbyly příkazy, bez zjevného smyslu

unit Unit1; 


interface

uses
Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
Dialogs, Contnrs, StdCtrls, jpeg, ExtCtrls, ComCtrls; // TObjectList

type
TForm1 = class(TForm)
PatchPic0: TImage;// 4 objekty Image vložene ve formuláři
PatchPic1: TImage;
PatchPic2: TImage;
PatchPic3: TImage;
procedure FormClose(Sender: TObject; var Action: TCloseAction);
procedure inicializace();
procedure PatchMouseMove(Sender: TObject; Shift: TShiftState; X, Y: Integer);
procedure FormCreate(Sender: TObject);

private
{ Private declarations }
public
{ Public declarations }
end;

var
Form1: TForm1;
Patchs: array[1..20, 1..20] of TImage;
patchData : array [1..20,1..20] of integer;{hrací pole, kde ve vlastnosti TAG:
0 - prazdne pole, 1 - zaskrtly pole hracem 1, 2 - zaskrtly pole hracem 2}
index, player: integer;
createPatchs: boolean;

implementation

{$R *.dfm}



procedure TForm1.inicializace();
var
i,j : integer;
begin
index := 1;
player := 1;


//inicializace pole dat a vytvoření hracího pole
for i := 1 to 20 do
begin
for j := 1 to 20 do
begin
// nastavení políček
if createPatchs = False then
begin
Patchs[j, i] := TImage.Create(Self);
Patchs[j, i].Parent := Form1;
Patchs[j, i].AutoSize := True;
Patchs[j, i].Top := 30 + i * 20;
Patchs[j, i].Left := 30 + j * 20;
Patchs[j, i].Tag := index;
//metody
Patchs[i, j].OnMouseMove := PatchMouseMove;
end;

Patchs[j, i].Picture := PatchPic0.Picture;
patchData[j, i] := 0; // vynulování dat
index := index + 1;

end;
end;
end;

procedure TForm1.PatchMouseMove(Sender: TObject; Shift: TShiftState; X, Y: Integer);
begin
TImage(Sender).Picture := PatchPic3.Picture;
end;

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
inicializace;
createPatchs := True;
end;

procedure TForm1.FormClose(Sender: TObject; var Action: TCloseAction);
begin
Action := caFree; // vsechno uvolni
end;
end.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Není čas ztrácet čas
xp0
Věrný člen
3. 6. 2007   #4
-
0
-

hmmmmmmmmm dík za pomoc ;), tak si odpovím sám: Patchs[i, j].OnMouseMove := PatchMouseMove; tady mám prohozený i a j to je celej problém, který mi pomohli najit na builderu

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Není čas ztrácet čas
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

Image swap — založil Me2D

Pohyblivý image — založil stanke

Image slider — založil jordi1811

Image map — založil Jockie

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý