Jaký programovací jazyk? – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Jaký programovací jazyk? – Offtopic – Fórum – Programujte.comJaký programovací jazyk? – Offtopic – Fórum – Programujte.com

nekdo
~ Anonymní uživatel
10 příspěvků
17. 6. 2007   #1
-
0
-

Ahoj vsichni – potrebuji poradit, chci začít programovat, ale nevím, který programovací jazyk si mám vybrat. Zkoušel jsem Pascal, ale nelíbilo se mi prostředí Turbo Pascalu ani Freepascalu, prostě mi nesedlo a kromě toho zase někdo říká, že je to mrtvý jazyk atd, ale na druhou stranu chci jít na gymnázium a na hodně gymnaziích se v Pascalu učí programovat, ale přesné informace nemám …
Potom jsem zkoušel Python, ale tam jsem se zasekl na 2. lekci tu na programujte a usoudil jsem, že Python zatím teď ne.
Teď se pouštím do C++, editor Dev C++ se mi líbí a asi se C++ pokusím naučit…
V programování jsem více-méně začátečník, ale něco bych už celkem znal…
Ani přesně nevím, jestli se chci učit programovat webové nebo běžné („newebové“) aplikace programování, nejlépe, obojí v jednom.
Prosím poraďte – spoléhám na vás …

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
geon0
Grafoman
17. 6. 2007   #2
-
0
-

Python jede :-) Furt! Přiznávám, druhá lekce je jedna z nejtěžších, vše další již je lehčí. Co konkríétně ti nešlo? Ptej se kdyžtak v sekci Python.....

Nahlásit jako SPAM
geon. volume doprava.
sn3d0
Věrný člen
17. 6. 2007   #3
-
0
-

mno C++ je kadejaka volba.. ci zla alebo dobra neviem.. ale ako zaciatocnik, dam krk na to ze sa s nim pekne natrapis. Hlavne z vecami okolo pamate.. to roby vela ludom zo zaciatku problem predstavit si co je heap a co stack a akotie pointre teda funguju.. Ale ked to prelusknes.. tak uz mas pootvorene dvierka do sveta Javy a co ja viem coho vsetkeho.. Inac C++ je jazyk v ktorom aj najmensiu prkotinu clovek roby x-hodin a napise mnoho riadkov kodu. Aby ta to potom skor neznechutilo. Ak si taky pripad ze potrebujes hned vydiet ze ten tvoj kod aj neico umi, tak sa hod na Javu alebo C#.. tam sa daju kodit veci ako webove tak aj newebove.. a dnes to leti :)

Nahlásit jako SPAM
shutdown -h now
Miroslav Kajan0
Věrný člen
17. 6. 2007   #4
-
0
-

Nemyslím si, že vrhnout se takhle po hlavě do C++ je ta nejjednodušší cesta. Ale každý má svobodnou volbu.

Nahlásit jako SPAM
Zápisky z dění na FB (momentálně ve vývoji): http://fbpd.ic.cz/
nekdo
~ Anonymní uživatel
10 příspěvků
17. 6. 2007   #5
-
0
-

Tak co mi radíte přesně?
Mám znovu zkusit Python? Bude mi ze začátku vyhovovat? Nebo něco jiného? A co Pascal, který bude asi ve škole(musím si to ale ještě zjistit)?
Rád bych si vyslechl i další názory ... zatím thx všem

Nahlásit jako SPAM
DeaLer+2
Hero
17. 6. 2007   #6
-
0
-

Jak jsem psal už mnohokrát ... musíš se nejprve sám sebe zeptat, co chceš vlastně dělat. Když v tom budeš mít jasno, tak si podle svého mínění zvol nějakej jazyk, kterej ti bude vyhovovat a o kterej je a v budoucnu pravděpodobně bude zájem (hodně důležitý, pokud se tím chceš živit). Když to neuděláš a budeš se řídit podle toho, co ti tady kdo poradí za jazyk, tak můžeš dopadnout podobně jako já ... dva roky jsem promarnil s Delphi a PHP.

Pokud seš na tom podobně jako já a chceš psát aplikace pro různý použití ... web, desktop, mobilní zařízení, tak si zvol Javu nebo .NET, který IMHO nabízí širší možnosti (jedno, jakej jazyk ... třeba C#, VB.NET, Chrome, Python nebo jinej).

Nahlásit jako SPAM
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
nekdo
~ Anonymní uživatel
10 příspěvků
17. 6. 2007   #7
-
0
-

2 Dealer: Jsme na tom podobně .), zatím vyzkouším asi Python a později uvidím ...
Myslíte, že je to dobrá volba?

Nahlásit jako SPAM
Jakub Vojáček
~ Moderátor
0
Grafoman
17. 6. 2007   #8
-
0
-

Pythona rozhodně doporučuji;)
A neboj se ptát na fóru ohledně pythona, vždy se najde někdo kdo rád a ochotně pomůže!

Nahlásit jako SPAM
Navštivte server Matematika pro každého
Najdete zde články zabývající se matematikou základních a středních škol a databázi hlavolamů.
Pro vyzkoušení Vaš
sn3d0
Věrný člen
17. 6. 2007   #9
-
0
-

To DeaLer: podobne som bol na tom aj ja.. ze som preletel od DELPHI cez kadeco.. ono clovek sa ustali az fakt ked zacne makat za prasule.. tam uz totizto maka na skutocnych problemoch. POdla mna najlebsia skola je prave prax. Btw jednu radu mozem dat a urcite sa na tom zhodnu viacery.. nezacinaj z PHP :) PHP ani pomali nieje jazyk.. ja mam teraz jednu cast jedneho projektu v PHP a je to boj, boze to je nieco hrozne s tym robit.

Nahlásit jako SPAM
shutdown -h now
Peter D.0
Expert
18. 6. 2007   #10
-
0
-

nj, ale kde sa da zohnať taka prax.

Nahlásit jako SPAM
Program nemusi fungovat rychle, staci ze funguje dostatecne rychle.
Jan Malý
~ Redaktor
0
Grafoman
18. 6. 2007   #11
-
0
-

tohle už se tu spoustakrát řešilo... podívej se víc na foru

Nahlásit jako SPAM
Jan Malý | web: www.malyphoto.cz, @malyphoto
DeaLer+2
Hero
18. 6. 2007   #12
-
0
-

To JMM: nesnaž se, stejně se za měsíc někdo zeptá znova

Nahlásit jako SPAM
Pavel Tobiáš0
Super člen
18. 6. 2007   #13
-
0
-

Podle toho co chceš programovat, hlavně na tom záleží. Python i C++ se hodí prakticky na všechno, C++ je těžší, ale lepší. Pokud si představuješ, že za pár dnů bys chtěl naprogramovat windowsový textový editor, doporučuju Delphi. Pokud bys chtěl progit hry, zkus Javu nebo C#.

Nahlásit jako SPAM
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
DeaLer+2
Hero
18. 6. 2007   #14
-
0
-

To Colpik: s tím textovým editorem za pár dnů pozor ... to se programování ani nedotkne, nakliká UI a Actions a má hotovo, to zvládne i moje sestra (9 let)

Nahlásit jako SPAM
Ján Ivančík0
Stálý člen
18. 6. 2007   #15
-
0
-

Ja som zacal s pascalom lebo sme ho mali na informatike a myslim, ze aj ked je to programovaci shit, na zaciatok je najlahsi ...

Nahlásit jako SPAM
,,Múdrosť je poznanie večných právd použiteľných v živote." ciceRo
Mrzout0
Duch
18. 6. 2007   #16
-
0
-

Ja bych ti doporucil prelouskat ten python. Z tvych prispevku jde videt ze jsi docela nerozhodny a python ti neuskodi, naucis se na nem pekne zaklady algoritmizace atd. Jak proceduralni tak OO programovani, kdyz zacinas je mnohem dulezitejsi naucitet se dobre navyky nez zacit srotit nejaky jazyk. Stravil jsem dlouho u pascalu, php, C, C++ , potom uz sem nemel nejmensi problem naucit se dalsi jazyky jako Javu, C#, python. Posledni dobou sem si hral s haskelem a prologem, ale to uz je zase jiny pristup k programovani. :]

Kazdopadne jsem pro python jako vyucovaci jazyk.

Nahlásit jako SPAM
Co mi neni rovno, potom je mi ho...
Pavel Tobiáš0
Super člen
18. 6. 2007   #17
-
0
-

To DeaLer: no Textovej Editor je hrozně relativní výraz, protože to buď může být prostě program s jedním Memo (textovým polem) a dvěma tlačítkama: jedním na uložení a jedním na načtení, ale taky to může být vymakaná aplikace s dobrým vzhledem, příjemným ovládáním a spoustou funkcí, kterej by ta tvoje sestra asi nedala :)

Nahlásit jako SPAM
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
Pavel Tobiáš0
Super člen
18. 6. 2007   #18
-
0
-

To Mrzout:

Z tvych prispevku jde videt ze jsi docela nerozhodny...

...a nebo spíš vybíravý :)

Nahlásit jako SPAM
Mrzout0
Duch
18. 6. 2007   #19
-
0
-

To Colpik: To se nevylucuje :]

Nahlásit jako SPAM
Co mi neni rovno, potom je mi ho...
DeaLer+2
Hero
18. 6. 2007   #20
-
0
-

To Colpik: mám s Delphi dost zkušeností (opravdu mi nemusíš říkat, co je Memo) a klidně ti vypíšu seznam komponent, se kterýma naklikáš editor do několika hodin s pěkným vzhledem, hromadou funkcí a bez znalostí programování.

1. nějakej vymakanej editor ... pro naše potřeby bude stačit trialka http://www.trichview.com/
2. nějaký pěkný toolbary, atp. ... dobrá je kombinace free komponent http://www.jrsoftware.org/tb2k.php, http://g32.org/tbx a k tomu nějakej pěknej skin http://www.rmklever.com/delphitbx
- pro pokročilejší možnosti snad ještě SpTBX založený na Unicode Controls (tady neznám přesný názvy ani URL)
3. to máme základ GUI a teď tomu dodat funkcionalitu ... nejlépe s pomocí Actions, konkrétně doplňujícího balíku http://www.trichview.com/resources/actions/

Pokud jsem na nic nezapomněl, tak stačí postahovat zmíněné věci, otevřít Delphi, vytvořit novej projekt, nainstalovat komponenty a pak už jen klikat, klikat a klikat. Do pár hodin bude hotovej velice kvalitní SDI editor. Pokud chceš MDI a další "pokročilejší" věci, tak už bude vhodný najít si zmíněnej balík SpTBX a trochu zagooglit (rovněž se obejdeš bez programování). Když to rozšíříš ještě o kontrolu pravopisu (http://www.trichview.com/features/spellcheck.html), tak se klidně můžeš měřit třeba s AbiWordem.

PS: tomu řikám dobrá výuka programování a věř mi, že by to moje sestra po tebou zmíněných pár dnech zvládla

Nahlásit jako SPAM
Jura
~ Anonymní uživatel
637 příspěvků
18. 6. 2007   #21
-
0
-

Celou tuhle diskuzi jsem opravdu nečetl. Obvykle na diskuze tohoto typu nereaguju, ale čeho je moc toho je příliš. DeaLere, tím svým posledním příspěvkem chceš snad říct, že se v Delphi, popř. C++ Builderu nedá programovat? Nebo snad, že je to jen o klikání? Nebo se v něm nedají tvořit plnohodnoté aplikace? VCL knihovna, podle mého názoru, má programátoru pouze usnadnit jeho práci, díky čemuž se může soustředit na důležitější problémy. Proč bych se měl piplat s GUI ve WinAPI v čistém C, když si můžu aplikaci navrhnout v designeru a neztrácet čas zbytečným opisování prakticky pořád steného kódu? A když už jsme u toho editoru takovéto stahování z internetu opravdu o ničem není. Sám jsem musel dělat editor(tím mám na mysli komponentu), společně se zvýrazňováním syntaxe a žadná procházka růžovým sadem to nebyla, zvláště když se blíží termín odevzdáni a k tomu je ještě třeba napsat řádnou dokumentaci. A rozhodně tě mužu ujistit, že otázka GUI hrála na tom tu nejmenší roli. Musel jsem se zaměřit na zpracování textu a jeho následné zobrazení v realném čase, aby to bylo aspon k nějakému užitku.

Nahlásit jako SPAM
Miroslav Kajan0
Věrný člen
18. 6. 2007   #22
-
0
-

To DeaLer: Takhle kdyby to dělal každej :) Proč to vlastně takhle každej nedělá? :D

Nahlásit jako SPAM
Zápisky z dění na FB (momentálně ve vývoji): http://fbpd.ic.cz/
DeaLer+2
Hero
18. 6. 2007   #23
-
0
-

To Jura: ne, to tím samozřejmě říct nechci (přečti si souvislosti, než ze mě budeš dělat blbečka :) a plně s tebou souhlasím ... jen tím chci dokázat, že za pár dní prostě kvalitní editor nenaprogramuje (max. nakliká)

Nahlásit jako SPAM
Jura
~ Anonymní uživatel
637 příspěvků
18. 6. 2007   #24
-
0
-

To DeaLer:

Blbečka z tebe nedělám a ani bych z nikoho tady nedělal, ale byl jsi zrovna nejblíže, kdo se oháněl těmito, podle mého, velice stupidními argumenty(jak řikám, nečetlk jsem to celé). V tu chvíli jsem viděl rudě a nic jiného nevnímal, takže pokud se tě to dotklo, tak se omlouvám.

Nahlásit jako SPAM
Jura
~ Anonymní uživatel
637 příspěvků
18. 6. 2007   #25
-
0
-

A abych tu nebyl jen za prudila, tak taky, jako většina doporučuju C/C++(jak jinak, že?:). Tyhle jazyky jsou a budou, podle mého názoru, pořád v kurzu. Stále existuje spousta aplikaci, které jsou v nich napsány a které se musí udržovat a nikdo je nebude přepisovat, už jen proto, jak jsou rozsáhlé.

Nahlásit jako SPAM
DeaLer+2
Hero
18. 6. 2007   #26
-
0
-

To Jura: nedotklo a jsem rád, že už si rozumíme (alespoň doufám) ... vzhledem k důvodům, které mě k tomu vedly je stupidita argumentů celkem přijatelná ;)

Nahlásit jako SPAM
DeaLer+2
Hero
18. 6. 2007   #27
-
0
-

To Jura: ale pozor, na platformě Win už brzy může přijít doba (nejpozději za 5 let), kdy si Win32 (unmanaged) procesy moc neškrtnou, protože poběžej v SandBoxu a defautně nebudou mít žádný práva, ale to samozřejmě neznamená, že C++ zmizí

Nahlásit jako SPAM
Pavel Tobiáš0
Super člen
18. 6. 2007   #28
-
0
-

To DeaLer: seš si jistej, že tomu chceš říkat "hodně zkušeností"? Jestli programy řešíš tak, že si stáhneš pár komponent co vše udělaj za tebe, tak to zrovna moc expert nejseš!

Nahlásit jako SPAM
DeaLer+2
Hero
18. 6. 2007   #29
-
0
-

To Colpik: omg, kde píšu, že to tak dělám? kde? to byl jen příklad textového editoru vytvořeného v delphi za pár dnů ... kam sem to zase vlez :-(

BTW: neřekl jsem, že mám s Delphi hodně zkušeností, ale dost na to (promarněný dva roky), abych věděl, co se v tom dá reálně udělat po pár dnech ... a vůbec, nebudem se tady dohadovat o blbostech, vraťme se k původnímu topicu

Nahlásit jako SPAM
Jura
~ Anonymní uživatel
637 příspěvků
18. 6. 2007   #30
-
0
-

To DeaLer:

Samozřejmě se to může stát a na Win se to pravděpodobně i stane, ale já měl na mysli spíše software např. pro mikrokontroléry(i když tohle asi taky nebude ten nejlepší přiklad). Nicméně samozřejmě, že můj předchozí příspěvek byl ovlivněn tím, že C++, jako jazyk zbožňuju(poslední dobou mne uchvátilo generické programování - pro rejpaly: není to jen STL).

Nahlásit jako SPAM
DeaLer+2
Hero
18. 6. 2007   #31
-
0
-

To Jura: nj, já jsem s C++ osobně nikdy nepřišel do styku, ale vím zhruba, jaké možnosti nabízí a proto nemám strach, že bychom o něj přišli (byť už ve své managed formě) ... nevím, co by se dělo, kdyby jazyky C/C++ nikdy nesptařily světlo světa, jsem hodně závislej na jejich syntaxi (ty složený závorky jsou pro mě "vším" ;)

BTW: mikrokontroléry asi opravdu nebudou nejlepším příkladem (pro začátečníky), ale každý si přijde na své

Nahlásit jako SPAM
Jura
~ Anonymní uživatel
637 příspěvků
18. 6. 2007   #32
-
0
-

Jj,syntaxi má Céčko jednoduchou, i když nové C++0x je zase o trochu více ukecanější. Mno, jak se tak koukám, tak jsme asi odběhli dost od původního tématu.

Nahlásit jako SPAM
Jan Bednařík0
Super člen
19. 6. 2007   #33
-
0
-

To nekdo: Vždycky když se učíš něco nového, ze začátku to jde ztuha, ale jak se tím prokoušeš, už to jde najednou samo. Tak se nenech odradit a zkus se naučit ten Python. Rozhodně to nebude ztracenej čas.

DeaLer píše:#
# To Jura: ale pozor, na platformě Win už brzy může přijít doba (nejpozději za 5 let), kdy si Win32 (unmanaged) procesy moc neškrtnou, protože poběžej v SandBoxu a defautně nebudou mít žádný práva, ale to samozřejmě neznamená, že C++ zmizí

Kdo ví co bude za pět let... to už můžou být windows minoritní i na osobních počítačích a psát programy pro ně bude jen hrstka nadšenců ;-) Ale C a C++ tu bude, dokud se výrazně nezmění architektura počítačů. Už kvůli tomu, že C je vlastně jen jednodušeji psaný assembler/strojový kód.

Nahlásit jako SPAM
Python + Django + PostgeSQL = spokojený vývojář :-)
DeaLer+2
Hero
19. 6. 2007   #34
-
0
-

To Architekt: mno, neměli bychom zakládat prognózy na zbožných přáních ;) nemyslím si, že je otázkou, jestli k tomu dojde, ale spíš jakým způsobem ... evolučně (do zmíněných pěti let) nebo revolučně (už ve Vienně, to by znamenalo sázku do loterie, ale taky rychlejší likvidaci nebezpečných aplikací)

Nahlásit jako SPAM
Jan Bednařík0
Super člen
20. 6. 2007   #35
-
0
-

To DeaLer: Já bych si spíš přál, aby se vývojáři z Microsoftu koukli trochu do světa, jak to dělá konkurence a inspirovali se. Kdyby udělali nějaký rozumný systém práv, podobně jako má třeba linux, nemuseli by řešit žádné SandBoxy, HW čipy s certifikáty, a podobné hlouposti.

Nahlásit jako SPAM
Python + Django + PostgeSQL = spokojený vývojář :-)
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.

Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý