Nemohli byste mi nekdo pomoc vyresit tuhle rovnici mam dve rovnice:
(au+bv+cw+dx)*(0,0,0,1)=0
(au+bv+cw+dx)*(4,-5,9,0)=0
z tech dvou vektorovych rovnic dostaneme 4 rovnice pro cisla a,b,c,d
takze by to asi melo byt takhle,jestli jsem to dobre pochopil:
au+bv+cw+dx=0
4au+4bv+4cw+4dx=0
-5au-5bv-5cw-5dx=0
9au+9bv+9cw+9dx=0
prosim vas,moc dekuji.
Fórum › Matematika
Rovnice o x neznamych
To jeschinka:
pokud jsou a,b,c,d tzv. parametry, potom bych hledal tzv. Gaussovu eliminační metodu nebo trošku složitější LU rozklad. Těch metod je spousta. Jde ti o výsledek nebo o postup?
Jde o to, jestli mám hledat sešit :-P
no tema uz je asi trochu pase a nikoho to moc zajimat nebude, ale pro poradek to sem napisu (a kdyz uz to vim tak proc se nepochlubit (i kdyz ta slecna to uz asi cist nebude:( ))
pro reseni soustavy k linearnich rovnic o k neznamych se nejsnaze da zprogramovat gaussova eliminacni metoda.
je to o tom ze soustavu prevedes na trojuhelnikovy tvar:
a1*x1 + b1*x2 + c1*x3 =d1
b2*x2 + c2*x3 =d2
c3*x4 =d3 (x jsou nezname, ostatni pismena realne koeficienty)
tim ze ze od kazde rovnice krome prvni postupne odectes prvni nasobenou takovym cislem aby se vyrusila x1 (tedy pro druhou rovnici to bude cislo a2/a1, pro treti a3/a1), pak od kazde krome druhe a prvni rovnice odectes druhou nasobenou takovym cislem aby se ti vyrusila x2 (tedy b2/b1, b3/b1) a tak dal, jednoduse se to da zapsat pomoci dvou for-cyklu
no a z tohoto trojuhelnikoviteho tvaru muzes hned vypocitat z posledni rovnice x4 (x4=d3/c3), ktere potom dosadis do predchozi... opet se to da realizovat pomoci dvou for-cyklu.
no asi jsem to nevysvetlil moc srozumitelne, kdyby nekdo chtel dam sem zdrojak
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
3 rovnice o 3 neznámých — založil kevin
Program pro výpočet rovnic o 2 neznámých — založil Mayestro
Podmínky při řešení soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých — založil martin.kubik
Help kv .rovnice — založil Darkkiller
Rovnice — založil Kája