Ahoj,
mám textové soubory, kde jsou na každém řádku 3 čísla oddělené mezerami. A já bych potřeboval smazat vždy první číslo na řádku, včetně mezery. Se sedem nejsem moc velký kamarád, takže nejsem schopný sesmolit ten příkaz. Prosím, poraďte mi někdo nebo budu 14 dní jenom datlovat do klávesnice a vše umazávat ručně. Nemusí to být jenom pro sed. Klidně to může být awk nebo něco podobného. Předem děkuji.
Fórum › OS - GNU / Linux
Úprava textového souboru pomocí sedu nebo něčeho podobného
To tommz9:
Díky, to je přesně to co potřebuji. Naučit bych se to chtěl, ale bohužel to není jen o regulárních výrazech, ale taky o parametrech sedu atd. A momentálně nemám moc času. Moc si mi pomohl, díky. A do jaké diskuse na těchto stránkách bys to umístil ty? Mi přišla tato právě jako nejvhodnější z nabídky.
To tommz9:
Měl bych na Tebe ještě jednu prosbu, tedy pokud by to byl taky nějaký jednoduchý příkaz na jeden řádek. Mám 2 textové soubory, z nichž ve druhém je na každém řádku jen jedno číslo. To číslo značí číslo řádku prvního souboru, který se má vypsat na výstup. Oba vstupní soubory mají tedy stejný počet řádků. Pokud by to byl nějaký jednoduchý příkaz a nedělalo by Ti problém to tu nadatlovat, byl bych Ti moc vděčný. Ale každopádně děkuji za pomoc a snahu.
Mělo by to fungovat, vyzkoušej :
#!/usr/bin/python
import sys
def main():
if not len(sys.argv) == 3:
print "use :", sys.argv[0], "file1 file2"
print "reads from file1 in order given by file2"
return -1
lines = []
for i in 1,2:
try:
lines.append(open(sys.argv[i]).readlines())
except IOError:
print "error, no such file or directory:", sys.argv[i]
return -1
for i in lines[1]:
print lines[0][int(i)-1].strip()
if __name__ == "__main__":
main()
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa