Odkazy. – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Odkazy. – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.comOdkazy. – HTML / XHTML – Fórum – Programujte.com

 

Viktor Roštík0
Stálý člen
18. 7. 2007   #1
-
0
-

U mně je to problém za problémem a hned je tu další. Pod komentářem odkazy, sem se snažil odkazy udělat, vše dělám tak jak se má, kód je podle PSPadu bez chyby, ale stejně tam nemám žádný odkaz, prosím o pomoc.
Zdojový kód:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">

<html>
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250">
<meta name="generator" content="PSPad editor, www.pspad.com">
<meta name="author" content="Viktor 'DeathHuman' Roštík">
<meta name="keywords" content="Jan, Vinš, el.motor, servis, Pražská, 299, Jílové, u, Prahy, čerpadla, opravy, sekačky, kopání, studní, instalace">
<title> El.Motor-Servis Jan Vinš
</title>
<style type="text/css"> h6 {color: white; font-size: small} h5 {color: rgb(244,144,81); font-size: medium;} p {font-size: 12pt} img {border: none}
</style>
</head>
<body style="background-color: white">
<!--Postraní lišta;Logo;odkaz na e-shop;postraní lišta 2-->
<img src="grafika/side.gif" style="position: absolute; left: 100px; top: 0px">
<img src="grafika/logo.gif" style="position: absolute; top: 0px; left: 110px">
<img src="grafika/shop.gif" style="position: absolute;top: 0px;left: 742px">
<img src="grafika/side2.gif" style="position: absolute; top: 0px; z-index: 1">
<br>
<!--Odkazy-->
<h6>
<span style="position: absolute;top: 136px; left: 110px">
<a href="index.htm">
<img src="grafika/odkaz1.gif"></a>
</span>
<span style="position: absolute;top: 136px; left: 415px">
<a href="instalace.htm"><img src="grafika/odkaz2.gif"></a>
</span>
<span style="position: absolute;top: 136px; left: 528px">
<a href="opravy%20a%20servis.htm"><img src="grafika/odkaz3.gif"></a>
</span>
<span style="position: absolute;top: 136px; left: 644px">
<a href="prodej.htm"><img src="grafika/odkaz4.gif"></a>
</span>
<span style="position: absolute;top: 136px; left: 748px">
<a href="kontakt.htm"><img src="grafika/odkaz5.gif"></a>
</span>
</h6>
<!--Nadpis-->
<p>
<span style="color: rgb(244,144,81); font-size: medium;position: absolute; left: 175px; top: 180px"> Kdo jsme
<br> O společnosti
</span>
<!--Text-->
<br>
<span style="position: absolute; left: 175px; top: 220px"> Firma El.Motor-servis-Jan Vinš byla založena v Jílovém u Prahy v roce 1992.
<br> Naším hlavním zaměřením bylo převijení asynchronních el.motorů, opravy a servis
<br> čerpadel.Zabývali jsme se navijením elmg. cívek např. pro elektronické výhybkové
<br> systémy pro dopravní podnik Liberec.V posledních letech se naše činnost přesunula
<br> do oblasti čerpadel, která se pro naší firmu stává dominantní, ale i nadále se
<br> intenzivě věnujeme opravám a převijení el.motorů.Kvůli úplnosti našich služeb
<br> jsme se rozhodli rozšířit naše služby o instalace čerpadel a čerpací techniky u našich
<br> zákazníků.
<br> Poskytujeme odpobrné poradenství a hledáme pro Vás vždy nejvýhodnější řešení
<br> jak v ceně, tak i samozřejmě v kvalitě.
<br> Na dalších stránkách Vám představujeme sortiment našich služeb, doufáme, že Vás
<br> naše poskytované služby zaujmou a stanete se našimi stálými zákazníky.
</span>
<!--Obrázek k textu-->
<img src="grafika/vec2.gif" style="position: absolute;top: 240px; left: 700px">
<!--Vizitka-->
<img src="grafika/vizitka.gif" style="position: absolute;top: 500px; left: 110px">
</body>
</html>

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
Jan Škrášek
~ Redaktor
+1
Boss
18. 7. 2007   #2
-
0
-

a proc furt pouzivas position absolute????? vzdyt to je zbytecny

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Viktor Roštík0
Stálý člen
18. 7. 2007   #3
-
0
-

To hrach: A proč ne, mně tohle tak netrápí jako ty odkazy, takže mluv k věci.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
Viktor Roštík0
Stálý člen
18. 7. 2007   #4
-
0
-

Takovejch chytrejch lidí tu bylo a ani jeden za 2 1/2 H neporadil? :-(

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
18. 7. 2007   #5
-
0
-

Nazdar tak som sa na to mrkol a vo firefoxe a v IE tam tie odkazy mam, skus specifikovat problem.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Viktor Roštík0
Stálý člen
18. 7. 2007   #6
-
0
-

To lavor: Kurzor ani prohlížeč nenajdou žádnej odkaz, když najedeš na odkaz ve FF, normálně se ti dole načte cílová adresa, tady nic. Takhle se my to stalo i u né obrázkovém ale i u textovém odkazu a já fakt nevím co stím.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
18. 7. 2007   #7
-
0
-

To DeathHumanCZ: FF se statovým řádkem blbne...podle toho, co jsem se díval na ten kód, je vše v pořádku.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
18. 7. 2007   #8
-
0
-

Ako som povedal mne to tak ako tu je napisane funguje(zobrazuje sa adresa v status bare, meni sa kurzor), mozno by si mohol sem dat na to odkaz i ked to asi nepomoze. Kod je v poriadku validator len vyhodil chybne atributy alt u img ale to nebude problem, inak neviem ako pomoct.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Viktor Roštík0
Stálý člen
18. 7. 2007   #9
-
0
-

To survik1: Já zkusím restartovat počítač, ale je to opravdu divné IE,FF i Opera ,dělají jako by odkaz neexistoval.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
Viktor Roštík0
Stálý člen
18. 7. 2007   #10
-
0
-

Jediný co mně napadlo, dát Vám to i z grafikou a jinejma stránkama, třeba to pomuže.
Link:

http://www.edisk.cz/stahni/31831/stranky.rar_89.93KB.html

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
19. 7. 2007   #11
-
0
-

Problemove miesto je ten z-index u posledneho obrazka (nastav ho na nulu, alebo ho celkom zrus a odkazy budu fungovat)

<!--Postraní lišta;Logo;odkaz na e-shop;postraní lišta 2-->

<img src="grafika/side.gif" style="position: absolute; left: 100px; top: 0px">
<img src="grafika/logo.gif" style="position: absolute; top: 0px; left: 110px">
<img src="grafika/shop.gif" style="position: absolute;top: 0px;left: 742px">
<img src="grafika/side2.gif" style="position: absolute; top: 0px; z-index: 1">


Tak problemovy kod som uz nasiel, avsak vyriesit ti to nepomozem(ja by som zmenil velkost obrazka toho tlacitka aby ti to neprekryvalo tu bocnu listu)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Viktor Roštík0
Stálý člen
19. 7. 2007   #12
-
0
-

To lavor: Jestli myslíš že to tím je, tak to tak udělám, a smím se zeptat, čím myslíš "Tak problemovy kod som uz nasiel"?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
Viktor Roštík0
Stálý člen
19. 7. 2007   #13
-
0
-

To lavor: Děkuju moc, nikdy by mně nenapadlo že to bude tímhle...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
19. 7. 2007   #14
-
0
-

Niektore chyby sa problematicky hladaju v akomkolvek kode, ja som to nasiel tak ze som vsetko zakomentoval a postupne odkomentovaval kusy kodu az som prisiel na ten kod ktory zneplatnil tie odkazy. Tvoju otazku som velmi nepochopil, takze som odpovedal tak ako som to pochopil.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Viktor Roštík0
Stálý člen
19. 7. 2007   #15
-
0
-

To lavor: Odpověděl jsi správně, já jen chtěl vědět proč byl můj web tak problémoví.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
19. 7. 2007   #16
-
0
-

Problemovym som ho nazval preto lebo som nevedel z kodu prist na to preco to nejde(a hlavne preto ze ten kod vytvoril nejaky problem :)) ). vseobecne css poziciovanie je podla mna problemove (aspon pre mna velmi sa v tom nevyznam)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Viktor Roštík0
Stálý člen
19. 7. 2007   #17
-
0
-

To lavor: Ale podle autora lekce pozicování na JPW je to prý mocná zbraň.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
Ondrej Juríček
~ Moderátor
0
Stálý člen
19. 7. 2007   #18
-
0
-

Áno je to mocná zbraň, ale iba pre toho, kto ju vie používať!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jan Škrášek
~ Redaktor
+1
Boss
19. 7. 2007   #19
-
0
-

To DeathHumanCZ: řeknu ti to takhle, jestli si to psat sam a ne nejaky WYSIWYG, tak se okamzite nauc normalni html, potom do toho stvi nejaky css, a nepreskakuj urovne poznani. az to zvladnes, tak se nauc neco jako XHTML, a potom muzes se pustiti do studia CSS. takovej prasackej kod sem dlouho nevidel, jako do <span> davat <br> .. no to by me v zivote nenapadlo.

jestli si to nepsal sam tak sem stim vubec nelez!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Viktor Roštík0
Stálý člen
19. 7. 2007   #20
-
0
-

A to tam mám pro uspokojení tvých okulárů, radší dát 20x span s jinejma pozicema?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
Viktor Roštík0
Stálý člen
19. 7. 2007   #21
-
0
-

To hrach: A já to psal sám, takže sem stím lejzt můžu.

hrach píše:jestli si to nepsal sam tak sem stim vubec nelez!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
Jan Škrášek
~ Redaktor
+1
Boss
19. 7. 2007   #22
-
0
-

a uč se ty kuřátko:



<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en">
<head>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
<meta name="author" content="Jan Skrasek ala Hrach">
<meta name="keywords" content="el.motor, servis, Pražská, 299, Jílové, u, Prahy, čerpadla, opravy, sekačky, kopání, studní, instalace">
<title>El.Motor-Servis Jan Vinš -O firmě</title>
<style type="text/css" media="screen">
* {
margin: 0;
padding: 0;
}
body {
text-align: center;
}
div#content {
margin-left: auto;
margin-right: auto;
width: 799px;
}
div.head {
margin-bottom: -5px;
}
div.links {
padding-top: 1px;
background-color: #ee3e0d;
text-align: right;
height: 25px;
}
div.links a {
margin-right: 20px;
margin-left: 20px;
color: white;
font-weight: bold;
text-decoration: none;
}
div#main {
padding: 40px 70px;
text-align: left;
}
h1 {
color: #ee7c0c;
font-size: 1.1em;
}
</style>
</head>
<body style="background-color: white">
<div id="content">
<img src="grafika/side.gif" style="float: left" />
<img src="grafika/side.gif" style="float: right" />
<div class="head">
<img src="grafika/shop.gif" style="float:right"/>
<img src="grafika/logo.gif"/>
</div>
<div class="links">
<a href="index.htm">O firmě</a>
<a href="instalace.htm">Instalace</a>
<a href="instalace.htm">Instalace</a>
<a href="instalace.htm">Instalace</a>
<a href="instalace.htm">Instalace</a>
</div>

<div id="main">
<h1>Kdo jsme? O společnosti</h1>

<img src="grafika/vec2.gif" style="float: right" />
<p>Firma El.Motor-servis-Jan Vinš byla založena v Jílovém u Prahy v roce 1992.</p>
<p>Naším hlavním zaměřením bylo převijení asynchronních el.motorů, opravy a servis čerpadel. Zabývali jsme se navijením elmg. cívek např. pro elektronické výhybkové systémy pro dopravní podnik Liberec.V posledních letech se naše činnost přesunula do oblasti čerpadel, která se pro naší firmu stává dominantní, ale i nadále se intenzivě věnujeme opravám a převijení el.motorů.Kvůli úplnosti našich služeb jsme se rozhodli rozšířit naše služby o instalace čerpadel a čerpací techniky u našich zákazníků.</p>
<p>Poskytujeme odpobrné poradenství a hledáme pro Vás vždy nejvýhodnější řešení jak v ceně, tak i samozřejmě v kvalitě.</p>
<p>Na dalších stránkách Vám představujeme sortiment našich služeb, doufáme, že Vás naše poskytované služby zaujmou a stanete se našimi stálými zákazníky. </p>
</div>
<img src="grafika/vizitka.gif">

<div>
</body>
</html>

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Jan Škrášek
~ Redaktor
+1
Boss
19. 7. 2007   #23
-
0
-

a to jsem tam použil ty tvoje strašny obrázky, šlo by to ještě jednodušeji.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
19. 7. 2007   #24
-
0
-

Nechcem velmi vstupovat do tej vasej miniwar. Ale zamyslite sa nad tym na co tu vlastne ste.

To DeathHumanCZ: Nie je chyba nechat si poradit od inych.

To Hrach: Myslim si ze vo svojom veku si este nedokazal nic take, preco by si mal nadavat inym ludom a osocovat ich pracu. Ak si myslis ze vies nieco lepsie ako oni tak sa im snaz poradit "jemnejsim" sposobom. Ocenujem ze si si dal pracu prerobit ten kod ale obislo by sa to aj bez tych posmeskov.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Ondrej Juríček
~ Moderátor
0
Stálý člen
19. 7. 2007   #25
-
0
-

To hrach: tak prasácky napísaný striktný XHTML kód som už dávno nevidel! ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Viktor Roštík0
Stálý člen
19. 7. 2007   #26
-
0
-

To hrach: No vidiš, máš to napsat hned a né se posmívat, a já myslel že to tu neni jako na diskuze.jakpsatweb.cz.. Njn, každej se někdy splete.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
Jan Škrášek
~ Redaktor
+1
Boss
19. 7. 2007   #27
-
0
-

To All: [podtrzene]Omlouvam se na arogatní přístup[/podtrzene]. Je tu pár dalších faktů:
1) DHCZ napsal opravdu nechutne stylovany dokument, a pak se divi ze mu nefunguje.
2) Ja sem mu poradil aby nejdriv poradne nastudoval HTML -> napr k cemu slouzi span, k cemu nadpisy (hx) apod. a potom do toho michal css
3) muj kod je velmi cisty, az na par preklepu, jde to udelat lepe, ano, ale mim cilem NEBYLO udelat DHCZ praci, ale ukazat mu pristup, ze to jde i bez absolutniho pozicovani.

To OndreJ: Co ti vadi kontretne?

Zaver: nevim jak to chodi na JPS timto se nikdo nikam neposune. Nechci nekoho odradit, ale myslim ze trochu snahy a testovani prejizes. Komunita (programatoru/koderu/designeru) to rada poradi, ale je treba vyvijet vlastni snahu.

To lavor: Máš pravdu.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Viktor Roštík0
Stálý člen
20. 7. 2007   #28
-
0
-

To hrach: Dobře, vše je ok. Do příštího webu se vše doučím, jelikož tenhle musím dnes odevzdat. A tím strašným obrázkem jsi určitě myslel"grafika/side2.gif" že? Já totiž newím jak ho můžu napozicovat, jelikož když se dá pak prohlížeč do jiného rozlišení nebo menšího okna, tak ta postraná pravá čára leze do loga, tak sem to vyřešil netradyčně, ale zbytečně, jelikož to budu muset předělat a stou pozicí si vyhrát.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
Ondrej Juríček
~ Moderátor
0
Stálý člen
20. 7. 2007   #29
-
0
-

hrach: Ale veď ja viem, že si to napísal narýchlo a tvoj kód mal slúžiť iba na ukážku, kade vedie správna cesta. Moje poukázanie malo byť iba reakcia na tvoje "tvrdšie" vyjadrenie názoru :D. Nič viac! A myslel som samozrejme na tie chýbajúce atribúty v img tágu, zlé ukončenie meta tágov, neoptimálne definovanie identifikátorov v CSS a ako čerešnička ten (nazvime to preklep) uzatvárací div s identifikátorom content ;) (nelogické drobnosti nespomínam)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jan Škrášek
~ Redaktor
+1
Boss
20. 7. 2007   #30
-
0
-

To OndreJ: jj :D

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
20. 7. 2007   #31
-
0
-

To OndreJ: Právě kvůli tomu uzavírání nepárových tagů jsem si neoblíbil XHTML. Já nepotřebuju mít Extra Super web s CSS3, validním XHTML atd. Mě stačí, když se to bude správně zobrazovat a ať si W3C víte-co :P

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
Viktor Roštík0
Stálý člen
20. 7. 2007   #32
-
0
-

To survik1: Tak stím souhlasím, halvně že to funguje.
To hrach: Vlastně, proč se nemůže dávar <br> do <span>, vždyť to je funkční.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
Jan Škrášek
~ Redaktor
+1
Boss
20. 7. 2007   #33
-
0
-

To DeathHumanCZ: podívej, mě je celkem jedno jestli je to funkční a jen si [podtrzene]myslim[/podtrzene] ze by to neproslo validatorem, ale jde o to, ze span je semanticky inline blok -> prostě není to žádný víceřádkový element. když už, tak aspon do div. ale je stjne nejlepsi vyuzit elementy k tomu urcene, napr p.
viz. semantika.name

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
20. 7. 2007   #34
-
0
-

To DeathHumanCZ: Protože pro to existuje speciální tag <div>, který je víceřádkový...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
20. 7. 2007   #35
-
0
-

To DeathHumanCZ: Tady jde hlavně o to, že v budoucnu, až budeš psát tísíciřádkové (PHP) soubory, aby ses v tom taky trochu orientoval.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
Viktor Roštík0
Stálý člen
20. 7. 2007   #36
-
0
-

To hrach: Ok, ale když to tak být nemělo, tal proč PSPas nevichrlil alespoň varování.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
Jan Škrášek
~ Redaktor
+1
Boss
20. 7. 2007   #37
-
0
-

To DeathHumanCZ: Zrovna sme PSPAD sme probirali na redakcni nastence. :) Ja nesjem velky zastance. nevim proc neupozornil, ale rozhodne se na nej nespolehej. Radsi nastuduj tu URL co sem poslal ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
20. 7. 2007   #38
-
0
-

To DeathHumanCZ: Protože je to možná kombinace, není zakázaná a tak PSPad nemohl udělat ani varování... Navíc, HTML je volný a dá se s ním dělat všelijaké blbosti.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
Viktor Roštík0
Stálý člen
20. 7. 2007   #39
-
0
-

To hrach: Já se radši budu řídit lekcema na Programujte a ne na JPW a vše si pořádně projdu, a pak se pustím do osobních stránek a dám ti je zkontrolovat, jestli projdou tvým mozkovím validátorem (neberto jako urážku), ok?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
20. 7. 2007   #40
-
0
-

To DeathHumanCZ: Podívej se na kurz HTML 1. Nevím, jestli je p4nther ještě pořád aktivní, nicméně jeho lekce jsou napsány vážně kvalitně a občas se tam juknu i já =)
Lekce na JPW jsou již hodně starý, prostě nepoužitelný.
U lekcích p4nthera si prostuduj vše, včetně tagů typu <font> ap. Časem je sice taky zahodíš (za CSS), ale je lepší znát všechny tagy (když budeš pracovat s vícerolidmi, někteří je ještě můžou používat...aby ses na to nedíval jak na...prostě jak na "UFO")

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
Viktor Roštík0
Stálý člen
20. 7. 2007   #41
-
0
-

To survik1: Hezké přirovnání, kouknu se ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Vskutku...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 8 hostů

Podobná vlákna

Odkazy — založil to_jsem_ja

Odkazy — založil Jiří

Odkazy — založil BigBear

Odkazy — založil Šťouchal

Odkazy — založil lukas775

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý