Kurz Delphi II - doplňkové články – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Kurz Delphi II - doplňkové články – Delphi – Fórum – Programujte.comKurz Delphi II - doplňkové články – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

ProgDan0
Stálý člen
19. 7. 2007   #1
-
0
-

Zdarte,
mám tu takový dotaz hlavně na linuxáky. Byl by zájem o doplňkové články o programování v programu Lazarus k mému kurzu programování v Delphi?. Projekt Lazarus, spolu s projektem Free Pascal Compiler tvoří linuxovou alternativu k Delphi. Programuje se v jazyce FreePascal, který je s ObjectPascalem téměř totožný.
Pokud by byl zájem, pište sem, mě na mail ([email]progdan@progdansoft.com[/email]) nebo na ICQ (249163429).

Články budu psát jen při dostatečném počtu zájemců...kvůli pár lidem se s tim plácat nehodlám :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Collecting data is the first step to the wisdom, but sharing data is the first step to the community.
Jan Škrášek
~ Redaktor
+1
Boss
19. 7. 2007   #2
-
0
-

Upozornuji jen, ze Lazarus nepouziva ObjectPascal ale FreePascal, ObjectPascal je modifikace FreePascalu od firmi Borland, casto zvan tento jazyk jako jazyk Delphi. Jazyky jsou si samozrejme silne podobne, ale ne kompatibilni.

Jestli se pletu, tak mi prominte.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
ProgDan0
Stálý člen
21. 7. 2007   #3
-
0
-

To Hrach:
Moc díky za upozornění, tohle jsem nevěděl :) Ty jazyky jsou si natolik pdobné (až bych řekl že shodné), že jsem si toho nikdy nevšiml. Jak se ale píše na oficiálních stránkách projektu:

Lazarus is the class libraries for Free Pascal that emulate Delphi



Jde o emulaci Delphi a já osobně mám zkušenost s tím, že napíšu kus programu v Delphi, poté zdroj přenesu do Lazara a nemám problémy s kompatibilitou (maximálně určité API funkce).

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Collecting data is the first step to the wisdom, but sharing data is the first step to the community.
Jan Škrášek
~ Redaktor
+1
Boss
22. 7. 2007   #4
-
0
-

To ProgDan: :) no jasny. API je zapeklita vec. Kdysi davno stal za povsimnuti Kylix -> a komponenty CLX ("non API"), bohuzel Borland se na to pak vykaslal. Lazarus sem zkousel, ale docela me tam stval cas kompilace :D

Jinak ma komponenty (edit plus tlacitko na vyber souboru ci ceho ;)), ktere Delphi nema, otazka je, jestli mu nechybi ty komercni komponenty, ktere si lze do delphi dokoupit. Uprime ale s Delphi sem zkoncil, myslim ze je to dobra vec na zacatky, na male programky. Chci to spise zkusit se C#.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
ProgDan0
Stálý člen
22. 7. 2007   #5
-
0
-

To hrach: pravda, že Lazarus kompiluje chvíli déle (vlastně nekompiluje Lazarus - ten pouze volá Free Pascal Compiler)...co se týče komponent, při prvním spuštění sem byl zděšen :) je tam jen asi 5 palet...v Delphi 2007 jich mám kolem 40ti :) Ale ze stránek projektu se daj nějaký stáhnout a dokonce se mi některé komponenty po několika hodinách podařilo přenést z Delphi (ale už to nehodlám opakovat :)
A neřekl bych, že je Delphi na malé prográmky...naopak je podle mě vhodné na tvorbu rozsáhlých projektů - systémů. Nejhorší je se prolámat tou teorií a naučit se pracovat se základníma komponentama....pak to jde !skoro! samo :)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Collecting data is the first step to the wisdom, but sharing data is the first step to the community.
Jan Škrášek
~ Redaktor
+1
Boss
22. 7. 2007   #6
-
0
-

To ProgDan: nj, Delphi tam ma ale same blbosti, 5 založek různych ovladaču databazi a ztoho ani jedno ne pro mysql - nakonec sem sahl po zeus.
male/velke projekty: jediny vetsi projekt o kterem vim v delphi je pspad, a bohuzel zacina dojizdet na maxima delphi... ale konec s touto diskuzi ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Pavel Synek0
Super člen
22. 7. 2007   #7
-
0
-

Já si myslim že v delphi je i total commander, ale ten už na to taky začíná dojíždět...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Jan Škrášek
~ Redaktor
+1
Boss
22. 7. 2007   #8
-
0
-

To Phoenix: jj, pravda, jj, dojíždí, viz podpora FTPS apod.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
Santas0
Věrný člen
22. 7. 2007   #9
-
0
-

ake znamejsie projekty v delphi este poznate? zacinam sa divit ze tieto dva paradne programy su v tom spravene

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
http://psandtner.sk/blog
ProgDan0
Stálý člen
22. 7. 2007   #10
-
0
-

Původně toto téma mělo být o něčem jiném, ale když už jste to nakousli: Delphi se používá hlavně k vývoji aplikací na zakázku - vnitřní firemní systémy, speciální serverové aplikace.....

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Collecting data is the first step to the wisdom, but sharing data is the first step to the community.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Kurz Delphi — založil Daniel Muška

Kurz c++ 2 — založil Filip

Kurz C++ — založil DeathHumanCZ

Kurz — založil Domingo

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý