Spouštění programu java – Java – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Spouštění programu java – Java – Fórum – Programujte.comSpouštění programu java – Java – Fórum – Programujte.com

 

Sandak0
Newbie
8. 8. 2007   #1
-
0
-

Zdarec,
koupil jsem si knížku "Java bez předchozích znalostí" a mám menší problémek jak spustit první program NazdarSvete.
Nainstaloval sem normálně J2SDK a přidal do Path počítače... Napsal sem:
class NazdarSvete {
public static void main ( String arg[] )
{
System.out.println("Nazdar, světe!");
}
}
A uložil jako .java
Přes příkazový řádek sem to zkompiloval na .class (dal jsem tam javac NazdarSvete.java)
Super to mi udělalo soubor s názvem NazdarSvete.class
Až sem je všechno ok podle tý knížky... Potom autor píše že mám v příkazovém řádku napsat "java NazdarSvete" a program by se měl spustit a zobrazit se mi "Nazdar Světě!" Jenže mě to napíše následující chybu:
"Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: NazdarSvete"
Autor v knížce píše že když se objeví tato chyba že jsem nejspíš zadal NazdarSvete.java nebo NazdarSvete.class místo samotnýho NazdarSvete... Což ale není pravda, napsal jsem tam jenom "java NazdarSvete "
Zde přikládám obrázek z příkazového řádku... Už si s tím fakt nevim rady pls help me!
http://img105.imageshack.us/my.php?image=javast1.gif

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Sandak
Geralt
~ Anonymní uživatel
21 příspěvků
8. 8. 2007   #2
-
0
-

Ulozil jsi cestu k souboru NazdarSvete.java do CLASSPATH ?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Sandak0
Newbie
8. 8. 2007   #3
-
0
-

Kua.. O tom v té knížce není ani zmínka!!!! Moc díky už to jde.. Ale nechápu proč to do té knížky nenapsali... HRRR

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Sandak
Luk4Senko
~ Anonymní uživatel
23 příspěvků
14. 8. 2007   #4
-
0
-

To je mozna dobry pouzivat treba NetBeans nebo Eclipse :)

Tuto knizku jsem taky mel / mam a podobny problem vyresil po svem :D ale ted uz to vim z jinych knizek...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Sandak0
Newbie
15. 8. 2007   #5
-
0
-

Jojo teď sem začak používat Eclipse a je to OK... Jenom mě v té knížce naštvali že tam o tom nebyla ani zmíňka! Jinak můžu se tě zeptat jestli je tato kniha dobrá a naučíš se z ní? Jsem teprve v páte kapitole....

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Sandak
rudyment0
Návštěvník
16. 8. 2007   #6
-
0
-

Sandak píše:#
# Zdarec,#
#koupil jsem si knížku "Java bez předchozích znalostí" a mám menší problémek jak spustit první program NazdarSvete


Knizky, jejichž autoři si myslí, že vysvětlí programování v jazyku na 200 stránkách a navíc začínají programování v textovém editoru a spouštěním programu v příkazovém řádku dělají programování medvědí službu, protože na začátku sypou na začátečníka kvanta informací, kterým nerozumí a nemají čas nic pořádně vysvětlit.

Prolistuj si někde v krámu knihu "Myslíme objektově v jazyku Java 5.0" a uvidíš ten dramatický rozdíl mezi knihami, které se snaží naučit pouze syntaxi jazyka a knihami, které se snaží čtenáře naučit doopravdy programovat. Už jsem se bavil s řadou lidí, kteří po prolistování této knihy prohlásili koupi své předešlé učebnice za omylem vyhozené peníze a začali se učit ne syntaxi, ale programování.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Sandak0
Newbie
17. 8. 2007   #7
-
0
-

No tak myslím si že když si dostuduju tuhle knížku co mám teď tak se z toho základy snad naučím ne? Samozřejmě si potom koupim nějakou další knížku která bude mít třeba 1000 stránek a bude se to v ní vše probírat podrobněji a do toho se to při tom můžu učit ještě přes internet. Jaký je tvůj názor? Ty si myslíš že se mám na tu knížku úplně vykašlat založit do poličky a koupit si "Myslíme objektově v jazyku Java 5.0"?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Sandak
Luk4Senko
~ Anonymní uživatel
23 příspěvků
17. 8. 2007   #8
-
0
-

Ja osobne mam knizku od Ivora Hortona s nazvem Java 5 , 1000 KC me stala v ty dobe , ale ma to 1400 stranek , je tam vsechno , da se rict, ze po precteni je z tebe zkuseny programator , kteryho uz nic nemuze prekvapit . Ja sam jsem zacal nedavno a je tam vsechno vysvetleno :) V te knizce Java bez predchozich znalosti , tam te naucej nejakej zaklad pro dalsi studium Javy . V Jave bez predchozich znalosti se mi ale libilo , jak tam popsali ten vznik jazyka a vlastne i celou tu historii od Cobola pres C a podobne. To jsem zase jinde nenasel . Rek bych , ze kazda me neco do sebe ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
aYro
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
17. 8. 2007   #9
-
0
-

Jak mam presne udelat to ulozeni do promenny classpath pls pls

A dalsi vec : Do classpath se uklada cesta ke kompilatoru javac , nebo k souboru BlaBla.java ?

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Sandak0
Newbie
17. 8. 2007   #10
-
0
-

Mno a myslíš že má cenu tu knížku "Java bez předchozích znalostí" dočíst a až potom si koupit "Java 5" a nebo rovnou "Java Programujeme profesionálně" ....? Nebo se rovnou vykašlat na tuhle knížku a rovnou koupit "Jav 5"? Předem díks ....

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Sandak
Luk4Senko0
Newbie
18. 8. 2007   #11
-
0
-

"Java Programujeme profesionálně" to jsem si jen tak listoval , a podle me je to uz jen z nazvu pro ty , kdo uz neco precetli , je to urceno spis pro prechod pokrocily-profik ale je to na tobe. Urcite ale knizku nehodnot podle pekneho obalu ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Never give up ! Never stop believing !
Luk4Senko0
Newbie
18. 8. 2007   #12
-
0
-

Nejlepsi je ale cist Thinking in Java ( ke stazeni zdarma ) , ktera je teda ale v anglictine...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Never give up ! Never stop believing !
Luk4Senko0
Newbie
18. 8. 2007   #13
-
0
-

v prikazovym radku pises treba pri kompilaci : javac -classpath . Blabla.java
-classpath se da zkratit jako -cp a ta tecka ti odkazuje na aktualni adresar

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Never give up ! Never stop believing !
Sandak0
Newbie
18. 8. 2007   #14
-
0
-

To Luk4Senko: Chci se tě zeptat jeslti je ta knížka "Java5" od Ivora Hortona napsaná lidskou řečí a dá se lehce pochopit? Jinak ty jsi dočtl knížku "Java bez předchozích znalostí"? :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Sandak
Luk4Senko0
Newbie
20. 8. 2007   #15
-
0
-

Tak je jasny , ze do knizky s cca 250 strankama se nevejde vsechno.
Urcite tim nic nezkazis ale , je to fakt jen tvuj vyber.
Ja jsem zacal na te tvoji a jak uz jsem tak nejak chapal o co jde , tak jsem presel , abych se dovedel o tom vic.
Ta knizka Java bez predchozich znalosti te ma akorat "zasvetit" do syntaxe + zaklady obecne jako programovani ( pole , cykly , prikazy , podminky ,....) . Po jejim precteni se stanes (da-li buh :D ) pokrocilym programatorem . A ted stejne prijde toto : Hm fajn , umim zaklady , jdu dal a sahnes po jine knizce pro pokrocilejsi , proto ty knizky pro lamky jsou tak pod tech 300KC .

Po preceteni Ivora Hortona budes na nejlepsi ceste k profesionalite. Neni to napsany zas tak slozite . Java neni slozita, ale je ji hodne :)

btw : taky jsem videl tu knihu Java programujeme profesionalne, tak to presne nevim o cem je , ale urcite ti tam budou jen ukazovat ruzny reseni a postupy , abys tolik neprasil kod a bude tam hodne o optimalizaci . Ale myslim si ( a je to i logicky ) , ze uz predpoklada, ze "neco" umis ;)

btw 2 : jeste jsem videl knihu Miroslava Viriuse "Java pro zelenace" , stoji asi 250 , ale samo , ze tam taky nemuze byt vsechno , autor to tam i sam pise ;)

Kazdopadne je to jako postavit dve bloncky vedle sebe , me by se libila ta vlevo , tobe ta vpravo.
( stejne by urcite ani jedna neumela varit , takze to je stejne jedno :D )

At se rozhodnes jakkoliv , hodne stesti ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Never give up ! Never stop believing !
Luk4Senko0
Newbie
20. 8. 2007   #16
-
0
-

Jo a az si budes vybirat , tak si teda radsi kazdou zalistuj a vklidku si precti par stranek , jestli je to pro tebe srozumitelne ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Never give up ! Never stop believing !
Sandak0
Newbie
22. 8. 2007   #17
-
0
-

Heh díky moc... Knihu sem si lehce prolistoval a dost se mi zalíbila... Nakonec sem si ji i koupil.... Tak doufám že ji někdy dočtu protože při pohledu na těch 1450 stránek mi vypadávaj oči :-D

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Sandak
rudyment0
Návštěvník
28. 8. 2007   #18
-
0
-

To Luk4Senko:

Ja osobne mam knizku od Ivora Hortona s nazvem Java 5 , 1000 KC me stala v ty dobe , ale ma to 1400 stranek , je tam vsechno , da se rict, ze po precteni je z tebe zkuseny programator , kteryho uz nic nemuze prekvapit.



Uz jsem to tu psal několikrát - Horton učí syntaxi a knihovny, ne programování. Proto zapomíná zmínit řadu věcí, které dělají začátečníkům problémy.

= Neupozorňuje na to, že konstrucktor nesmí obsahovat volání nefinálních metod, takže to pak programátor udělá a nestačí se divit, proč mu program nechodí.

= Zmiňuje sice, že dceřinná třída definuje speciální instance rodičovské třídy, ale zapomíná uvést, co se stane, když programátora svede slovo extends = rozšiřuje, a opravdu definuje potomka jako rozšíření rodičovské třídy (kruh jako potomek bodu, krychle jako ptomek čtverce apod.).

= Nijak se nezmiňuje o tom, jak je třeba řešit situaci, když potomek potřebuje něco udělat ještě před tím, než se zavolá rodičovský konstruktor.

= Vůbec nevysvětluje, proč se v lokální třídě smějí používat pouze konstanty metody, v níž je definovaná, takže tento požadavek připadá řadě programátorů poněkud magický.

= Vůbec se nezmiňuje o tom, jak se definuje konstruktor anonymní třídy.

Třeba jsem si v něm listoval pouze zběžně, ale jestli tě již nic nemůže překvapit, mohl bys po přečtení Hortona odpovědět na váše zmíněné otázky? A přitom se jedná o konstrukce, které se nepoužívají v exotických situacích, ale relativně běžně.

A to nemluvím o dalších věcech, které patří do základního kurzu programování (např. návrhové vzory, TDD, refaktorace) a ne do nějaké nadstavby pro znalce.

Já jsem si tu knihui, bohužel, musel také koupit, abych věděl, proč studenti, kteří se z ní učili, bloudí.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
27. 9. 2007   #19
-
0
-

To rudyment: tak pod tohle bych se podepsal. Mě fascinují příspěvky, kde někdo píše, že po přečtení knihy bude z někoho poloprofesionální nebo profesionální programátor. Já teda v Javě nedělám, teprve na ni najíždím, ale několik let se živím (a předtím spoustu let jako koníček) programováním v jiných jazycích, ale teda netroufl bych se považovat za profesionála. K tomu mi ještě pár let praxe chybí :)

Jinak co se týče Javy, tak ty tlusté bichle bych doporučil spíš jako doplněk. K výuce - zvláště těch, co s Javou začínají - bych doporučil knížky od Rudolfa Pecinovského - Myslíme objektově v jazyku Java 5.0 a nedávno vydanou Návrhové vzory (ale tuhle třeba až později). Tam se opravdu učí jak programovat a ne pouhopouhá syntaxe.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 9 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý