Chci se naučit dělat multiplatformní GUI aplikace v C++. Které API zvolit? GTK+? wxWidgets? Qt? FLTK? Nebo nějaké úplně jiné?
Fórum › C / C++
GTK+ vs. wxWidgets vs. Qt vs. FLTK
No, já by jsem byl s tím Qt zase trochu opatrnější. Qt má docela zajímavou politiku, však se koukni sám. Pokud budeš chtít vytvářet komerční aplikace a nebudeš je dodávat se zdrojáky, tak si sáhneš docela hluboko do kapsy. Více najdeš na stránkách projektu. GTK+ resp. gtkmm wrapper pro C++ je napsán velmi pěkně, oproti wxWidgets. Nicméně osobně se mi s wxWidgets pracuje docela dobře. Nejlepší asi bude, když si je vyzkoušíš, třeba všechny, a pak se rozhodnul.
To blaumro: Viděl bych to podobně jako Jura, ono Qt, přeci jenom, je komereční a je to znát, takže jestliže se jenom bavíš a nechceš vytvářet nějaké aplikace, na kterých plánuješ vydělat, minimálně, než tě zaměstnají, kde budou mít Qt zakoupené ;-), jistě je to velice dobrá volba. Mně osobně se velice dobře pracovalo s Gtkmm, člověk se ale musí smířit s tím, že nemá tu "kompaktnost", kterou nabízí Qt, skládá se jednoduše s více celků a všechno tam taky nenajdeš. A jak kolega zmínil wxWidgets, toš, je pravda, že úplný zázrak to není, dost lidí na nějak taky nadává, ale na druhou stranu, vzhledem k licenci to vůbec nemusí být zlá volba. Za sebe bych ještě přihodil do ohně knihovnu ClanLib, kdyby nepostrádala podporu unicode, jistě bych ji využíval, mně osobně se velice líbila.
Muj osobni nazor je, ze pokud chces delat multiplatformni GUI aplikaci (doslova a dopisemene), neni C++ idealni volbou....Volil bych Javu nebo .NET(Mono). Ale zpet k C++. Osobne mam zkusenost pouze s QT a to velmi pozitivni. Je to velice intuitivni a dokumentace je doslova dokonala. Lec licencni politika nic moc, jak uz tu bylo receno. Jinak od GTK+ me na prvni pohled odradilo to, ze pouziva ciste C, coz mi prijde v kombinaci s C++ jako dost ujete.
C++ neni idealni volbou....Volil bych Javu nebo .NET(Mono).
Nebo zkus Python (a jeho knihovnu Tkinter pro tvorbu GUI). Je to sice interpretovaný jazyk, což znamená že programy v něm se běžně nekompilují a musíš ho mít nainstalovaný v systému, pokud je chceš spustit, ale s tím problém nebude, protože je automaticky nainstalován téměř na všech distrech Linuxu a pomocí modulu py2exe můžeš svoje programy na Windowsu překompilovat tak, aby je mohli používat všichni uživatelé Windowsu bez instalace Pythonu.
To k, Tomcat: Qt zřejmě zkusím
To Tomcat: U C# mi vadí, že má málo kdo na Linuxu nainstalovaný Mono Framework a tak by byl trochu problém s distribucí. U Javy zřejmě myslíš Swing a AWT... no to už jsem zkušel a moc se mi nelíbily, ale asi je zkusím znova :).
To Colpik: To znám, ale radši bych chtěl něco výhradně kompilovaného.
To Karel: Díky za radu, ale v tomhle jsem dost konzervativní, takže ClanLib asi zkoušet nebudu.
To <Všichni>: Díky všem. Na GTK+ kašlu, protože je to zabugovanej shit a co se týče wxWidgets, myslel jsem, že je oblíbenější. Vyzkouším Qt, Javu a možná ten C#.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
WxWidgets? — založil crAzY^
WxWidgets editor... — založil dev(b)il
Problém s Wxwidgets — založil sputnikone
Moderátoři diskuze