Matice – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Matice – Pascal – Fórum – Programujte.comMatice – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Frantisek
~ Anonymní uživatel
33 příspěvků
24. 8. 2007   #1
-
0
-

http://www.fm.tul.cz/prg/Ulohy/UlohyMatice.pdf prosim o pomoc s ulohou cislo 15....diky moc!!!!!!!!!!!!!!!§

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
tucna0
Návštěvník
24. 8. 2007   #2
-
0
-

Nechci z tebe dělat vola, ale všechny vzorce máš napsané přímo v zadání. Stačí napsat cyklus na procházení matice (dvourozměrného pole) a máš vyhráno.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Frantisek
~ Anonymní uživatel
33 příspěvků
24. 8. 2007   #3
-
0
-

To tucna: tak jsem to udelal, ale potreboval bych to zkontrolovat..prosim. Nejsem vubec dobrej programator :-(


program Project1;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
SysUtils;


var
Pole : array [1..10, 1..10] of integer;
i,j : integer;
sym, asym, symstru : boolean;

begin

for i:=1 to 10 do begin
for j:=1 to 10 do Pole[i,j]:=Random(4);
end;

for i:=1 to 10 do begin
for j:=1 to 10 do write(Pole[i,j]:3);
writeln;
end;

asym:=False;
sym:=False;
symstru:=False;

for i:=1 to 10 do begin
for j:=1 to 10 do if Pole[i,j]=Pole[j,i] then asym:=True;
end;


for i:=1 to 10 do begin
for j:=1 to 10 do if Pole[i,j]=-(Pole[j,i]) then sym:=TRUE;
end;


for i:=1 to 10 do begin
for j:=1 to 10 do if (Pole[j,i]) and (Pole[i,j])<>0 then symstru:=TRUE;
end;

if asym=True then writeln('Asymetricka');
if sym=True then writeln('Symetricka');
if symstru=True then writeln('Symetricka struktura');

readln;

end.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
tucna0
Návštěvník
25. 8. 2007   #4
-
0
-

Doporučuji psát cykly spíše takto



for i:=1 to 10 do
for j:=1 to 10 do
Pole[i,j]:=Random(4);


Formátovaný výpis

write(Pole[i,j]:3)


je zcela zbytečný vzhledem k tomu, že to číslo může být 0,1,2 nebo 3 ;)

Program samozřejmě nefunguje. Ty proměnné dej na začátku TRUE a když tím cyklem najdeš rozpor (prostě bude platit podmínka ovšem znegovaná) dej to na FALSE.

Ve tvém řešení se ti totiž, pokud platí podmínka, nastaví proměnná na TRUE, ovšem pokud neplatí už ji nenastavíš na FALSE (takže i kdyby např. ta symterie přestala u posledních prvků platit, zůstane proměnná stejně TRUE)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Frantisek
~ Anonymní uživatel
33 příspěvků
25. 8. 2007   #5
-
0
-

To tucna:

program Uloha15;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
SysUtils;

var
Pole : array [1..10, 1..10] of integer;
i,j : integer;
sym, asym, symstru : boolean;

begin

randomize;

for i:=1 to 10 do begin
for j:=1 to 10 do
Pole[i,j]:=Random(4);
end;

for i:=1 to 10 do begin
for j:=1 to 10 do
write(Pole[i,j]:3);
writeln;
end;

asym:=TRUE;
sym:=TRUE;
symstru:=TRUE;

for i:=1 to 10 do begin
for j:=1 to 10 do
if Pole[i,j]<>Pole[j,i] then asym:=False else asym:=TRUE;
end;


for i:=1 to 10 do begin
for j:=1 to 10 do
if Pole[i,j]<>-(Pole[j,i]) then sym:=False else sym:=True;
end;


for i:=1 to 10 do begin
for j:=1 to 10 do
if (Pole[j,i]) and (Pole[i,j])=0 then symstru:=False else symstru:=True;
end;

if asym=True then writeln('Asymetricka');
if sym=True then writeln('Symetricka');
if symstru=True then writeln('Symetricka struktura');

readln;

end.


ale me se tam stejne nelibi to else..co kdyz 5 pripadu budou FALSE, ale ten posledni bude TRUE, tak se stejne nastavi celymu TRUE a to prece neni pravda!!!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
tucna0
Návštěvník
25. 8. 2007   #6
-
0
-

Ty proměnné dej na začátku TRUE a když tím cyklem najdeš rozpor (prostě bude platit podmínka ovšem znegovaná) dej to na FALSE.



co kdyz 5 pripadu budou FALSE, ale ten posledni bude TRUE, tak se stejne nastavi celymu TRUE a to prece neni pravda!!!



??

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

Matice — založil Frantisek

Matice — založil plsicek

Matice — založil Kadla

Matice — založil nettinka

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý