Tvorba 3D her – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Tvorba 3D her – Delphi – Fórum – Programujte.comTvorba 3D her – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

spartan13
~ Anonymní uživatel
67 příspěvků
12. 9. 2007   #1
-
0
-

Chci si vytvořit 3D hru, mělo by jít o závodní simulátor (auta).

Jenže nevím, kde zjistit jak na to. Nejraději bych to udělal v nějakém enginu v Delphi, do kterého bych mohl rovnou dávat soubory z 3D maxu. Enginu je sice celkem dost ale nevím, jak na ně.

Nebo bych to udělal v 3D blenderu, jenomže na game engine je hrozně málo článků (jedná se hlavně o scripting, který u tohoto programu v češtině je jen pramálo)

V Delphi nejsem nějaký odborník ale něco málo umím (dělal jsem fotbalového managera, takže většinou jen textovky)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Colpik (nejede login)
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
12. 9. 2007   #2
-
0
-

Nikde nenajdeš tutoriál, který tě naučí vytvořit nějakou konkrétní hru. A na ty hotové enginy se taky vykašli. Začni se učit DelphiX (rozhraní DirectX v Delphi) - na Programujte.com máš i seriál.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
spartan13
~ Anonymní uživatel
67 příspěvků
12. 9. 2007   #3
-
0
-

Colpik (nejede login) píše:#
# Nikde nenajdeš tutoriál, který tě naučí vytvořit nějakou konkrétní hru. A na ty hotové enginy se taky vykašli. Začni se učit DelphiX (rozhraní DirectX v Delphi) - na Programujte.com máš i seriál.



Samozřejmě, že nenajdu. To jsem ani nechtěl, spíše jsem chtěl vědět, jestli nejde nějak vkládat do enginů soubory z 3DS.

No, tak se jdu kouknout na to DelphiX a DirectX ale není lepší Open GL ??

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Colpik (nejede login)
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
12. 9. 2007   #4
-
0
-

Z hlediska multiplatformnosti a složitosti je OpenGL určitě lepší, ale ještě jsem neviděl, že by se v něm dalo něco dělat pomocí Delphi... a co se týče té složitosti: dělat v DirectX pomocí C++ je dost složité, ale DelphiX ani ne.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Zelenáč0
Posthunter
12. 9. 2007   #5
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 62.24.71.–
master
~ Anonymní uživatel
95 příspěvků
12. 9. 2007   #6
-
0
-

Ja uz jsem delal 3D auto co jezdilo pomoci GlScene :D. Na 3D urcite pouzij GLScene

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
tucna0
Návštěvník
18. 9. 2007   #7
-
0
-

Colpik: Tohle je samozřejmě nehorázný kec...

Nikde nenajdeš tutoriál, který tě naučí vytvořit nějakou konkrétní hru



...a tohle ??? ...

A na ty hotové enginy se taky vykašli



...to nechápu. Co máš proti hotovým 3D enginům??

Jinak pokud se chceš učit programovat 3D hry, první se ujisti že umíš dostatečně dobře PROGRAMOVAT. DelphiX je určitá volba, ale tady záleží na tom v čem programuješ. Pokud na tom Delphi trváš, není co řešit.

Ovšem mimo znalosti DelphiX doporučuju nastudovat ještě něco z analytické geomerie. Minimálně bys měl znát práci s maticema, a celkově vědět jak se s 3D objekty pracuje.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
spartan13
~ Anonymní uživatel
67 příspěvků
18. 9. 2007   #8
-
0
-

To tucna:

No, myslím že matice a ta analytická geom. velký problém není jenže stáhl jsem si nějaké soubory a třeba mi ani nejdou spustit.

Když tam dám DXInput, tak už to hlásí chybu a to jsem tam ani nic nenapsal a ta samá chyba byla u toho už hotového zdrojáku.


No, já bych byl raději pro ten 3D engine, který spolupracuje s 3DS max ale v tom už se potom nevyznám co a jak..

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
tucna0
Návštěvník
19. 9. 2007   #9
-
0
-

No tak se prostě podívej do jakých formátů umí 3DS exportovat. Pak si najdi free 3D enginy a podívej se jestli některý podporuje formát který potřebuješ. U většiny jsou dostupné i tutoriály, takže není problém. Mimochdoem tutoriál na DelphiX snad taky není prolbém najít, ne? Hledal jsem asi 5 vteřin
http://www.builder.cz/art/delphi/clanek1102620846.html

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
spartan13
~ Anonymní uživatel
67 příspěvků
19. 9. 2007   #10
-
0
-

To tucna:

No já jsem tenhle taky jindy našel, teď už jsem ho prošel skoro celej (samozřejmě jsem si to i vyzkoušel) je to docela dobrý tutoriál. Je tam celkem dost zajímavých věcí. Jenže já jsem chtěl dělat 3D a v tomto tutoriálu není o 3D ani zmínka, poraďte kdyžtak někdo kde najdu tutoriál na 3D programování pod DelphiX.

Díky všem!!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
tucna0
Návštěvník
24. 9. 2007   #11
-
0
-

Koukej, ty chceš dělat hry ve 3D a nejsi ani schopen spustit nějáký zdroják z netu. Chyba kterou ti to háže je pro tebe neznáma...
Víš co kdyby jsi třeba zkusil začít od začátku?? Nauč se první pracovat z DirectX (jak v něm napsat alespoň něco základního) a pak se vrhni na cokoliv jiného

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
spartan13
~ Anonymní uživatel
67 příspěvků
24. 9. 2007   #12
-
0
-

No od začátku, to se celkem lehko řekne. Protože návod jak na 3D v delphi (ať OpenGL nebo DirectX) úplně od začátku prostě neexistuje. Radili jste mi ať dělám v DirectX tak jsem to zkusil 2D chápu, jenže jak dělat pod DelphiX 3D jsem nikde nenašel.

Tak mi někdo pošlete nějakej odkaz, kde je to popsáno opravdu od začátku. díky

(Mě nešlo spustit něco z OpenGL, takže když to nejde jak se to asi mám naučit?? Myslím, že mohl být problém v tom, že jsem měl mít v tom souboru jinou knihovnu ale, aby někdo udělal tutoriál, kde popíše vše od začátku a dá tam přesně ty knihovny, které jsou potřebné to jsem nikde nenalezl.)

V DirectX sice začátky jsou ale dál, jak ??

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
ProgDan0
Stálý člen
25. 9. 2007   #13
-
+1
-
Zajímavé

DirectX je dobre na 2D grafiku, ale na 3D grafiku vyzaduje podle me az moc dobre zkusenosti a schopnosti....OpenGL (resp. DelphiGL nebo jak se ten balik komponent jmenuje) uz ma pripravene 3D prostredi, staci tam nahazet jen objekty a je to....

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Collecting data is the first step to the wisdom, but sharing data is the first step to the community.
spartan13
~ Anonymní uživatel
67 příspěvků
26. 9. 2007   #14
-
0
-

No a mě tady navedly na DelphiX. Už jsem také zjistil, že na 3D to asi nepůjde ale OpenGL už jsem trochu hnul, navíc tam jdou načítat soubory z 3DS.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Colpik0
Super člen
2. 10. 2007   #15
-
0
-

To tucna: No ještě jsem neslyšel o tutoriálu stylu "Programujeme Arkanoid" a pokud takový existuje, je stejně nanic, protože tě vůbec nic nenaučí a tvoji kreativitu taky zrovna neobohatí. K těm enginům - když je nějaká hra inspirována nějakou jinou tak, že se okoukají programátorské techniky, to není vůbec špatné, právě naopak... když je ale nějaká hra kompletně postavená na neměnném enginu, tak ji vlastně naprogramoval člověk, který vytvořil ten engine...

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
Razer
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
2. 10. 2007   #16
-
0
-

Ahoj jestli cheš dělat hry použij jazyk C# vřele doporučuji a většina lidi sy myslí žeje pomaly ale to sou jen kecy na tvorbu her her je dostačujicí

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
tucna0
Návštěvník
5. 10. 2007   #17
-
0
-

Colpík: bože :) To že jsi TY o takových tutoriálech neslyšel, neznamená že nejsou. Zkus se zeptat pana googla, ten o nich slyšel.

Ohledně enginů: víš vůbec co to engine je? Tvé tvrzení bych přirovnal k tomu, že pokud něco programátor napíše pod windows, tak to vlastně nenapsal on ale microsoft.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Colpik0
Super člen
6. 10. 2007   #18
-
0
-

To tucna: K tutoriálům - Já jsem neřekl, že neexistují. Řekl jsem, že jsou na nic. Tutoriál má člověka něco naučit, ne mu poskytnout hotové řešení. K enginům - Chápu, že u tvorby her nezáleží jen na programování, ale také na grafice, příběhu (pokud nějaký v dané hře je) a v neposlední řadě hudbě a zvucích. Přesto však uznej, že když vezměš engine Quake 2, vyměníš modely, textury a hudbu a vytvoříš vlastní levely a hlavní menu, tak jsi prostě nenaprogramoval hru!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Pavel 'Colpik' Tobiáš - Developer & Music Producer [br] http://colpik.webstudio4u.eu
tucna0
Návštěvník
6. 10. 2007   #19
-
0
-

Colpík: pozor, je spousta her, které na první pohled vypadají různě ale při tom běží na stejném enginu - např. Build engine - Duke Nuken 3D, Redneck Rampage (možná se to píše jinak)... Engine Quake 2 používá jedna 3D střílečka s prostředí hororového cirkusu (název si nevzpomínám). A engine UT taky používá několik her. Nebo např. Infinity engine (BGI, BGII)...

Engine je prostě jen fyzika (popisuje chování světa, chování objektů ve světě). Popř. 3D engine pak ještě obstarává projekci 3D modelů do 2D prostoru (monitor).

Takže pokud se s tímto nechceš párat (řešit kolize modelů, vykreslování 3D, co se stane když model narazí do druhého jen z části, světla, ...) můžeš prostě sáhnout po hotovém enginu a není problém.

Ohledně tutoriálu - přínosné to je. Můžeš od začátku do konce vidět způsob který použil k vyřešení problému někdo jiný. A pokud ve svém projektu ten způsob obšlehneš, nebo vylepšíš, nebo vymyslíš jiný, záleží už jen na tobě ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
MuDY0
Duch
1. 11. 2007   #20
-
0
-

Lidi tak se nehádejte :D Tutoriály jsou dobrý, ale obšlehnout by se neměli. Programování je o vlastní logice a způsobu myšlení. Opisovat umí každej ....... . Jinak ze zkušeností doporučuji GLScene jen na menší projekty, nemá dobře řešený optimalizace HW. OpenGL bych pod Delphi moc nedělal. To už by sem spíš doporučil C++ (DevC++) a DelphiX je taky dobrý řešení.

Jinak momentálně dělám multiplayer tanků v GLScene ;)))

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.92.148.–
SBE0
Newbie
1. 11. 2007   #21
-
0
-

To spartan13 : Zkuste XNA Game Studio Express (http://creators.xna.com/). Jdou v tom dělat hry i pro XBox 360.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.160.35.–
LyTTle DebYl
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
1. 12. 2008   #22
-
0
-

tak asi to tu mozna zaznelo ale mohlo se stat ze sem to "preslech" ale kde zacit, kdyz se chci dopracovat k vlastnimu 3D Enginu ? nechci zase vytvaret nejaky call of duty, ale neco jenoduchycho, proste abych pochopil principy, tak coje potreba delat ?? diky

Nahlásit jako SPAM
IP: 62.168.125.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 3 hosté

Podobná vlákna

Tvorba her — založil bohetik

Tvorba aplikace — založil freeflash

Tvorba formátů. — založil Felen

Tvorba OS...zavádzač ap. — založil Mega.Lama

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý